150 m² namo interjeras: buvęs žvejo namelis atgimė iš naujo

Nuostabiame Airijos gamtos kampelyje, apjuostame vilnijančios upės, buvęs žvejo namelis po kruopščios renovacijos atgimė iš naujo. Dabar tai jauki atostogų sodyba, kviečianti atitrūkti nuo nepailstančios laiko tėkmės ir atrasti tikrąsias vertybes ir harmoniją su savimi.

Objekto dosjė:


Tipas – senos statybos namas Airijoje.


Būklė – renovacija.


Plotas – apie 150 m².


Projekto autorė – Airijos architektė ir dizainerė Clodagh Nolan.


Senąjį žvejų namuką, sužavėta nuostabaus airiško užmiesčio gamtos grožio, nutarė įsigyti architektė ir dizainerė Clodagh Nolan – ją pakerėjo nuostabios vietinės gyvenvietės apylinkės ir kerintys upės vaizdai. Nors pats pastatas reikalavo radikalios renovacijos, jam „pasisekė“, kad jis pateko profesionalios architektės globon. Naujoji namo savininkė puikiai žinojo, ko nori ir kaip sukurti norimą rezultatą, ir kruopščiai apmąstydama kiekvieną sprendimą, ji ėmėsi drąsiai įgyvendinti neįprastas idėjas. Svarbiausia buvo atkurti originalų namo charakterį, kurį, bėgant metams, pasiglemžė laikas. Dalis kadaise buvusio žvejo namo renovuota dar septintąjį dešimtmetį, tačiau darbų metu nesistengta išsaugoti originalių detalių, pavyzdžiui, naujai pakeisti langai nebeatitiko tikrojo namo statybos laikotarpio. Pastatui trūko ne tik prarastos dvasios, bet ir šiuolaikiškų sprendimų, erdvumo pojūčio, šviesos, todėl interjerą reikėjo pertvarkyti iš esmės.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press



Mėgstamiausias poilsiautojų kambarys šiame name – erdvi svetainė itin aukštomis lubomis, kurioje, kad ir kur pasisuktum, meistriškai žaidžia šviesos blyksniai ir taip gera prisėsti prie lango pasigrožėti kerinčiais upės vaizdais.


Interjerui parinktos baltos užuolaidos, nes ryškiaspalvės, dar saulės spinduliams nepasiekus kambario, šviesą tarsi „suvalgytų“.


Namą sudarė dviaukštė dalis su pagrindiniu įėjimu, nukreiptu į upę, ir vieno aukšto virtuvės priestatas gale. Priestatą projekto autorė praplėtė ir čia įrengė studijos tipo svečių apartamentus, o dviaukštėje pastato dalyje, kad atsirastų daugiau erdvės, buvo pašalintas centre sumūrytas kaminas ir įrengti nauji laiptai, tiesa, taip idealiai atitinkantys namo charakterį ir laikotarpį, jog dabar būtų sunku įspėti, kad jie nauji. Priekinėje namo pusėje atsirado priestatas, tapęs erdvia svetaine itin aukštomis lubomis. Kad netrūktų šviesos ir būtų išlaikyta pirminė namo statybos laikotarpio stilistika, nuspręsta ne įstatyti langus sienose, kurie pagal originalų projektą būtų buvę nedideli, o stoge įrengti stiklines plokštes, suteikiančias erdvei papildomos natūralios dienos šviesos.


Virtuvė pritaikyta patogiai gaminti maistą ir bendrauti su svečiais, todėl pasirinktas salos variantas, atskiriantis darbinę virtuvės zoną nuo valgomojo. Rudas medinis salos stalviršis, medinės lentynėlės, skyriai vyno buteliams ir pakabinamų spintelių durelės – dailus spalvinis akcentas baltoje virtuvėje.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press



Išskirtinis šių namų objektas – 1930 metų norvegiška ketaus krosnelė virtuvėje, jos paprastų linijų dizainas atrodo itin stilingai, o kartu krosnelė ir labai funkcionali – puikiai šildo šaltais žiemos vakarais.


Sodybos valgomajame itin tinka stalą dengti natūralios medvilnės arba lino staltiese ir servetėlėmis, puiku, jei turite sąlygas tokią namų tekstilę džiovinti lauke, kai šviečia saulė.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press



Įėjimas į namą iš dviaukščio pastato dalies buvo perkeltas į pailgą priestatą, čia įtaisytos žavingai atrodančios tradicinės airiškos perpus atidaromos durys. Tokios durys puikiai tinka sodyboje, mat jos sukurtos taip, kad bendraujant su kaimynais ar praeiviais nereikėtų baimintis, jog augintinis išbėgs į gatvę. Tradiciškumo pojūtį kuria ir naudotos medžiagos, pavyzdžiui, prieškambario ir virtuvės grindims parinktos lengvai valomos ir patvarios porceliano plytelės, atrodančios kaip šilto pilkšvo atspalvio kalkakmenis. Sumanus sprendimas daiktams laikyti – talpios sieninės spintelės iš medinių grindlenčių sujungtomis durimis, čia vietą randa striukės, meškerės ar sodo įrankiai. Nedidelio ploto būste būtina išnaudoti kiekvieną centimetrą, todėl ne vienoje šių namų nišoje įrengtos lentynos įvairiems daiktams, nuo indų, knygų iki stilingai išdėliotų mažmožių.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press



Jeigu patalpos grindų plotas nėra didelis, padidinkite kambario tūrį tarsi ištempdami jį aukštyn. Kambaryje aukštomis lubomis įstatykite vertikaliai proporcingus langus, jei įmanoma, nedalinkite kambario uždaru antru aukštu, o įrenkite antresolę. Raskite galimybę natūraliam dienos šviesos srautui įleisti, jei stoglangių turėti negalite, pasvarstykite apie galimybę įrengti specialius šviesos tunelius.


Baldų aukcione už 75 eurus įsigyta spintelė, atnaujinta keliais sluoksniais dažų, tapo tikra svečių kambario pažiba.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press



Svečių kambaryje karaliauja paprastumas ir komfortas, čia parinktos ramiai nuteikiančios neutralios spalvos, kurių fone išryškėja daili raudonos vyšnių medienos lova. Jaukumas sukurtas ne tik natūraliomis medžiagomis, bet ir liaudiško stiliaus namų tekstile.


Unikalus kambarys – palėpėje įrengtas miegamasis, kurio sienoje esantis langas atsiveria į erdvią svetainę. Toks sprendimas pasirinktas, kad svečias galėtų „pasiskolinti“ bent dalelę nuostabių pro didžiuosius namo langus atsiveriančių vaizdų. Itin elegantiškai atrodo šeimininkų miegamasis, tiesa, jis septintajame dešimtmetyje buvo visiškai pakeistas įstačius didelį langą, tačiau renovacijos metu didelio lango atsisakyta, vietoje jo virš lovos atsirado apskritas jaukumo kambariui suteikiantis langelis. Ne mažiau šiltas ir paryžietiško stiliaus vonios kambarys, kurio akcentais tapo daili vonia grakščiomis kojelėmis ir blizgios metro stiliaus plytelės. Šiek tiek tradicinio stiliaus, šiek tiek Provanso ir gabalėlis romantiško Paryžiaus – šioje renovuotoje sodyboje darniai sugyvena skirtingi pasauliai.


Vienas įdomiausių sprendimų – virš poilsio zonos esančiame stoge įrengti įstiklinimai, praleidžiantys gausų dienos šviesos srautą, ir originaliai atrodantis langas palėpės kambaryje, kurio langinės atsidaro į svetainę.


Neapsunkinkite namų puošyba: tegu sienos būna baltos arba balkšvos, o konstrukcinėmis medžiagomis, tokiomis kaip medis, akmuo, plytelės, stiklas ar metalas, sukurkite stilistinį foną, pagyvinkite erdvę subtiliai parinkę baldų ir audinių spalvas, asmeninius daiktus. Dėliokite erdvės visumą gabalėlis po gabalėlio.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press



Jaukus paryžietiškas vonios kambarys, kurio akcentais tapo daili vonia grakščiomis kojelėmis ir blizgios metro stiliaus plytelės.



150 m² namo interjeras
150 m² namo interjeras
Vida Press


Visą interjerą išvysite čia:




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis