Bulviakasis: ką svarbu žinoti

Kai kurie bulviakasį šį savaitgalį tik pradės. Taip yra, nes įvairių veislių bulvės subręsta skirtingu laiku. Tikriausiai dauguma žino, jog kasant bulves svarbu nepažeisti gumbų, tačiau ko dar neturėtumėme pamiršti?

Laikas

Tinkamiausias laikas bulviakasiui – nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidruio. Tuo metu dar būna tinkama temperatūra. Ypač svarbu, jog tai būtų daroma šiltą dieną, nes bulvės gali apdžiūti, taip išvengiama grybinių ligų, sutvirtėja ir apdžiūna odelė. Geriausia jas palaikyti 3-4 val. saulės atokaitoje.

Ar jau galima kasti?

Ar jau galima kasti, galima nuspėti iš lupenų. Kai gumbai subręsta, juos lengva atskirti nuo bulvienojų šaknų. Norint, jog kasti būtų lengviau – pašalinkite ligotus bulvienojus.

Žalios, vėlyvesnių veislių bulvių virkščios, nupjaunamos prieš 7–10 dienas, o parudavusios – prieš 2–3 dienas iki bulviakasio.

Bulvių laikymas

Kaip jau minėjome, iš pradžių bulves reikia pradžiovinti lauke. Bulves žiemos laikotarpiu geriausia laikyti 2-5 laipsnių temperatūroje. Jei parinksite šiltesnę aplinką, bulvės neteks vandens, pradės anksčiau dygti. Jei per žemą – bulvės sušals, jose padidės cukraus koncentracija, tuomet gumbai salstelės ir tamps netinkami nei valgiui, nei perdirbimui.

Dėl to reikia parinkti sausą, vėsią, bet ne drėgną patalpą. Pavyzdžiui, natūraliai vėdinamame rūsyje. Svarbu – bulvių negalima mėtyti iš aukščiau nei 20-30 cm.

Kaip jas laikyti? Bulves galima supilti į ne aukštesnes nei 1,5 m krūvas. Kitas būdas – jas suberti į dėžes skylėtais šonais. Jas patartina sudėti ant paaukštinimų, 15-20 cm virš grindų. Tai svarbu, nes po tam tikro laiko bulvės ima drėgti, taip sukuriant idealią galimybę plisti įvairių ligų židiniams.

To išvengti galima bandyti bulves apdengiant tuščiomis dėžėmis ar maišais, jie gali būti pripildyti pjuvenų. Pjuvenos praverčia tuo, jog sugeria drėgmės perteklių ir taip apsaugo nuo puvimo. Be to, nepamirškite prieš pradedant bulvių laikyti išvalyti aplinką, patikrinti ar įrengta ventiliacija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis