Pasidaryk pats: vanta per minutę

Vanta – pagrindinė garinės pirties palydovė, tačiau, kad ir kokia ji būtų populiari, einant į pirtį vis dar abejojama, kaip ją taisyklingai paruošti. Netinkamai paruošta vanta jau per pirmą vanojimą pames lapus, jos galiukai nulūžinės ir liks tik nedidelė šluota. „Žvalus pirtininkas“ Renatas Žvaliauskas dalinasi patirtimi, kaip greitai ir efektyviai paruošti vantą.

„Kai kurie pirties mėgėjai teigia, kad vantą reikia užmerkti šaltame vandenyje pirties kūrimo išvakarėse, kiti, kad vantą būtina užmerkti vos tik įkūrus pirtį. Tačiau kuo ilgiau vanta mirksta, tuo daugiau savo kvapo ir savybių ji atiduoda vandeniui ir jų vantoje nelieka. Daug laiko vantos paruošimui nereikia, priklausomai nuo jos būklės, pakanka keliolikos minučių arba vos kelių akimirkų“, – teigia R. Žvaliauskas.


Pirtininko teigimu, yra du būdai, kaip galima greitai paruošti vantas kokybiškam naudojimui. Kuris iš jų naudojamas, priklauso nuo lapelių sudžiūvimo.


„Jeigu vanta senesnė, perdžiūvusi, ilgai buvo sausoje patalpoje, jos lapai byra, tuomet tokią vantą reikia keletą kartų įmerkti į vandenį, jame palaikyti keletą sekundžių, ištraukus nukratyti, įdėti į maišelį ir užrišti. Šį maišelį su viduje esančia vanta palikite šiltoje pirtyje ant gulto ir po 15 min. jau galėsite vanotis. Jeigu vanta nėra ypač sausa, užtenka ją keletą kartų įmerkti į karštą vandenį, ištraukti ir nukratyti, – teigia „Žvalus pirtininkas“. – Vanduo vantoms paruošti turi būti karštas, nepersistenkite – jame turi būti galima laikyti įkištą ranką. Nors yra nuomonių, kad karštame vandenyje mirkoma vanta praranda savo savybes, tačiau patirtis rodo, kad karštas vanduo vantai nekenkia.“


Shutterstock nuotr.


Kaip teigia R. Žvaliauskas, svarbu vantą ne tik tinkamai paruošti pirtinimosi pradžioje, tačiau ja reikia rūpintis ir užėjimų bei ypač pertraukėlių metu.


„Baigę vanotis, eidami pailsėti, niekada nepalikite vantos džiūti ant aukštai esančių gultų. Čia palikta ji sudžius, o kai naudosite vantą kito užėjimo metu, šakelių viršūnėlės nutrupės. Išeidami į priešpirtį ar lauką, geriau vantą laikykite ant žemiausio gulto, kur oras šiek tiek drėgnesnis ir ne toks kaitrus.


Pertraukėlės metu vantą taip pat galite išsinešti su savimi ir po vanojimo praplauti upėje, tvenkinyje ar po tekančio vandens srove. Taip grįždami į pirtį atsinešite atšviežintą, gaivią vantą, – teigia Žvalus pirtininkas. – Tačiau nereikėtų tos pačios vantos naudoti daugiau nei 2-3 kartus. Per tiek laiko ji praras ne tik patrauklią išvaizdą, bet ir aromatą bei gydomąsias savybes.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis