Leonardo Pobedonoscevo ir Ievos Šabanės 62 kv. m. būsto interjeras, įkvėptas Balio salos

Lofto tipo buto su įrengta antresole savininkai – žinomi „balinėtojai“ Ieva Šabanė ir Leonardas Pobedonoscevas, tad projektuojant jo interjerą dėl stiliaus pasirinkimo klausimų nekilo – buvo siekiama, kad interjere būtų juntama ypatinga tolimojo Balio atmosfera.


Objekto dosjė:


Tipas – butas su antresole.


Plotas – 62 m².


Gyvenamoji erdvė – svetainė ir virtuvės zona bendrajame kambaryje, vonios kambarys, antresolėje – miegamojo zona.


Projekto autorė – dizainerė Sandra Očikaitė (studija „Očikaitė Home Decor“).


„Šio buto savininkė Ieva be galo myli Balį, tačiau per karantiną kelionės buvo apribotos, tad ji nusprendė subtilų Balio įvaizdį perkelti į naują kūrybinį projektą“, – apie stilistinę interjero idėją pasakoja jo projekto autorė Sandra Očikaitė. Interjerui dekoruoti buvo pasirinktas švelnus koloritas, vyrauja balta, medžio spalva ir švelniai pilki tonai su akcentinėmis juodomis detalėmis – taip siekiama sukurti erdvės ir šviesos pojūtį, o pati spalvinė gama tarsi primena smėlio paplūdimius. Kad interjeras būtų vientisas, bet nenuobodus, pritaikytos to paties kolorito faktūrinės detalės – pynučių, virvės, ryškios tekstūros tekstilės fragmentai. „Šis butas buvo įrenginėjamas kaip investicinis projektas, tad siekdami, kad jis sėkmingai surastų būsimus gyventojus, panaudojome nuosaikesnius, tačiau pakankamai išraiškingus, šiuolaikiškam būstui aktualius sprendimus. Norėjosi sukurti tokią namų erdvę, kuri primintų atostogas prie jūros ir kurtų atsipalaidavimo, lengvumo ir lėto gyvenimo pojūtį.“



62 kv. m. būsto interjeras
62 kv. m. būsto interjeras
Rūta Strakšaitė



Kuriant interjerą, dvelkiantį subtilia Balio salos stilistika, buvo pritaikyti jūrinės tematikos elementai – pinti šviestuvai, rotango fragmentai, balinto medžio elementai. Įspūdį stiprina ir dekoro detalės – tekstūriškos pagalvėlės, autentiškos vazos, statulėlės ir, žinoma, dideli kambariniai augalai.


Visos pagrindinės funkcinės zonos – svetainė, virtuvė, valgymo zona – suprojektuotos vienoje pirmojo aukšto bendrojo kambario erdvėje, tad buvo svarbu rasti joms tinkamas vietas, kad butas būtų praktiškas ir patogus gyventi. „Svetainė buvo numatyta per langų centrą, tad sofą turėjome pastatyti taip, kad netrukdytų praeiti į balkoną ir liktų ergonomiškas atstumas iki TV zonos. Funkciškai erdvė taip ir pasiskirstė – sofa vizualiai atskiria svetainės zoną, o už jos nugaros įrengta virtuvės zona“, – paaiškina projekto autorė. Vizualiai atskirti zonoms ji panaudojo ir skirtingą grindų dangą: svetainės kompoziciją gražiai apibrėžia minkštas jaukus kilimas, atkeliavęs iš šeimininkės namų. „Kilimas yra kompoziciją vienijanti detalė – jame yra ir šviesių, ir tamsesnių atspalvių, tarsi susiejančiu visą svetainės koloritą. Įdomu tai, kad buvome nusprendusios jį pakeisti, tačiau jis puikiai „suskambėjo“ interjere ir liko“, – sako projekto autorė.



62 kv. m. būsto interjeras
62 kv. m. būsto interjeras
Rūta Strakšaitė



Daugelis baldų bute autentiški – pirkti daiktais iš Balio prekiaujančioje parduotuvėje. TV baldas buvo gaminamas pagal užsakymą. Siekiant atkartoti unikalų stilių, jis papildytas pinučių fragmentu, o fasadas nubalintas tokia pačia spalva, kaip ir laiptų kraštai ir antrojo aukšto perdanga.


Iš svetainės galima patekti į balkoną, iš kurio atsiveria gražūs vaizdai į miestą, tad čia įrengta nedidelė, bet jauki poilsio zona su praktiškais sulankstomais baldais, kuriuos nesunku išnešti šaltuoju sezonu.



62 kv. m. būsto interjeras
62 kv. m. būsto interjeras
Rūta Strakšaitė



Virtuvės zoną nuo likusios erdvės skiria ne tik skirtinga grindų danga, bet ir pats baldų projektas. „Sudėliojus baldų planą tapo aišku, kad įkomponavus valgomojo stalą labai sumažėtų svetainės erdvė, tad jo kaip atskiro baldo atsisakėme ir pratęsėme virtuvės zoną. Virtuvė tapo U formos, o vienoje pusėje buvo suformuotas pusbaris su dviem sėdimomis vietomis, atstojančiomis ir valgomojo stalą, ir darbastalį“, – pasakoja projekto autorė. Kadangi ši zona įrengta po perdanga, buvo svarbu išsaugoti aukščio įspūdį. Būtent dėl stilistinio virtuvės lengvumo ir žemų lubų buvo atsisakyta pakabinamųjų spintelių – vietoj jų įrengtos kelios atviros lentynėlės dažnai naudojamiems daiktams ir dekoratyvioms smulkmenoms susidėti, o likę virtuvės rakandai gali būti slepiami po stalviršiu įrengtose talpiose spintelėse.



