5 būdai, kaip panaudoti nukritusius lapus

Pagerinkite savo dirvožemį organiniu būdu, panaudodami vertingus ant medžių augančius lapus.

Kuo gali būti naudingi nukritę lapai? Tai labai paprasta. Į dirvožemį įterpti nukritę lapai:

  • Praturtina jį maistinėmis medžiagomis, įskaitant fosforą ir kalį
  • Suaktyvina mikrobų veiklą dirvožemyje
  • Pagerina drėgmės išlaikymą dirvožemyje
  • Gerina dirvos struktūrą

Lapai nieko nekainuoja ir reikia tik trupučio pastangų, kad jie būtų naudingi. Tad užuot juos išmetę, panaudokite – štai penki galimi būdai.

1. Susmulkinkite juos į veją

Kartu susmulkinti lapai ir žolė praturtina dirvožemį anglimi (iš lapų) ir azotu (iš žolės). Todėl vėliau jums reikės pirkti parduotuvėje mažiau trąšų.

Susmulkinti lapus ir žolę galite mulčiavimo funkciją turinčia žoliapjove. Jeigu ji turi krepšį, jį nuimkite ir nukreipkite išmetimo vamzdį ne į gatvę, o ant pačios vejos. Nustatykite maždaug septynių ar aštuonių centimetrų pjovimo aukštį. Jeigu nupjovus lapai nebuvo pakankamai susmulkinti, pravažiuokite su vejapjove dar kartą. Sumulčiuoti lapai žolėje turėtų būti ne giliau kaip du centimetrai. Per žiemą jie sutrūnys, susimaišys su dirvožemiu ir pavasarį jų nebus nė žymės.

Shutterstock nuotr.

2. Supilkite juos į lysves

Lapus (smulkintus arba ne) galima įterpti į daržovių lysves, nuo kurių jau nuimtas derlius. Dažniausiai per žiemą jie suyra, o pavasarį galima perkasti tai, kas liko. Jeigu nenorite pavasarį lysvėse matyti lapų likučių, rudenį pirmiausia juos susmulkinkite.

Neturite lapų smulkintuvo? Jums padės šiukšlių konteineris ir nešiojamoji žoliapjovė su lynu. Tam reikės mažiausiai 200 litrų konteinerio. Pripilkite maždaug tris ketvirtadalius konteinerio lapų, įdėkite nešiojamąją žoliapjovę, įjunkite ją ir judinkite taip, kad susismulkintų ir aukščiau, ir žemiau esantys lapai. Būtinai užsidėkite akių ir ausų apsaugas.

3. Pasidarykite lapų humuso

Lapų humusas yra paprasčiausi šlapi lapai, suirę į derlingą, juodą, dirvožemį primenančią medžiagą, kuri yra puikus mulčias augalams. Supilkite lapus tokioje vietoje, kur jie jums nesimaišys ir jų nenupūs vėjas. Arba padarykite didelius apskritimus (metro arba pusantro metro skersmens) iš vielinio tinklo ir supilkite lapus į juos. Kartkartėmis lapus sudrėkinkite, kad jie greičiau pūtų. Kelis kartus per žiemą lapus perkaskite, nes tai taip pat paspartins puvimo procesą.

4. Sumaišykite lapus – smulkintus ar ne – į kompostą ir jie per žiemą sutrūnys.

Būtų dar geriau, jeigu lapus sudėtumėte į šiukšlių maišus ar supiltumėte kažkur, kur jie jums nemaišytų, iki vasaros. Esant šiltam orui juose susidarys daug naudingo azoto, kuris puikiai tiks kompostui praturtinti. Tad jeigu norite, kad kompostas ne pūtų, o tinkamai formuotųsi, jums reikės daug sausos anglies.

Shutterstock nuotr.

5. Apsaugokite lauko vazonuose pasodintus augalus

Kai oras atšąla, vazonuose augantys augalai (atsparūs šalčiui, t. y., ne kambariniai ar tropiniai, kuriuos šaltuoju metų laiku būtina įnešti į vidų) pereina į ramybės būseną, tad jiems geriausia parinkti ramią užuovėją šiaurinėje, vakarinėje ar rytinėje namo pusėje. Sudėkite juos vienoje vietoje šalia namo, būtų idealu – po stogo užlaidu. Ant viršaus ir tarp vazonų supilkite sausus lapus. Jeigu vieta vėjuota, aptverkite vazonus vieliniu tinklu, kad vėjas nenupūstų. Lapai turi dengti vazoną ir kaip įmanoma daugiau paties augalo. Po šia izoliacine paklode puikiai peržiemos ir augalai, ir vazonai, kuriuose jie pasodinti. Taikant šį metodą lauke galima palikti net ir degto molio vazonus, jeigu tik ant jų nepatenka vanduo.

Blogiausias dalykas, ką galite padaryti su lapais – juos sudeginti. Daug kur deginti lapus yra uždrausta ir ne šiaip sau. Degantys lapai teršia orą, tai kenkia kvėpavimo problemų turintiems žmonėms, taip pat kelia gaisro pavojų. Be to, kaip matote, yra tiek daug variantų, kaip iš nukritusių lapų galima gauti naudos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis