Darau pats: žaidimų aikštelė vaikams už 600 eurų

Ką daryti, jei norite, kad vaikai turėtų judrią vaikystę ir daugiau laiko leistų lauke? Vienas iš būdų - įrengti jiems žaidimų aikštelę. Tačiau ką daryti tuo atveju, jei tokios aikštelės kainuoja didelius pinigus? Paaukoti savo laiko ir įsirengti tokią aikštelę patiems! Taip ne tik galėsite ją įrengti tokią, kokią norite, tačiau ir sutaupysite. Be to, gamyba suteikia malonumo, todėl būtent taip ir pasielgė stalius-mėgėjas Jonas Udris, vaikams savo rankomis pagaminęs jau ne vieną medinį stebuklą.

Apie žaidimų aikštelę vaikams J. Udris pradėjo galvoti 2011 metais, įsikraustęs į naujus namus. „Tuo metu vaikams buvo 2 ir 4 metukai. Pradėjus dairytis rinkoje pasirodė, kad pasiūla labai skurdi, vienoda, o geresnės aikštelės buvo neįperkamos – kainavo per 10 tūkstančių litų (apie 2900 eurų). Po ilgų vakarų naršymo internete ir projektavimo kompiuterine programa, nusprendžiau padaryti karstynę pats“, - prisimena vyras.

Norėdamas vizualizuoti savo sumanymą, vyras ne tik suprojektavo jį kompiuteryje, tačiau nusprendė prieš imdamasis darbų patikrinti, kaip konstrukcija atrodys fiziškai. Tam jis pagamino maketą iš 2 x 2 cm skerspjūvio pagaliukų. "Buvo būtina patikrinti konstrukcijos tvirtumą. Karstynė turi atlaikyti visas joje žaidžiančių vaikų išdaigas, todėl stiprumo rezervas turi būti pakankamas. Brėžiniai buvo ne kartą tobulinami, atsižvelgiant į bandymus su maketu. Konstrukcijos statybos pirmasis etapas buvo įveiktas per kelias savaites dirbant vakarais po darbo ir savaitgaliais“, - prisimena jis.

Statyboms panaudoti 10 x 10 cm džiovintos pušies medienos stulpai bei terasinės lentos. Stogelis pagamintas iš dailylenčių. "Stulpus tvirtinau prie į žemę įkaltų 90 cm ilgio cinkuotų metalinių įvarų. Tarpusavyje konstrukcijos elementai tvirtinti 10 mm storio srieginiais strypais ir veržlėmis. Bendras konstrukcijos dydis yra 9 metrai ilgio, 2 metrai pločio ir beveik 4 metrai aukščio. “Beždžionių tiltui” naudojau vakuuminiu būdu impregnuotus tvoros kuolus, pirktus sodininkų parduotuvėje. Šie kuolai suverti ant 6 mm storio plieninių trosų. Nuotraukoje matomos virvinės sienelės daugiau dekoratyvinės", - pasakoja vyras.

J. Udrio nuotr.

Vėliau, 2013-aisiais papildomai po pagrindine aikštele įrengtos grindys, virvinė laipiojimo sienelė ir skersinis.

Konstrukcija dengta medienos alyva su spalvos, priderintos prie kiemo tvoros, pigmentu. Pašnekovo teigimu, kas antri metai reikia atnaujinti bent jau tas vietas, kurios labiausiai paveikiamos sniego ir vandens. Kiekvieną pavasarį jis patikrina visus sujungimus, kur reikia suveržia varžtus.

J. Udrio nuotr.

Kadangi projektas pradėtas 2011 m, per tą laiką papildytas naujais objektais, J. Udris teigia, kad šiandieninėmis kainomis išlaidas suskaičiuoti būtų sunku, tačiau tuomet buvo “sutilpta” į 2000 litų (580 eurų).

Daugiau nuotraukų galite pamatyti galerijoje:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis