Kaip tręšti agurkus, kad derliaus ir kaimynas pavydėtų

Turbūt nėra daržininko, kuris neaugintų agurkų, taigi jų tręšimo tema svarbi ir aktuali. Pateikiame svarbiausias taisykles, kaip maitinti agurkus vasarą, kad derlius būtų pavydėtinas.

Agurkai pasižymi gaiviu aromatu, jie traškūs, sultingi ir turi mažai kalorijų. Šios daržovės nėra labai maistingos – 95-96 proc. jų sudaro vanduo, juose tėra 2,5 proc. cukraus, 1 proc. baltymingų medžiagų, 0,1 proc. riebalų, vitaminų A, B, C ir P. Užtai jų galima kirsti, kiek širdis geidžia, ir nesustorėti.


Trąšų rūšys, formos ir tręšimo režimas


Per vasaros sezoną agurkus pakanka patręšti 3-4 kartus. Agurkai tręšiami mineralinėmis ir organinėmis trąšomis. Tręšti galima šaknis ir krūmus.


Kiekvienas daržininkas pasirenka jam patinkančias trąšas, tačiau yra taisyklių, kurias būtina žinoti visiems.

Tręšti šaknis reikia šiltą vasarą. Tada agurkų šaknų sistema gerai išsivysto, tręšimas naudingas. Patartina tręšti po lietaus ar gausiai palaisčius. Geriausia – vakare arba nekarštą, apsiniaukusią dieną.


Tręšti krūmus naudinga, kai vasara šalta, oras apsiniaukęs. Kai šalta, šaknys neįsisavina trąšų, o apipurkšti lapus bus labai naudinga. Taip tręšiama vakare ar debesuotą dieną, nedidelėmis dozėmis. Labai svarbu tirpalą lieti mažais lašeliais, tolygiai. Kuo ilgiau tirpalas išsilaikys ant lapų, tuo daugiau vertingų medžiagų įsisavins augalai.


Tręšimo režimas

1 tręšimas – praėjus 15 dienų po pasodinimo,

II tręšimas – pradėjus žydėti,

III tręšimas – kai mezgami vaisiai,

IV tręšimas – irgi mezgant vaisius, jo tikslas – pratęsti vaisių mezgimą, pagausinti derlių.


Vasaros meniu agurkams


Patyrę sodininkai siūlo daugybę trąšų variantų. Jūsų dėmesiui – keli receptai.


Pirmas būdas

Organika:

šviežias vištų (arba putpelių) mėšlas, kurio koncentracija 1:15. Naudoti šviežiai pagamintą,

karvių arba arklių mėšlas, kuri koncentracija 1:6,

parauginta žalia žolė, kurios koncentracija 1:5.


Mineralinės trąšos:

10 g amonio salietros + 10 g superfosfato + 10 g kalio druskos 10-iai l vandens,

5 g amofoso užberti ant žemės ir apkaupti.


Antras būdas

Organika:

parauginta žalia žolė, kurios koncentracija 1:5.


Mineralinės trąšos:

20 g kalio salietros + 30 g amonio salietros + 40 g superfosfato,

1 stiklinė pelenų 10-iai l vandens,

Superfosfatas + sausi pelenai – užberti ant žemės, apkaupti.


Trąšos krūmams:

35 g superfosfato 10-iai l vandens,

1 šaukštelis boro rūgšties + 10 – 12 kristalų kalio permanganato 1-am l vandens,

2 g boro rūgšties + 100 g cukraus 1-am l karšto vandens (apipurkšti, kad pritrauktumėte vabzdžius apdulkintojus).


Trečias būdas

Organika:

Žalios trąšos, kurių koncentracija 1:5.


Mineralinės trąšos:

25 – 30 g kalio salietros 10-iai l vandens,

50 g šlapalo 10-iai l vandens.

1 stiklinė pelenų 10-iai l vandens.


Trąšos krūmams:

10 – 12 g šlapalo 10-iai l vandens.


Ketvirtas būdas

Organika:

2 dienų šieno raugas.


Mineralinės trąšos:

28 – 30 g sodos 10-iai l vandens,

1 stiklinė pelenų 10-iai l vandens.


Trąšos krūmams:

15 g šlapalo 10-iai l vandens.


Dėmesio – tręšimas pelenais laikomas labai veiksminga priemone bet kokiu agurkų augimo etapu. Manoma, kad pelenais galima tręšti kas 7 – 10 dienų, kol nesibaigs vaisių davimas.


Naudingi patarimai


Jei agurkai apkarsta, vadinasi, jiems trūksta drėgmės arba jiems padarė įtakos didelis dienos ir nakties temperatūrų svyravimas. Reikia gausiai palaistyti šiltu, pastovėjusiu vandeniu ne tik palei šaknis, bet ir visą lysvę.


Jei agurkai – lemputės formos ar riesti, vadinasi, jiems trūksta kalio. Reikia apipurkšti vandeniu su pelenais ir laistyti – po 1 l po šaknimis. Galima apipurkšti ir kalio fosfatu: 1 šaukštelis 1-am l vandens.


Jei agurkų viršūnėlės siauros, o galas storas, vadinasi, jiems trūksta azoto. Šio elemento trūkumą rodo ir maži lapeliai, blyški agurkų spalva. Čia į pagalbą ateis organika: pasigaminkite tirpalo iš karvių mėšlo santykiu 1 : 10 ir liekite po 1 l po šaknimis.


Jei sunku suprasti, kokių elementų trūksta, palaistykite trąšomis su mikroelementais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis