Trumpa instrukcija, kaip pasisodinti žieminių česnakų

Pirmoje spalio pusėje dar galima spėti pasisodinti žieminių česnakų – iki šalčių lieka maždaug pusantro mėnesio. Žieminiai česnakai geriau auga, yra itin skanūs ir kvapnūs.

Lysves sodinimui pasiruoškite iš anksto, maždaug prieš savaitę. Dirva turi būti derlinga, neutralaus rūgštingumo, vidutinio sunkumo. Jei anksčiau žemė buvo tręšta organinėmis trąšomis, ją reikia perkasti, patręšti 20–30 gramų superfosfato ir kalio trąšomis (vienas šaukštas vienam kvadratiniam metrui). Jeigu norite sukasti naują lysvę, reikės 5–6 kg perpuvusio mėšlo vienam kvadratiniam metrui. Esant sausiems orams, prieš sodindami skilteles lysves gausiai palaistykite.

Česnakų skiltelės, kurias sodinsite, turi būti sausos, kitaip česnakai sparčiai augs. Sodinimui atrinkite stambiausių galvų didžiausias skilteles. Jas išskirstykite prieš pat sodindami, antraip perdžius jų galiukai. Atidžiai apžiūrėkite, ar ant skiltelių nėra pelėsių, juodų ar gelsvų dėmelių. Skirstydami skilteles stenkitės nepažeisti lukšto ir nepalikti senos ropelės – ji trukdo įsišaknyti.

Skilteles prieš sodindami galite dezinfekuoti – 2–3 valandoms pamerkite į kalio permanganato tirpalą arba 3 minutes palaikykite valgomosios druskos tirpale (šaukštas 1 l vandens), paskui – 3 minutes vario sulfato tirpale (arbatinis šaukštelis 2 l vandens).

Sausus skiltelių galiukus nupjaukite. Sodinkite skilteles 10–12 cm atstumu vieną nuo kitos, pagrindu žemyn, tarp eilių palikite 20–25 cm tarpą.

Negalima įspausti skiltelių giliai į žemę. Geriau jas užberti žemėmis ir lengvai suploti. Nuo skiltelės viršūnėlės iki dirvos paviršiaus turi būti 3–4 cm. Jeigu tarpas bus mažesnis, česnakai nušals.

Norint sudaryti idealias sąlygas česnakams peržiemoti, pasėlį reikia mulčiuoti. Tam tinka durpės – užberkite jų 2–3 cm sluoksnį. Į mulčią galima įmaišyti kapotų šiaudų. Tai padeda apsaugoti skilteles nuo nušalimo, o pavasarį neleidžia dygti piktžolėms.

Labai svarbu, kad česnakai gerai įsišaknytų į dirvą. Jų šaknų sistema yra kuokštinė, o gerai išsivysčiusių šaknų ilgis siekia nuo 10 iki 40 cm. Optimalios sąlygos česnakams įsišaknyti yra neaukšta teigiama temperatūra (5–10 laipsnių) ir pakankamas drėgmės lygis. Nuo šaknų sistemos tvirtumo priklauso, ar augalai gerai peržiemos ir kaip sparčiai atžels pavasarį.

Keletas pastebėjimų

Česnakų negalima sodinti po paprikų, pomidorų, bulvių, nes užsikrės fuzarioze.

Geriausiai šie augalai auga saulėtoje vietoje.

Tinkami pirmtakai – moliūgai, aguročiai, ankštiniai, kopūstai.

Nerekomenduojama auginti česnakų kelerius metus iš eilės toje pačioje vietoje. Toje pačioje vietoje geriausia sodinti tik praėjus 5 metams.

Jeigu per anksti pasodinote skilteles ir orai buvo gan šilti, česnakai gali sudygti. Tokiu atveju žiemą jų antžeminė dalis, jei ji yra aukštesnė nei 5 cm, nušąla. Svarbiausia, kad nebūtų pažeista viršutinė skiltelių dalis, kuri pavasarį sudygs iš naujo. Jei yra sniego, žemesnė nei 5 cm lapija dažniausiai sėkmingai peržiemoja, o pavieniai nušalimai didesnės žalos nepadaro.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis