6 gėlės, kurios nebijo rudeninių orų

Atrodo net nepajutome kaip prabėgo vasara, o štai ir ruduo jau drąsiai užėmė savo užtarnautą vietą. Tiems, kurie vis dar nenori paleisti žydėjimo iš savo gėlyno, parinkome keletą augalų, kurie nebijo rudeniškų šalčių.

Čiobreliai. Čiobreliai yra ne tik aromatingi bei gydomosiomis savybėmis pasižymintys prieskoniai, jie taipogi puikiai tarnauja ir kaip dekoratyviniai augalai. Šiuos kiliminius augalus populiaru auginti gėlynuose bei alpinariumuose. Jais taip pat galima uždengti atvirus plotus bei stačius šlaitus. Jie yra tinkami stogams apželdinti.


Shutterstock nuotr.


Čiobreliai nėra itin reiklūs. Jie geriausiai auga saulėtose vietose, lengvame, neužmirkstančiame dirvožemyje. Jie gali augti skurdžioje žemėje ir jiems yra nebūtinas nuolatinis drėkinimas. Čiobreliai žydi birželio-rugsėjo mėn., vaisiai noksta rugpjūčio-spalio mėn.


Viržiai. Viržiai yra ypatingi tuo, kad jie gražiai atrodo itin ilgai. Pavyzdžiui, rudenį, pasibaigus šių augalų žydėjimui, išdžiūvę jų žiedai paprastai nepakeičia spalvos ir dekoratyviai atrodo iki pat pavasario.


Shutterstock nuotr.


Šie augalai patrauklūs dar ir tuo, kad jie yra visai nereiklūs, jie gali pakelti net sausras. Geriausiai viržiai auga atvirose bei saulėtose vietose. Jiems labiausiai tinka kiek rūgštesnė dirva (smėlingos dirvos rūgštingumas turėtų siekti 4,5-5,0 pH, o smėlio ir molio dirvos pH turėtų būti žemesnis nei 0,5).


Rudebekijos. Rudbekija – viena iš tų gėlių be kurių būtų sunku įsivaizduoti rudenėjantį gėlyno peizažą. Tai itin ilgai žydintis augalas, kurį pakanda tik šalnos.


Shutterstock nuotr.


Rudbekijoms labiausiai tinka saulėta auginimo vieta, tačiau jos gali gyvuoti ir daliniame pavėsyje. Dirva turi būt derlinga ir neužmirkstanti.


Shutterstock nuotr.


Astrai. Astrai mūsų krašto gėlynuose yra sutinkami itin dažnai, kadangi tai yra nereiklūs, atsparūs ir gausiai žydintys augalai. Jie gali augti beveik bet kokiame dirvožemyje, tik svarbu, kad jis būtų neužmirkstantis. Geriausiai šie augalai auga atvirose ir gerai apšviestose vietose.


Serenčiai. Serenčiai dažnai yra be reikalo užmirštami augalai. Juk tai yra gėlės, kurios ne tik ryškiai ir kvapniai žydi, bet ir yra gėlyno bei daržo sanitarės, kurios atbaido kai kuriuos įkyrius kenkėjus. Taip pat jos išsiskiria gydomosiomis savybėmis.


Shutterstock nuotr.


Serenčiai gerai auga tiek saulėtose vietose, tiek daliniame šešėlyje. Jie nėra reiklūs drėgmei. Šiuos augalus tinka auginti gėlynuose, daržuose, balkonuose. Žemaūgiais serenčiais puošiami kapai.


Chrizantemos. Su chrizantemomis dažnai siejame rudeninių puokščių kompozicijas. Tai iš tiesų yra itin puošnūs augalai. Jų yra daugybė rūšių (jos klasifikuojamos ir pagal graižų formą, ir pagal žydėjimo laiką).


Shutterstock nuotr.


Šios gėlės gražiausiai žydi saulėtose vietose. Jų auginimui tinka lengva, puri ir derlinga žemė. Puoselėjant šiuos augalus labai svarbu pasirūpinti geru drenažu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis