Kaip prižiūrėti lauko baldus, kad jie atrodytų kaip nauji?

Atšilus orams, vis dažniau įsitaisome jaukiose lauko pavėsinėse, terasose, balkonuose. Ne paslaptis, kad vienas iš šiltą terasų atmosferą kuriančių elementų – lauko baldai. Norint užtikrinti, kad kėdės, minkštasuoliai, stalai ar kiti pavėsinės atributai būtų ilgaamžiai, juos būtina tinkamai prižiūrėti. Kada reikėtų pradėti lauko baldams skirti didesnį dėmesį ir kaip pasirūpinti, kad net po kelerių metų naudojimo jie atrodytų kaip nauji pasakoja „MOKI VEŽI“ ekspertai.

„Debesis ir žvarbą keičiant saulei ir šilumai, vis daugiau žmonių ima leisti laiką lauko terasose, pilnose įvairiausių baldų. Natūralu, kad kiekvienas pavėsinės šeimininkas nori būti apsuptas nepriekaištingai atrodančių kėdžių ir stalų, tad jau dabar kelerius metus stebime vis labiau augantį lauko baldų populiarumą. Itin svarbu renkantis šiuos terasą užpildančius elementus atkreipti dėmesį į jų kokybę, tačiau reikėtų nepamiršti, kad tiek nauji, tiek seniau įsigyti baldai reikalauja atidžios priežiūros“, – sako marketingo vadovė Laima Skirienė.

 

Jos teigimu, įprasta, kad pirmuosius kokybiškų lauko baldų nusidėvėjimo požymius galima pastebėti tik po kelerių metų naudojimo. Ant metalinių stalų atsiranda rūdys, ima slinkti dažai, paviršių nukloja įsisenėjusios maisto dėmės, plyšta medžiaginės dalys ir dar daugiau.

 

„Tačiau jei baldus naudosime netinkamai, jų nesaugosime ir paliksime žiemoti lauke be uždangos ar po lietumi, net pačios kokybiškiausios kėdės ir stalai gali pradėti irti vos po kelių mėnesių naudojimo“, – teigia L. Skirienė.

 

Galioja ir universalios priežiūros taisyklės

 

Pasakodama apie baldų priežiūrą, marketingo vadovė pirmiausia akcentuoja pagrindines taisykles, kurios galioja visiems terasos atributams, nepriklausomai nuo jų tipo ar medžiagos.

 

„Žiemai visus baldus derėtų sunešti į sausą patalpą arba bent jau uždengti nuo drėgmės. Vis labiau populiarėja ir baldų uždangalai, kuriais juos galima uždengti ne tik žiemai, bet ir vasarai, apsaugant juos nuo tiesioginių saulės spindulių. Lauko stalus galima papildomai uždengti plastikine plėvele arba stiklu, nes tai palengvina kasdienį paviršiaus valymą. Be to, svarbu nesudėti visų baldų į krūvą ar neuždengti jų esant šlapiems, nes gali prasidėti pelijimo procesas. Apskritai, visada patikrinkite, ar ant baldų nesikaupia pelėsis, kurį derėtų pašalinti kuo greičiau. To nepadarius laiku, gali likti ryškios dėmės“, – teigia ekspertė.

 

Kasdienei lauko baldų priežiūrai visada naudokite specialiai lauko baldų valymui skirtus valiklius ir švelnius valymo mechanizmus ir venkite šiurkščių valymo procedūrų: netinkamų šepečių, ne pagal paskirtį naudojamų cheminių valiklių. Be to, prieš valant, visada rekomenduojama pasitarti su ekspertais, nes skirtingų tipų baldams galioja skirtingi priežiūros standartai.

 

Kaip prižiūrėti skirtingus baldus?

 

Medinių baldų priežiūra, kaip ir daugelio kitų, reikėtų pasirūpinti dar prieš šiltojo sezono pradžią. Dauguma medžio rūšių, naudojamų šių terasų elementų gamyboje, yra natūraliai apsaugotos nuo senėjimo bei kitų kenksmingų išorės veiksnių. Tačiau neapdorotas iki galo medis įgauna sidabrinį atspalvį.

 

„Tad norint ilgiau išlaikyti natūralią medinių lauko baldų spalvą itin reikšminga juos kuo dažniau uždengti, norint suteikti kaip įmanoma geresnę apsaugą nuo tiesioginių saulės spindulių, purvo ir drėgmės. Be to, medinius lauko baldus rekomenduojama impregnuoti, dažyti ir aliejuoti prieš kiekvieną sezoną, kadangi visi šie sluoksniai dėl dažno naudojimo gali nusitrinti. Tiesa, aliejuoti galima ir pamačius, kad baldas pradeda nusidėvėti ar luptis“, – sako L. Skirienė.

 

Pinti lauko baldai reikalauja panašios priežiūros kaip ir mediniai, tačiau jų nereikia dažyti ir aliejuoti. Juos rekomenduojama dažnai valyti ir akylai saugoti, kad į tarpus tarp pynių neprilystų nešvarumų. Vyraujant blogam orui reikėtų šiuos iš ratano pagamintus baldus uždengti.

 

„Kiek mažiau priežiūros reikalauja metaliniai ir plastikiniai baldai. Metalinius stalus ir kėdės derėtų plauti su šiltu vandeniu ir muilu, o po to įtrinti su aliejumi – tokiu būdu jiems suteiksite didesnį atsparumą drėgmei. Tuo pat metu kokybiški plastikiniai baldai dažniausiai būna pritaikyti visoms oro sąlygoms – juose esantys cheminiai elementai apsaugo nuo tiesioginių saulės spindulių, pelėsio ar grybelio. Šiuos baldus plauti ir valyti yra labai lengva. Svarbiausia nenaudoti pernelyg „agresyvių“ medžiagų ir valymo priemonių“, – sako ekspertė.

 

Svarbu nepamiršti ir medžiaginių elementų

 

Rinkodaros vadovė akcentuoja, kad papildomą dėmesį derėtų skirti ir medžiaginių lauko baldų dalių priežiūrai. Jas, idealiu atveju, reikėtų saugoti nuo medžiagą blukinančių tiesioginių saulės spindulių, taip pat nuo lietaus, sniego ar stipraus vėjo.

 

„Medžiaginę dalį reikėtų valyti atskirai nuo viso baldo. Rekomenduojama ją nuimti ir skalbti atskirai bei gerai išdžiovinus sumontuoti atgal. Kadangi jų apsaugoti beveik neįmanoma, skalbti juos gali tekti labai dažnai. Be to, dėmes valykite nenaudodami pernelyg daug balinimo medžiagų, kadangi tai pagreitina medžiagos blukimą saulėje“, – teigia L. Skirienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis