68 kv. m. būstas: akį traukiantis interjeras, kuris su laiku nepasens

Ieškodama galimybių standartinį naujos statybos trijų kambarių butą paversti moderniais ir komfortiškais namais, studijos „Sketch“ dizainerių komanda nutarė atsisakyti vieno kambario ir suteikti daugiau erdvės poilsio zonai, o harmoningą interjero emocinę nuotaiką kūrė pritaikiusios monochrominių atspalvių paletę ir horizontalių bei vertikalių linijų pusiausvyrą.

Objekto dosjė:


Tipas – butas naujos statybos name.


Plotas – 68 m².


Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys su svetaine ir virtuve, miegamasis, vonios kambarys.


Projekto autorės – interjero dizainerės Aistė Narušytė ir Erika Černiauskaitė (studija „Sketch“).


Kurdamos interjerą naujos statybos bute, projekto autorės dizainerės Aistė Narušytė ir Erika Černiauskaitė pirmiausia iš esmės pakeitė pirminį planą – aptarus visus šeimininko norus ir poreikius, buvo nuspręsta panaikinti vieną kambarį, taip pavyko sukurti daugiau erdvės pagrindinėje zonoje. „Svarbiausia šio projekto užduotis buvo suprojektuoti modernų, funkcionalų, kontrastingą, bet kartu ir jaukų interjerą, – apie interjero projektą pasakoja autorės. – Norėjome akį traukiančio interjero, kuris su laiku nepasentų, tad stengėmės nesekti šiuo metu vyraujančiomis tendencijomis ir ieškojome vienos visus norus susiejančios idėjos. Besvarstant įvairius variantus, mums kilo mintis pritaikyti linijos motyvą. Skirtingas linijų išdėstymas gali sukurti ritmiškas, statiškas, dinamiškas, simetrines bei asimetrines kompozicijas. Priklausomai nuo jos padėties plokštumoje, linija sukelia vienokią ar kitokią emociją. Horizontalios linijos sukuria ramybės, stabilumo, pastovumo, tingumo jausmą. Interjere kuriant horizontalias linijas dažniausiai naudojami baldai – stalai ir stalviršiai, žaliuzės. Vertikalios linijos interjerui suteikia pusiausvyros, griežtumo, oficialumo, pasiruošimo veiksmui įspūdį. Tokias linijas panaudojome akcentinėms sienoms svetainėje bei miegamajame, palikdamos intarpus tarp gipso kartono plokščių. Taip pat kai kurių baldų fasadams pasirinkome vertikalaus frezavimo fasadus. Tai sukūrė interjerui pusiausvyros bei padėjo vizualiai paaukštinti erdvę.“



68 kv. m. būsto interjeras
68 kv. m. būsto interjeras
Benas Šileika



„Dinamiškos linijos dažniausiai naudojamos norint patraukti žmogaus akį ir sušvelninti visumą. Tačiau jomis nereikėtų piktnaudžiauti, kad jos neužgožtų vertikalių ir horizontalių linijų bei nesukurtų chaoso. Dėl to stengėmės jas panaudoti tik kaip akcentus, pavyzdžiui, toks yra šviestuvas svetainėje, paveikslas ar žvakidė. Linijiniai elementai iš tikrųjų interjere patraukia akį ir gali būti naudojami manipuliuojant tuo, kaip mes interpretuojame erdvę. Skirtingos jų kryptys ir formos gali padėti nuslopinti arba išryškinti kontrastą bei „vesti“ žvilgsnį aplink kambarį, užtikrinant, kad interjeras bus ne tik funkcionalus, bet ir įdomus akiai“, – patarimais dalijasi projekto autorės.


„Labai džiaugiamės, kad šeimininkas neišsigando blizgių paviršių. Interjere panaudotas tonuotas stiklas, tonuoti veidrodžiai baldams. Tai ne tik papuošė interjerą, suteikė jam modernumo, bet ir vizualiai padidino patalpą. Blizgių spintų fasadams išrinkome kuo patogesnes rankenėles, kad būtų patogu jas suimti, neslystų pirštai ir taip neišsiteptų paviršiai“, – paaiškina dizainerės.



68 kv. m. būsto interjeras
68 kv. m. būsto interjeras
Benas Šileika



Kadangi interjeras yra gana kontrastingas savo tonais ir griežtomis formomis, dizainerės stengėsi išvengti chaoso įspūdžio su gausia spalvų gama ir rinkosi neutralią spalvų paletę – baltus, juodus, pilkus tonus, o ją pagyvino viena akcentine spalva. „Tokia vieninga spalvų paletė leidžia sukurti modernią aplinką, kurioje netrūksta harmonijos. Akcentinę oranžinę spalvą naudojome tik tekstilei bei aksesuarams. Ši spalva pasirinkta neatsitiktinai – ji tonizuoja, šalina nuovargį, apatiją ir pakelia nuotaiką“, – pabrėžia projekto autorės. Spalva taip pat buvo pritaikyta ir funkcinėms zonoms atskirti – pagrindinėje erdvėje lubos nudažytos pilkai, tai padeda išryškinti svetainės poilsio zonos ribas. Grindų apdailai buvo pasirinktas jaukus ir ilgaamžis sprendimas – parketlentės. „Parketas ne tik iškelia būsto vertę, bet jį ir nesudėtinga atnaujinti. Tad galima drąsiai teigti, jog tokia grindų danga tarnaus daugybę metų“, – sako dizainerės.



68 kv. m. būsto interjeras
68 kv. m. būsto interjeras
Benas Šileika



Šiame bute stebina svetainės dydis, tad visi minkštieji baldai gaminti pagal individualų užsakymą – taip buvo siekiama maksimaliai išnaudoti erdvę bei pritaikyti ją pagal individualius šeimininko poreikius, baldai tapo ir pagrindiniu interjero akcentu.


Nors virtuvės zona yra bendroje erdvėje su svetaine, iš poilsio zonos ji lieka kone nematoma, nes įrengta didelėje bendrojo kambario nišoje. Nuo likusios erdvės ši zona atskirta funkcionalia sala. „Šeimininkas virtuvėje labai norėjo salos – jam tai patogiausias būdas tiek maisto gamybai, tiek pavalgymui. Kita vertus, ir valgomasis stalas, ir sala virtuvės zonoje nebūtų tilpę, dėl to nusprendėme salą paplatinti ir joje suprojektuoti patogią valgymo vietą. Tokiu būdu prie salos susėdę artimieji gali bendrauti bei palaikyti kompaniją gaminančiam maistą, – pasakoja studijos „Sketch“ dizainerės. – Taip pat saloje suprojektavome ir elektros lizdus, kad reikalui esant ją būtų galima panaudoti ir kaip trumpalaikę darbo zoną.“ Salos paviršiuje įrengta kaitlentė leidžia gaminti maistą nestovint nugara į svečius ar namiškius, taip pat patogu žiūrėti televizorių.


„Virtuvės baldams pasirinkome medžio lukštą, kurį beicavome tamsiai rudu beicu. Jo atspalvį derinome tarpusavyje su bambukinėmis žaliuzėmis – taip siekėme išlaikyti vientisumą. Stalviršiams pasirinkome „Compact HPL“ marmuro imitacijos plokštę. Jos plonumas suteikia baldui elegantiškumo, modernumo“, – teigia dizainerės.



68 kv. m. būsto interjeras
68 kv. m. būsto interjeras
Benas Šileika



Horizontalios žaliuzės ant virtuvės lango bei modernūs šviestuvai virš salos stalviršio pabrėžia interjere vyraujančią linijinės kompozicijos koncepciją.


Virtuvės sala buvo suprojektuota pačiame virtuvės centre, kad aplink ją būtų galima lengvai judėti.


Miegamojo interjeras buvo kuriamas siekiant nenukrypti nuo pagrindinės dizaino idėjos. Svarbiausiais akcentais miegamajame tapo lova, kurios platus rėmas ir galvūgalis aptrauktas minkštu pilku aksominiu audiniu, bei permatomų fasadų spinta, pagaminta pagal individualų užsakymą – šie baldai užima daugiausia vietos kambaryje. Lova galvūgaliu pristumta prie sienos, kuri buvo dekoruota gipso kartono plokštėmis, išdėliotomis įvairiais intarpais, taip pabrėžiant interjere vyraujančią linijiškumo idėją. Be to, tai suteikia kambariui žaismingumo ir dinamikos, pagyvina didelę vienspalvę sienos plokštumą, o kartu per daug neatitraukia dėmesio nuo pagrindinių akcentų – baldų. „Tonuoto stiklo spintos fasadus rinkomės dėl labai paprastos priežasties. Ne paslaptis, kad blizgūs paviršiai vizualiai didina erdvę, suteikia jai prabangos pojūtį. To ir siekėme“, – atskleidžia projekto autorės. – Kad stiklinė spinta nesudarytų netvarkos įspūdžio, pasirinkome tamsintą stiklą – jis neleidžia aiškiai matyti spintos turinio.“



68 kv. m. būsto interjeras
68 kv. m. būsto interjeras
Benas Šileika



Spintoje sumontuotas sensorinis apšvietimas, kuris įsijungia tik atidarius spintą, tad šeimininkui nesunku rasti visus norimus daiktus.


„Visame interjere pagrindiniam apšvietimui naudojome įmontuojamus šviestuvus, o papildomam rinkomės kiek įdomesnio dizaino, pagyvinančius interjerą bei suteikiančius jam žaismingumo šviesos šaltinius. Šviestuvai prie lovos turi kelis apšvietimo scenarijus – galima nustatyti, kad jie šviestų minimaliai arba ryškiau, jeigu norisi, pavyzdžiui, skaityti knygą“, – parodo dizainerės.


„Projektuojant vonios kambarį buvo svarbu palikti pakankamai vietos patogiai judėti ir racionaliai suplanuoti patalpą. Dušo zoną atskyrėme gipso kartono siena, kad galėtume suprojektuoti nišas. Taip atsirado vieta skalbyklės baldui ir galėjome išnaudoti erdvę daiktams laikyti“, – sako projekto autorės.



68 kv. m. būsto interjeras
68 kv. m. būsto interjeras
Benas Šileika



Vonios kambaryje buvo parinktos ramaus rašto smėlio spalvos plytelės, pritaikytas šviesus sienų koloritas. Dušo zoną norėta atskirti nuo bendros erdvės, tam buvo derinamos kontrastingos tamsios, ryškaus terrazzo rašto plytelės.


Pasižvalgykite po būstą nuotraukų galerijoje:



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis