Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?

Keletas svarbių aspektų renkantis kirvį malkoms skaldyti

Kirvis praverčia visur – sode, miške, malkinėje, iškyloje. Vis dėlto net ir tokį įprastą įrankį kaip kirvis galima skirstyti į kelias ar netgi keliolika smulkesnių rūšių, iš kurių buityje geriausiai žinomos trys - universalus, malkinis skaldiklis ir turistinis. Tad, be abejo, pirmiausia reikia išsirinkti tinkamos rūšies kirvį, antraip visos kitos jo savybės taps antraeilėmis.

Specialiai malkoms skaldyti skirti įrankiai yra ilgo koto, pakankamai didelio svorio. Šio kirvio galvutė yra stambesnė, lyginant su universaliais kirviais. Universalūs įrankiai šiam darbui yra kur kas mažiau patogūs, nekalbant apie turistinius kirvius. Didesnis svoris ir ilgesnė rankena puikiai pasitarnauja skeliant medieną, todėl nereikėtų kirvio matmenų aukoti patogumo vardan - juk, skirtingai nei turistinio kirvio, jo į žygius neimsite.

Tačiau atskirti skėliklį nuo kitų kirvių yra pats lengviausias žingsnis. Rinkdamiesi tarp skėliklių taip pat žiūrėkite, koks yra koto ilgis bei kiek kirvis sveria. Dirbant ilgiau su nepatogiu (per sunkiu, per ilgu) kirviu tai atsilieps, kadangi ranka pavargs greičiau, paskaus nugara. Skaldymo kirvių svoriai skiriasi nuo maždaug kilogramo iki palyginus sunkių 4 kg ir sunkesnių kirvių. Tokio kirvio koto ilgis paprastai gali siekti iki 90 cm.

Kaip kirviai būna skirtingo ilgio ir storio, taip ir skaldytojai ne tik yra skirtingi savo fiziniais duomenimis, tačiau ir turi nevienodai jėgų. Todėl svarbiausias kriterijus yra kirvį realiai išbandyti - jei ne dirbant, tai bent jau paimti į rankas prieš įsigyjant. Idealu, jei turite kaimynų ir artimųjų, kurie leistų išbandyti norimo dydžio kirvį. Brangesniems kirviams suteikiamos garantijos gali viršyti dešimtmečius, todėl pirkinį norėsite išsirinkti atsakingai.

Rankenos pasirinkimas priklausomo nuo naudotojo ūgio. Nors kiekvienas renkasi pagal save, galite vadovautis universaliu patarimu, kuris bent jau padės suprasti, ar esate toli nuo idealo – paėmus už koto galo ir nuleidus ranką, kirvio galva neturėtų siekti žemės.

Skaldiklio rankenai turėtų būti taikomi tie patys kriterijai kaip ir kitiems įrankiams. Visų pirma žiūrėkite, kaip lengva ją paimti ir kaip ji „laikosi“ rankoje. Kadangi kirvis, o ypač masyvus, gali būti pavojingas įrankis, reikėtų dairytis patobulinimų, kurie užtikrintų, kad dirbant jis neišlys iš rankos.

Tradiciškai kirviai buvo gaminami iš medienos, tačiau šiandien rinkoje yra ir kitokių sprendimų. Vienas šiuolaikiškiausių – rankenos iš stiklo pluošto, kurios yra ir tvirtos, atsparesnės ir lengvesnės už analogiškas. Tiesa, turi ir minusą – jas smarkiai pažeidus, kirvį reikės keisti.

Kitas variantas būtų tiesiog daugiau investuoti į tradicinį skaldiklį su mediniu kotu. Taip galėsite išsaugoti geležtę, nes mediniam kotui susidėvėjus ar jį pažeidus, jį galėsite pakeisti ir pats. Kotą geriausia gaminti iš šių medienos rūšių: liepa, klevas, uosis, guoba, beržas. Verta paminėti, kad mėgstamas ąžuolas kirvių gamyboje nėra naudojamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis

Prisijunkite!

Prisijungę vartotojai gali:

  • dalyvauti konkursuose
  • skaityti straipsnius vėliau
  • gauti naujienų prenumeratą

Neturite paskyros?