62 kv. m. būsto interjeras
62 kv. m. būsto interjeras
Rūta Strakšaitė



„Vienas didžiausių faktūrinių plotų šiame interjere yra akcentinė laiptų siena su išraiškingu reljefu ir persipinančiomis dviem spalvomis – švelniai pilka ir šilto tono balta. Toks dekoro sprendimas padėjo subtiliai pabrėžti kuriamą atostogų ir tolimojo Balio nuotaiką interjere“, – patikslina projekto autorė.


Siekiant vizualiai užmaskuoti buitinės zonos paskirtį, virtuvėje buvo atsisakyta plytelių dangos, o sienos dekoruotos dekoratyviniu faktūrišku tinku, pabrėžiančiu kuriamos stilistikos idėją.


Dizainerė pasakoja, kad įkvėpimu visam interjerui tapo virvinių turėklų idėja: „Šeimininkė prisiminė išsaugojusi vieno mano dekoruoto interjero nuotrauką, kuriame buvo pritaikyti virviniai turėklai. Tuomet jau nesvarstėme kitų alternatyvų – buvo nuspręsta, kad namuose turėklai turi būti iš virvės. Tai iš tiesų ir uždavė toną interjero stiliui.“


Lofto tipo buto antresolėje įrengtame miegamajame buvo siekiama pabrėžti ramią, atostogas primenančią atmosferą. Erdvei buvo parinktas toks pat švelnus, šviesus sienų koloritas, prie kurio derėjo kiti interjero elementai. „Ant grindų paklojome minkštą, spalviškai smėlį primenančią kiliminę dangą, apie jūrinę tematiką subtiliai užsimena ir turėklai, prie drabužinės įkurdinome didžiulį pastatomą veidrodį su sendintais, tarsi vėjo ir jūros bangų nugludintais rėmais, – apie dekoravimo subtilumus pasakoja Sandra. – Miegamojo erdvėje lova yra pagrindinis akcentas, tad norėjosi, kad ji būtų minimalistinio dizaino, be kojelių (kad patalpa vizualiai atrodytų aukštesnė, nes antresolės lubos palyginti žemos), švelnaus, malonaus liesti audinio ir ramios, švelniai rusvos spalvos. Kone visi baldai taip pat atkartoja jūrinę tematiką ir Balio salos motyvus: jie visi yra autentiški – naktiniai staliukai, veidrodis, konsolė, kėdutė, net augalo vazonas yra gaminti Balio saloje.“



62 kv. m. būsto interjeras
62 kv. m. būsto interjeras
Rūta Strakšaitė



Pintos faktūros intarpai, pasikartojantys ir svetainės balduose, taip pat grubios virvės elementas, matomas ir iš bendrojo kambario, išraiškinga, šilta medžio faktūra suteikia interjerui vientisumo, pabrėžia natūralumo, lengvumo pojūtį, išryškina kuriamą atostogų prie jūros temą.


„Tekstilė erdvei suteikia jaukumo, tad miegamajame visada stengiuosi pritaikyti užuolaidas. Šiuo atveju norėjosi to paties – jaukaus miegamojo įspūdžio, tad vietoj baldinės plokštės durų drabužinei parinkau užuolaidas. Taip pat šis sprendimas stilistiškai padėjo pabrėžti jūrinės ir Balio tematikos idėją“, – sako projekto autorė.


Po antresole įrengtos vonios dizaino sprendimus iš esmės diktavo palyginti žemos lubos ir apskritai nedidelis patalpos plotas. Taupant vietą buvo atsisakyta vonios ir įrengta dušinė, nuo likusios erdvės atskirta sienele, o renkantis baldus daug dėmesio skirta praktiškumo aspektui – praustuvo baldas yra su talpiais stalčiais, o už veidrodžio slepiasi spintelė. „Projektuojant vonią buvo aišku, kad patalpą teks vizualiai didinti. Kadangi kartu su butu buvo nupirktos ir plytelės, tiesa, dar supakuotos ir neišklijuotos, vis tiek norėjome jas panaudoti. Turėjome baltas plyteles sienoms ir pilkšvas grindims: spalviškai toks koloritas puikiai atitiko namų stilių, – pabrėžia Sandra. – Tačiau šios dvi spalvos kuria gana sterilų vaizdą ir to išvengti mums pavyko į dušo erdvę įterpus mozaikinių plytelių fragmentą – jis tapo jungiamuoju spalviniu vonios kambario elementu bei akcentine zona.“



62 kv. m. būsto interjeras
62 kv. m. būsto interjeras
Rūta Strakšaitė



Erdvei vizualiai padidinti pritaikyti klasikiniai sprendimai – baltų sienų fone komponuojami balti baldai bei didelis veidrodis, savo atspindžiais sukuriantis didesnės erdvės įspūdį.


Pintos faktūros detalės – ant grindų patiestas kilimas ar krepšiai skalbiniams – gana lakoniško dizaino vonios kambariui suteikė visam interjerui būdingą atsipalaidavimo nuotaiką ir vizualiai sušildė interjerą.


Peržvelkite visą interjerą nuotraukų galerijoje:





Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis