Slidūs laiptai – kaip spręsti šią problemą

Namuose visuomet norime jaustis saugūs, o ypač darydami kasdienius dalykus. Vienas iš tokių veiksmų - užlipimas ar nulipimas laiptais. Tai darome automatiškai, kol vieną dieną kai kurie mūsų pastebime, kad koja vos nepaslydo. Tampame atsargesni. Tačiau to neturėtų būti - laiptai turi būti tiesiog funkcinė namo dalis, o ne spąstai. Kaip to išvengti?

Medinių laiptų slidumas gali būti nekokybiško įrengimo rezultatas. Nedidelis sukibimas gali būti sukeltas per švelnaus laiptų šlifavimo. Tačiau net ir peršlifavus laiptus, juos vistiek reikia padengti, o padengus juos blizgiu laku, jis vis viena padengs laiptus slidžia plėvele.

Peršlifuotus laiptus rekomenduojama dengti vandens pagrindo matiniu laku. Kitas padengimo būdas – alyvavimas. Jis suteikia medžiui savitos išvaizdos, leidžia kvėpuoti, tačiau nėra toks atsparus kaip lakas, be to, reikalauja ir daugiau priežiūros, ypač atsižvelgiant į tai, kad laiptus naudosite kiekvieną dieną. Alyvuotus paviršius reikės maždaug kartą per metus dengti iš naujo.

Sukibimui padidinti galima naudoti ir kitas medžiagas. Pirma mintis gali būti įvairūs kilimai – galbūt esate tai matę viešosiose vietose, pavyzdžiui, teatruose. Toks sprendimas turi savų trūkumų. Visų pirma, tai pakankamai greitas nusidėvėjimas. Antra, namų savininkai medinius laiptus įsirengia vadovaudamiesi savais motyvais, tačiau greičiausiai kiekvienas nori, kad mediena matytųsi. Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad egzistuoja keletas laiptų tipų – kilimas gal ir tiks tiesiems laiptams ar laiptams su aikštele, tačiau atrodys tikrai ne kaip pritvirtintas prie atvirų spiralinių laiptų.

Geresnė išeitis slidumui sumažinti yra specialios būtent šiai problemai spręsti skirtos juostelės. Jos klijuojamos ant laiptų tose vietose, kur manote esant reikalinga. Jų yra įvairių pločių bei įvairių spalvų, viena bėda – jos taip pat keičia laiptų išvaizdą, tiesa, ne taip intensyviai kaip kilimas.

Kitos saugumo priemonės:

Pakopos. Kartais didelė saugumo problema yra visai ne dangos slidumas, o pačių laiptų nepatogumas. Idealiausia, kai laiptų pakopos yra vienodo aukščio, apie 15-18 cm ir 25-33 cm ilgio. Plotis gali būti labai įvairus (visgi, geriau jei siekia bent metrą).

Turėklai. Turėklai neprideda sukibimo, tačiau yra įrengiami ne veltui, nes apsaugo nuo tiesioinio kritimo, be to, galite į juos įsikibti. Turintiems mažų vaikų reikėtų atsižvelgti į turėklų dizainą – geriau vengti horizontalių skersinių, nes mažyliui jie gali tapti puikia vieta pasilypėti. Kita vertus, tokiu atveju vertikalias atramas geriau įrengti tankiau, kad vaikas neiškristų ar nekištų galvos.

Apšvietimas. Galbūt galite savo laiptais užlipti ir užsimerkęs, labai greitai ar esant visiškai tamsai. Tačiau bene pas kiekvieną šeimininką ateina svečių, be to, kartais lipimo sąlygos skiriasi nuo įprastų – tarkime, reikia ką nors nešti rankose. Vienaip ar kitaip, laiptų erdvės apšvietimas yra naudingas.

Geriausia laiptus apšviesti iš viršaus, tačiau galite pasirinkti ir daugiau variantų – pavyzdžiui, įmontuoti šviesos šaltinį pakopose, sienoje, turėkle ir panašiai. Atkreipkite dėmesį, kad nei nulipant, nei užlipant koncentruotas apšvietimas neturėtų šviesti tiesiai į akis.

Lauko laiptai

Nors lauko laiptai dažniausiai gaminami iš patvaresnės medžiagos nei mediena, pavyzdžiui, dengiami plytelėmis, kintant sąlygoms lauko laiptai gali tapti kur kas didesne problema.

Įrengiant lauko laiptus reikia rinktis tam pritaikytas medžiagas. Renkantis laiptus dengti plytelėmis, būtina nepamiršti, kad šalia grožio ar nusidėvėjimo (PEI) rodiklių yra itin svarbi slidumo klasė, žymima R – kuo ji žemesnė, tuo plytelė slidesnė. Lauko sąlygoms rekomenduojama bent R 10 ar R 11 klasės plytelės. Ant slidesnių laiptų taip pat galima priklijuoti minėtas slidumą mažinančias juosteles.

Ledą ir sniegą nuo laiptų reikia nuvalyti, padidinti sukibimą pribarstant smėlio ar jį tirpdinti – tam galite pasirinkti įprastus barstomus preparatus arba įsirengti šildomus laiptus, kurie palaikys teigiamą paviršiaus temperatūrą ir neleis ledui susidaryti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis