Palėpės istorijos: stilingas 49 kv. m jaunos šeimos butas nestandartinėje erdvėje

Projektuojant jaunos šeimos butą žavioje palėpės erdvėje interjero dizainerei Dovilei Sakevičei teko susidurti su nestandartinės patalpos iššūkiais, tačiau rezultatas nenuvylė: įgyvendinti praktiški, erdvę didinantys sprendimai bei pritaikyti subtilūs spalvų bei medžiagų deriniai puikiai atitiko šeimininkų lūkesčius ir padėjo sukurti harmoningus bei stilingus namus.

Objekto dosjė:


Tipas – trijų kambarių butas naujos statybos daugiabutyje.

Plotas – 49 m².

Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys (svetainė, virtuvė, valgomasis), miegamasis, vaikų kambarys, vonios kambarys.

Galutinis išplanavimas – svetainė sujungta su virtuve ir koridoriumi, kurių bendras plotas yra 28 kv.m., tėvų miegamasis 9 kv.m., vaiko kambarys 7 kv.m., vonios kambarys 5 kv.m

Gyventojai – jauna trijų asmenų šeima.

Projekto autorė – interjero dizainerė Dovilė Sakevičė (www.doin.lt).


„Šis projektas ypatingas dėl šlaitinių lubų visuose kambariuose, – pasakoja interjero dizainerė Dovilė Sakevičė. – Tačiau ši žavinga, akį traukianti nestandartinė pastogės erdvė pareikalavo nemažai iššūkių – tiek planuojant funkcinių zonų išdėstymą, tiek projektuojant apšvietimą ir baldus.“


Projekto autorė atkreipė dėmesį, kad dėl stogo nuolydžio butas yra daug erdvesnis nei nurodomi 49 m². Taip yra todėl, kad žemesnės nei 1,60 m aukščio vietos neįtraukiamos į bendrąjį plotą, bet šį „neskaičiuojamą“ plotą vis tiek galima labai tikslingai panaudoti praktiniams poreikiams. „Svetainėje žemiausiose vietose suprojektavome TV zoną su spintele, o kitoje pusėje – atviras lentynas su LED apšvietimu, už sofos – spintelę su stumdomomis durimis rečiau naudojamiems daiktams laikyti.“

Išnaudota erdvė žemiausiose vietose
Išnaudota erdvė žemiausiose vietose
Benas Šileika

Visame interjere vyrauja ramūs spalvų tonai, o interjerui subtilumo ir išskirtinumo suteikia labai jaukus prigesintas mėlynas atspalvis – Dovilė pasakoja, kad tokio kolorito pageidavo šeimininkai, o tinkamo tono paieškoms buvo skiriamas didelis dėmesys: „Po ilgų svarstymų išsirinkome prigesintą mėlyną atspalvį, kuriuo buvo dekoruota svetainės ir prieškambario sienos, medžio faneruotės durys, grindjuostės. Čia labai tiko ir subtilaus mėlyno atspalvio minimalistinio dizaino sofa-lova su metalinėmis kojelėmis.“

Virtuvės ir prieškambario interjeras
Virtuvės ir prieškambario interjeras
Benas Šileika

Prie jaukaus, prigesinto melsvo kolorito projekto autorė derino nemažai natūralaus medžio ar jo imitacijos elementų, vienas išraiškingiausių – kokybiškos ąžuolinės parketlentės. „Kartu su šeimininkais norėjome unikalumo, jaukumo, šilumos ir natūralumo pojūčio, todėl nutarėme kloti medines grindis. Grindims pasirinktas labai švelnus natūralus medžio tonas puikiai dera su pilkšvais, melsvais ir rusvais interjere pritaikytais atspalviais“, – pasakoja Dovilė.


Nors projektuojant virtuvę vienas svarbiausių dalykų buvo funkcionalumas ir praktiškumas, dizainerė stengėsi, kad ji stilistiškai gražiai pritaptų prie bendros svetainės erdvės. „L formos virtuvė šiame bute buvo suprojektuota svetainės centre, bet pavyko ją harmoningai įterpti į kambario visumą. Virtuvės apatiniams fasadams pasirinkome medžio imitacijos plokštę, o viršutinių spintelių durelėms – baltą matinę plokštę, kuri susilieja su sienomis.


Virtuvės kompoziciją papildo stalviršis ir sienelė, pagaminti iš itin plonos (10 mm storio) „Compact HPL“ šviesiai pilkos plokštės su švelnia tekstūra. Taip pat buvo svarbu, kad virtuvės paviršių spalvos ir medžiagos būtų praktiškos ir neteplios“, – paaiškina dizainerė.


Čia pat suprojektuota ir valgomojo zona. Jai buvo pritaikytas medžio tekstūros apskritas valgomasis stalas su galimybe jį padidinti. Jam akcentuoti ir apšviesti nuo lubų buvo nuleistas juodas stalo formas atkartojantis šviestuvas.


Interjere akį iš karto traukia išskirtinis sprendimas – baltų vertikalių tašelių sienelė, suteikianti erdvei dinamikos bei lengvumo ir leidžianti šviesai patekti į siaurą koridorių.

LED apšvietimas lentynose
LED apšvietimas lentynose
Benas Šileika

Atvirose svetainės lentynose, suprojektuotose po šlaitiniu stogu, įrengtas LED apšvietimas ne tik atlieka tiesioginę funkciją – apšviečia sudėtus daiktus, bet ir tampa jaukų apšvietimą vakarais svetainėje kuriančiu šviesos šaltiniu.


Kadangi palėpiniame bute buvo ribotas natūralios šviesos kiekis, svetainėje langams pritaikytos tik naktinės austinio audinio romanetės, kad šviesiuoju paros metu niekas netrukdytų į svetainę sklisti dienos šviesai. Šis sprendimas taip pat padėjo sutaupyti šiek tiek vietos.


Koridorius šiame bute labai siauras, bet jame pavyko įkomponuoti spintą, tiesa, siauresnę nei įprastai. Dėl veidrodinių fasadų ji tarsi išnyksta erdvėje, bet vizualiai didina siaurą koridoriaus erdvę.

Prieškambaris
Prieškambaris
Benas Šileika

Projekto autorė atskleidžia, kad iš pradžių teko šiek tiek koreguoti kai kurias pertvaras. „Perkėlėme vonios duris į svetainės pusę, todėl miegamajame atsirado dar vienos durys, kurios tarsi suformavo nedidelį miegamojo prieškambarį – čia įrengėme spintą ir nedidelę kosmetinio stalelio zoną su veidrodžiu.“ Dėl šios korekcijos miegamajame nebereikėjo ieškoti vietos drabužių spintai.

Miegamojo interjeras
Miegamojo interjeras
Benas Šileika

Šiame kambaryje atkartojamos tų pačių atspalvių kombinacijos kaip ir bendrojoje erdvėje. „Tiesa, siekiant stipresnio įspūdžio, kai kurios sienos buvo nudažytos keliais tonais tamsesne nei svetainėje išskirtine melsva spalva, – pasakoja dizainerė. – Prie minimalistinės, neapkrautos detalėmis pilkšvai rusvos lovos iš abiejų pusių įkomponuotos nedidelės ąžuolo masyvo spintelės, virš jų pakabinti stilingi nukreipiamojo šviesos srauto šviestuvai, priderintas patalynės komplektas – visa tai kuria jaukią, raminamą, padedančią atsipalaiduoti miegamojo atmosferą.“


Praktiškas sprendimas

Miegamajame po stoglangiu suprojektuotas darbo stalas su atviromis lentynomis leidžia praktiškai išnaudoti žemiausią lubų šlaito dalį. Nors buvo svarstymų konstruoti nuleidžiamą ar išskleidžiamą stalo variantą, galiausiai buvo nuspręsta, kad stabilus stalas bus patogesnis, juolab praėjimui šalia lovos lieka pakankamai vietos.


Kitos durys iš svetainės veda į šeimininkų sūnaus kambarį. Kadangi jo plotas nedidelis, buvo svarbu čia sukurti kuo šviesesnį ir erdvės negožiantį interjerą, praktiškai išnaudojant kiekvieną centimetrą. Dėl šios priežasties sienoms ir šlaitinėms luboms buvo parinktas vienodas baltas koloritas – tai padeda sukurti vientisos, todėl optiškai didesnės patalpos įspūdį. Vienai sienai dekoruoti dizainerė pritaikė originalų sprendimą – kambario akcentu tapo stilizuotas pieštų kalnų vaizdas – jų spalvinė gama gražiai dera prie viso interjero, suteikia jaukumo ir žaismingumo.

Vaiko kambarys
Vaiko kambarys
Benas Šileika

Tęsdama žaismingą kambario nuotaiką, Dovilė vietoj įprastos lovos pritaikė lovą-namelį, šalia jos įkomponavo nedidelę komodėlę, o žaislams susidėti panaudojo žemąjį kampą po stogo nuolydžiu – čia palei visą sienos ilgį buvo suprojektuotos atviros lentynos, leidžiančios praktiškai išnaudoti visą kambario erdvę.


Jaukiam, ramaus kolorito vonios kambariui modernų prieskonį suteikė subtiliai pritaikyti juodos spalvos akcentai – potinkinė santechnika, gyvatukas, spintos rankenėlės, jungikliai.

Vonios kambarys
Vonios kambarys
Benas Šileika

Pakoregavus pertvaras ir perkėlus vonios kambario duris į svetainės pusę, pavyko sukurti patogesnę vonios kambario erdvę. Čia suprojektuota talpi sieninė spinta, kurioje slepiasi visi buities prietaisai: skalbimo mašina, džiovyklė, rekuperatorius, lyginimo lenta ir pan.


Šiai spintai pritaikyta medžio tekstūra vizualiai sušildė erdvę ir puikiai įsiliejo į bendrą spalvinę kompoziciją. „Tokią pačią apdailą pritaikėme ir praustuvo baldui bei spintelei virš unitazo. Sienos buvo dekoruotos švelniai pilkos neutralios spalvos, betoną imituojančiomis plytelėmis, o grindys – akcentinėmis raštuotomis plytelėmis“, – pasakoja projekto autorė. Kadangi SPA ritualai vonioje šeimininkams yra svarbūs, čia įkomponuota vonia su stikline sienele, kad būtų patogu naudotis dušu, o nedidelę erdvę dizainerė vizualiai padidino spintelės virš praustuvo zonos durims pritaikiusi veidrodinius fasadus.

Vonios kambario interjeras
Vonios kambario interjeras
Benas Šileika

Projekto pradžioje mūsų netenkino pateiktas statytojų išplanavimas. Mes perkėlėme vonios duris į svetainės pusę. To pasekoje, vonioje turime talpią sieninę spintą, o miegamajame atsirado durys, kurios tarsi suformavo miegamojo prieškambarį, kuriame suprojektavome rūbų spintą ir nedidelę stovimą kosmetinio stalelio zoną su veidrodžiu.


Apšvietimo sprendimai šiuo atveju pasirinkti minimalistiniai: virtuvės, svetainės zonoje ir koridoriuje nukreipiamojo tipo betoniniai šviestuvėliai. Tik prie valgomojo pasirinkome vieną kabantį šviestuvą. Berniuko kambaryje – pagrindinis centrinis šviestuvas, nes mažajam gyventojui reikalinga maksimali šviesa. Vonios kambaryje lubose nukreipiamojo šviesos srauto įleidžiami šviestuvėliai. Tada LED apšvietimas nišoje prie vonios jaukumui sukurti, o esant poreikiui prie veidrodžio numatėme sieninį šviestuvą. Miegamajame išlaikėme tą patį principą su įleidžiamais šviestuvėliais lubose, o prie lovos iš šonų po sieninį skaitomojo tipo šviestuvą.

Miegamasis
Miegamasis
Benas Šileika

Papasakokite, kaip sprendėte daiktų laikymo klausimą mažoje erdvėje?


Didžiausias iššūkis kuriant nedideles erdves – efektyviai išnaudoti nedidelį plotą. Juk ribotoje erdvėje reikia sutalpinti viską, kas būtina gyvenimui, ir kartu sukurti patogią gyvenamąją aplinką. Šiuo atveju stengėmės išnaudoti maksimaliai kiekvieną buto kampą. Pirmiausia, buvo nuspręsta investuoti į integruotus baldus, gaminti juos individualiai, baldininkams buvo nemažas iššūkis šlaitinės lubos. Tai daiktų laikymą apsprendėme gaminant baldus, taip pat užsakinėjant lovą, sofą ir net pufus – pasirinkome, kad būtų su daiktadėžėmis.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis