50 kv. m. buto Vilniuje interjeras: kompaktiški sprendimai

„Eklektiškas, neperkrautas, gal kiek vyriškas“, – taip jaunos klientės būstą apibūdina architektė Lina Urban. Tiesa, nedidelis dviejų kambarių butas sostinėje ir užsakovės pageidavimai įkvėpė projekto autorę – ji nutapė ryškų paveikslą, tapusį šių namų akcentu.

TIPAS – DVIEJŲ KAMBARIŲ BUTAS VILNIUJE.


PLOTAS – APIE 50 M².


GYVENAMOJI ERDVĖ – SVETAINĖ, SUJUNGTA SU VIRTUVĖS ZONA, ATSKIRAS MIEGAMASIS, SANITARINIS MAZGAS, ERDVUS BALKONAS.


GYVENTOJAI – JAUNA MERGINA.


PROJEKTO AUTORIAI – ARCHITEKTĖ LINA URBAN IR STUDIJA „URBAN ROOM“.


Prieš pradėdama darbus Lina užsakovų visuomet prašo pateikti pavyzdžių iš interneto, kas jiems patinka, kas atrodo gražu. Tai padėjo ir šį kartą – būsimų namų šeimininkei atsiuntus atrinktus pavydžius, architektė suprato, kad ją domina tamsūs elementai, juodi paviršiai ir medžio motyvai. „Medieną sumaniau „palengvinti“ panaudojant faneruotus tašelius, bendrai spalvinei paletei suteikiau kiek šiltesnį achromatinį atspalvį. Klientė pageidavo virtuvės su sala, tiesa, dėl jos bandžiau atkalbėti. Paprastai rekomenduoju statyti nedidelį valgomojo stalą – dėl praktiškumo ir patogumo. Bet šiuo atveju įsitikinau, kad sala tapo tikru namų centru“, – sako projekto autorė.



50 kv. m. būsto interjeras
50 kv. m. būsto interjeras
Lilija Lozovič



Dviejų kambarių butas nėra didelis, todėl sąmoningai buvo parinkti kompaktiški, nuo žemės pakelti baldai – akimi matomas grindų plotas sukuria erdvesnio būsto įspūdį. Erdvei praplėsti taip pat buvo naudojamos šviesesnės bazinės spalvos, žemės atspalviai, o balduose ir detalėse – tamsesni. Koridoriuje po konstrukciniu elementu jau buvo statytojo numatyta niša sieninei spintai. Spinta labai plati, tad virš jos einančią siją projekto autorė apipavidalino lubų tašeliais. Lygios spintos plokštumos neapsunkina prieškambario erdvės. Virtuvės akcentas – apšviesta indauja. Lina Urban rekomenduoja daug ką apgalvoti renkantis virtuvės baldus, nutarti, kur kas bus sandėliuojama, kur stovės arbatinukas, kurioje vietoje bus darbastalis. Linos klientė mėgsta gaminti, tačiau siekiant sutaupyti erdvę buvo priimtas sprendimas, kad tikrai pakaks kiek siauresnės indaplovės ir pusinės dviejų puodų kaitlentės.



50 kv. m. būsto interjeras
50 kv. m. būsto interjeras
Lilijos Lozovič nuotr.



Dalis būsto yra po kaimynų buto terasa, tad lubų lygis čia skiriasi. Pasak Linos, iš pradžių tai atrodė kaip minusas, tačiau tinkamai išryškinus virto išskirtiniu namų bruožu. Aukščių perėjimas yra kaip tik ties sala, bendros svetainės ir virtuvės erdvės ašimi, tad tai natūraliai atskiria virtuvės ir poilsio zonas. Aukštesnėje plokštumoje sumontuoti ąžuolu faneruoti MDF tašeliai. „Siekiau sukurti būstą, kuriame būtų patogu gyventi – estetika be funkcijos juk nėra vertinga. Kurdama naujus interjerus visada siekiu kuo ilgiau nesenstančio vaizdo ir ilgaamžiškumo, renkuosi atitinkamas medžiagas bei įrangą. Bendra būsto interjero koncepcija – šiuolaikiškas achromatinės spalvų paletės butas jaunai merginai. Tamsesnei virtuvės zonai atsvara tapo šviesi poilsio – svetainės erdvė. Spalvinių dėmių – vos viena kita, be to, jos lengvai keičiamos“, – pabrėžia Lina.



50 kv. m. būsto interjeras
50 kv. m. būsto interjeras
Lilijos Lozovič nuotr.




50 kv. m. būsto interjeras
50 kv. m. būsto interjeras
Lilijos Lozovič nuotr.



50 kv. m. būsto interjeras
50 kv. m. būsto interjeras
Lilijos Lozovič nuotr.



50 kv. m. būsto interjeras
50 kv. m. būsto interjeras
Lilijos Lozovič nuotr.



Projekto autorė džiaugiasi, kad pavyko pateisinti užsakovės lūkesčius, o projektavimo procesas vyko sklandžiai ir buvo lydimas gerų emocijų. „Ne itin žaviuosi marmuro plytelėmis, tačiau užsakovė jų labai norėjo. Mano nuomone, pavyko jas suderinti su minimaliu klasikos prieskoniu. Nors namuose klientė pageidavo griežtos ir vyriškos estetikos, visgi man ji pasirodė labai moteriška. Tai mane įkvėpė nutapyti ryškų paveikslą su merginos atvaizdu“, – šypteli ne tik būsto projektuotoja, bet ir meno kūrinio autorė Lina Urban.






Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis