6 desertai, kurie padės atsigaivinti karštą dieną

Net ir tie, kurie nėra ledų mėgėjai, karštomis vasaros dienomis neatsisako šio šalto deserto. Yra apskaičiuota, kad šiltuoju metų laiku visame pasaulyje ledų porcija parduodama kas tris sekundes. Šį skaičių galite pakeisti gamindami ledus namuose. Pamėginkite.

1. Arbatinis varveklis

Kaip galime pajusti pagrindinėje nuotraukoje, tai malonus ir gaivinantis gurkšnis jūsų gomuriui. Šio deserto skonis primena daugelio mėgstamą ir dažnai vasarą ruošiamą gaivųjį gėrimą – šaltą vandenį su mėtų lapeliais bei agurkų ir citrinų griežinėliais.

Reikės: 1 l vandens, 1 citrinos, 2 šaukštų medaus, saujos šviežių mėtų lapelių, 3 nedidelių šviežių agurkų.

Į puodą supilkite vandenį, sudėkite medų, plonai nuluptas citrinos žieveles, mėtų lapelius ir užkaiskite. Kai vanduo užvirs, puodą nukelkite nuo viryklės. Skystį atvėsinkite, į jį išspauskite citrinos sultis, išmaišykite ir per sietelį perpilkite į ąsotį. Į šaldymo indelius ar stiklinaites įdėkite po kelis labai plonus agurko griežinėlius, juos persmeikite ledų pagaliukais, užpilkite paruoštu gėrimu ir dėkite į šaldymo kamerą. Po kelių valandų jau turėsite kuo pavaišinti kaitros nualintą svečią.

2. Ananasinė gaiva su aitriosiomis paprikomis

Jau pamėgome juodąjį šokoladą su aitriosiomis paprikomis. Pikantiškas šio augalo skonis tinka ir sulčių ledukams. Jais puikiai atsigaivinsite per vasaros karščius.

Reikės: 250 ml ananasų sulčių, 400 ml vandens, 200 g cukraus, 20 g krakmolo, 3–4 žaliųjų citrinų, 1 nedidelės aitriosios paprikos ankšties.

Vida Press

Krakmolą išmaišykite 100 ml vandens. Likusį vandenį supilkite į puodą, suberkite cukrų, išmaišykite ir užvirkite. Silpna srovele krakmolo košelę supilkite į cukraus sirupą ir pavirkite dar 2 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės. Į karštą skystį supilkite ananasų sultis, sumeskite gabalėliais supjaustytą aitriąją papriką, išmaišykite. Mišinį atšaldykite iki kambario temperatūros, išpilstykite į nedidelius indelius (geriausia būtų, kad jų skersmuo atitiktų žaliųjų citrinų griežinėlių dydį), ant viršaus uždėkite po citrinos griežinėlį, persmeigtą pagaliuku. Indelius dėkite į šaldymo kamerą ir laikykite, kol suledės.

3. Sumuštiniai su ledais

Pusryčiams galima pasigaminti ir tokių sumuštinių, tik svarbu iš vakaro paruošti ledus, kad ryte jie būtų tinkami vartoti. Duoną ar batoną pagruzdinkite arba, bus dar skaniau, apkepkite keptuvėje su sviestu.

Vida Press

Reikės: 1 indelio sutirštinto pieno, 360 ml natūralaus tiršto jogurto, 250 ml 35 proc. grietinėlės, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos, baltos duonos riekelių, 2 šaukštų sviesto, apelsinų ar mandarinų džemo.

Jogurtą elektriniu maišytuvu suplakite su grietinėle, vaniliniu cukrumi ir druska. Supilkite sutirštintą pieną ir vėl gerai išplakite. Gautą masę supilkite į indą, uždenkite, padėkite į šaldymo kamerą ir palikite per naktį. Pusryčiai bus netikėti, ypač vaikams – balta duona su džemu ir... ledais.

4. Ledų desertas-tortas

Šie ledai taps jūsų namų skanėstu, nes kaskart galėsite keisti receptą pagal skonį. Pasirinkę kitą sausainių rūšį, pridėję riešutų, vaisių ar uogų, pagardinę mėtomis ar šokoladu, sukursite vis naują gardumyną. Fantazuokite!

Reikės: 250 g sausainių, saujos riešutų (graikinių, lazdynų ar migdolų), 70 g sviesto (kambario temperatūros), 450 ml grietinėlės, 400 ml sutirštinto pieno, 125 ml grietinės, 1,5 šaukštelio vanilinio cukraus, šviežių aviečių.

Vida Press

Sausainius susmulkinkite, sumaišykite su kapotais riešutais ir minkštu sviestu. Gautą masę sudėkite į apvalią kepimo skardą (23 cm skersmens), tolygiai paskirstykite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros ir pašaukite sausainių pagrindą 8–10 minučių. Palikite atvėsti. Kitame inde gerai išplakite grietinėlę, grietinę, sutirštintą pieną ir vanilinį cukrų. Suberkite uogas, išmaišykite. Ant sausainių pagrindo sukrėskite plakinį, išlyginkite ir palikite šaldymo kameroje mažiausiai 8 valandoms.

5. Ledai su keptais persikais

Šį subtilaus skonio desertą ypač mėgsta amerikiečiai. Tiesa, jis skirtas suaugusiesiems, tačiau galima apsieiti ir be alkoholio. Nepilant svaigiųjų gėrimų, tokie naminiai ledai vaikams tikrai bus sveikesni nei pirkti parduotuvėje.

Reikės: 1 kiaušinio, 2 šaukštų cukraus, 1 stiklinės pieno, žiupsnelio vanilinio cukraus, 4 persikų, 4 šaukštų sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, 50 g graikinių riešutų, 3 šaukštų viskio arba brendžio.

Vida Press

Pieną supilkite į puodą. Kiaušinį išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, sumaišykite su pienu. Puodą užkaiskite ant nedidelės ugnies ir plakdami šluotele leiskite pieno mišiniui užvirti. Nukelkite nuo viryklės, atvėsinkite, supilkite į indą ir dėkite į šaldymo kamerą maždaug 4 valandoms. Per šį laiką ledus reikės išmaišyti 2–3 kartus.

Persikus nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, apšlakstykite brendžiu ar viskiu. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite rudąjį cukrų, pamaišykite, dėkite persikus nupjautomis dalimis į apačią. Kai viena puselė apkeps ir karamelizuosis, apverskite, sumažinkite ugnį, į keptuvę suberkite smulkintus riešutus ir dar pakepkite. Persikus išdėliokite į lėkštes, leiskite šiek tiek atvėsti ir uždėkite po didelį šaukštą ledų.

6. Naminiai ledai su mėlynėmis

Ledai ir mėlynės tiesiog sukurti vienas kitam. Šis subtilus desertas iš plikyto kremo, grietinėlės ir uogų privers nuryti liežuvį ne vieną smaližių.

Reikės: 200 g mėlynių, 350 ml pieno, 200 ml 36 proc. grietinėlės, 80 g cukraus, 1 kiaušinio, 1 šaukšto krakmolo.

Vida Press

Pirmiausia paruoškite plikytą kremą. Kiaušinį ištrinkite su cukrumi iki vientisos purios masės, suberkite krakmolą ir plakite, kol neliks gumuliukų. Nedideliame puode užvirinkite pieną. Nuolat maišydami, pieną plona srovele supilkite į kiaušinio masę. Ją supilkite atgal į puodą, kuriame užvirinote pieną, ir maišydami virkite kremą tol, kol jis pasidarys tirštas. Trečdalį kremo atidėkite, o į likusį suberkite uogas ir išplakite elektriniu maišytuvu. Atskirai iki purumo išplakite grietinėlę.

Vida Press

Trečdalį jos įmaišykite į kremą, likusią – į kremą su uogomis. Du trečdalius ledų indelių pripilkite mėlynių kremo ir vieną trečdalį – masės be uogų. Dėkite į šaldymo kamerą. Po valandos išimkite, švelniai kiekvieną indelį pamaišykite ledų pagaliuku ir, jeigu masė jau sutirštėjusi, pagaliuką palikite, iki ledai visai sušals.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis