Darau Pats: terasos įsirengimas už 1000 eurų

Dalinamės mūsų skaitytojo patirtimi, kaip žingsnis po žinsgnio susikurti terasą, kuri džiugintų šiltuoju metų laikotarpiu.

Jei atmintis neapgauna, terasos matmenys: ~5x7 m, t.y. ~35 kv.m. Mano nuomone, toks plotas optimalus - pats tas! Šioje erdvėje išsitenka net 15 žmonių.

Statyba prasidėjo ekspromtu. Turėjau du pagalbininkus, kurie turėjo laisvo laiko, tad reikėjo sugalvoti jiems darbo. Šovė mintis, kad galima terasai polius padaryti. Kaip tarėm, taip ir padarėm, pasiskolinom iš kaimyno žemės gražtą ir pirmyn.

Pamatas: 100-tinis PVC vamzdis; su gražtu išgręži ~1,2m gylio duobę, įleidi vamzdį, sudedi ankerius ir pili betoną. Aišku, reikia su gulščiuku nepamiršti darbuotis, nes dedant skersinius bus lengviau aukščius sugaudyti. Ir, svarbiausia, nepabėgti nuo tiesių linijų.

Tiesa, kadangi darėm ekspromtu, tai šiek tiek pagudravome. Vietoj kampuočių, visur tiesiog sudėjom nuo statybų likusius armatūros strypus, vėliau teko skirti gerą pusdienį tvirtinimų privirinimui..

Skersiniai - mano akimis viena svarbiausių konstrukcijos dalių. Lentas pakeisti paprasta, o konstrukciją, jei ji supūtų, jau sunkiau. Todėl reikėjo giluminiu būdų impregnuotų tašų. Klaipėdoje nieko neradau.. Galų gale, pasinaudojus tėvuko pažintimis, iš Švedijos parvežė tikrai impregnuotos medienos t.y. 50x150 tašų, kuriuos susukom ant paruoštų pamatukų; atstumų neatsimenu, bet pradžia ~40cm, paskutines juostas išplatinom iki 50-70cm, šiek tiek daugoka, vaikštant, vietomis jaučiasi bangavimas, kada gal reiks bandyt atsisukt kelias lentas ir kažka prikonstruot:

Geltonai matosi uždažyti virinimo darbai. Nuotraukoje tolumoje dar matosi juodas sujungimas, jų gavosi ne vienas, pritrūkom impregnuotos medienos, tai panaudojom paprastus tašus..

Lentos - AB klasės sibiro pušis. Atseit estų gamybos, 27x145*4800 išmatavimų; impregnuota, perpjovus lentą, matosi, kad impregnantas isigėręs giliai, kitą kartą gal rinkčiausi lygias, nes į riflių renkasi purvas, taip pat nelabai patogiai jaučiasi basa koja... Eksploatuojant, kaip ir perspėjo, viena, kita šaka iškrito, tikrai nematau problemos, atvirkščiai, tai suteikia natūralumo:

Ar verta naudoti maumedžio, kompozitines, termomedienos lentas - nežinau, tegul kiekvienas sprendžia pats, pagal piniginės storį turbūt! Jei terasa atlaikys bent 5-7 metelius, su pušinėm lentom žinau stovinčių ir ilgiau, sakysiu, kad pasirinkimas pasiteisino. Tiesiog kiekvienais metais, po žiemos, reikia nusipirkti kibirą impregnanto ir nepatingėti lentas nutepti, tarnaus jos ir visą 10-metį...cMatysim, laikas mane pataisys, jei klydau.

Medvaržščiai - berods 4,5x60 išmatavimų.

Akumuliatorinis suktuvas į rankas ir darbuojamės:

Pasibaigus didžiuosius darbus ir besimėgaujant gražiu vakaru, tėvukas sako, kodėl gi nepadarius turėklų, juo labiau, kad gegnių nuo stogo dar buvo likę sočiai. Ėmėm popieriaus lapą, papiešėm, protingai palinksėjom ir kažkurį savaitgalį ėmėm jautį už ragų:

Laiptų pakopoms naudojom ąžuolinius balkius, pastarieji labiau atsparūs aplinkos poveikiui, taip pat kiekvieniems laiptams, atramai teko pabetonuot po pamatuką. Nulipimai nuo terasos padaryti iš visų pusių, labai patogu. Vėliau, kiek pataisius finansinę situaciją, dar bus galima pagalvoti ir apie apšvietimą, kažkur po lentomis mėtosi atvestas laidas:

Iš arti atrodom taip:

O iš toli kol kas taip:

Po trinkellių dėjimo darbų dar kiek reikia leisti atsigauti žolynams, nes dedant bordiūrus neišvengiamai juos sužalojom, kai kur reikėjo net papildomai privežti žemės. Bet lauke šilta, daug laistymo ir po truputį viskas sužaliuos...

Liko paletė trinkelių, tai jas nusprendėm panaudoti už namo esančios katilinės terasos apdirbimui, pastaruoju metu būtent tuo ir užsiiminėju, neskubėdamas, vakarais, kai nesitingi ir orisi pajudėti po darbų:

Kadangi terasos pagrindas jau buvo betonuotas, tai trinkeles tiesiog sodinu ant plytelių klijų, gausis tvarkinga terasa. Kažkada, kai atsilaisvins malkinė dar bus galima pratęsti joje, kad vizualiai būtų žbaigtumas.

Informacija ir nuotraukos iš: niuniauskas.blogspot.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis