7 didžiausios klaidos projektuojant virtuvę

Virtuvėje nuolatos verda gyvenimas: susiburia visa šeima, draugai, ruošiami gardžiausi patiekalai ir dalinamasi receptais. Virtuvės baldai diena iš dienos, metai iš metų projektuojami ir tobulinami taip, kad kiekvieno žmogaus svajonė taptų realybe. Tačiau reikia pripažinti, kad vaizdas mūsų galvoje dažnai atrodo geriau, nei jį realiai įgyvendinus. Taigi, aptarkime, kokių klaidų nedaryti, o jūsų virtuvė būtų kaip nuotraukoje iš katalogo.

Klaida nr. 7: netiksliai apskaičiuojamas reikalingų baldų biudžetas


EllinFurniture.lt specialistai teigia, jog tai viena pagrindinių pinigų planavimo klaidų įsirengiant savo būstą. Rekonstruojant ar įrengiant savo būstą reikia išmanyti labai daug sričių pradedant nuo santechnikos, elektros, apdailos ir kitų statybinių darbų ir tik darbų pabaigoje ateina eilė baldams.


Tačiau būkite išmintingi ir pradėkite nuo svarbiausių aspektų: baldų išdėstymo ir biudžeto, tai yra kiek ir kokių baldų jums reikės, ir už kokią kainą. Ir tik turėdami pilną vaizdą pamatysite, kada nereikia permokėti už apdailos darbus ir kur galite efektyviau sutaupyti nematomose vietose.


Nesvarbu, projektuojate virtuvę ar visą namą, tačiau privalote kuo tiksliau paskaičiuoti, kiek jums gali kainuoti virtuvės baldai, svetainės baldai, miegamojo baldai, vonios baldai.


Baldų gamybą ar įsigijimą išdėliokite per keletą etapų taip gausite nuolaidą iš baldų gamintojo ir finansiškai nereikės iškarto sumokėti daug pinigų.


Jei manote, kad to padaryti patys nesugebėsite pasikonsultuokite su baldų profesionalais. Profesionalus dizaineris gali padėti sutaupyti pinigų, nes, atvirai pasakius, šioje srityje tikrai geriau gaudosi nei jūs. Be to, pritrūkus pinigų, gali tekti keisti visą virtuvės projektą darbų įkarštyje. Tokiu atveju galutinis variantas jūsų greičiausiai nenudžiugins, o svajonių virtuvė ir namai nuplauks su paskutiniais išleistais pinigais.


Klaida nr. 6: buitinės technikos prietaisų miškas, kuriame galima pasiklysti


Įvertinkite savo šeimos poreikius, tarkim, jei šeima nedidelė arba paminate nedaug, tai gal jums nereikia gigantiškos šešių skylių kaitlentės, o vietoj jos galite pastatyti papildomą virtuvinę spintelę, kurioje galėsite paslėpti akis rėžiančius prietaisus – negrakštų plaktuvą ar visą virtuvės vaizdą gadinančia kokteilinę. Nepaverskite virtuvės sandėliuku.


Klaida nr. 5: prastas patalpos vėdinimas


Visai nesvarbu, koks esate puikus, kulinaras, tačiau ir geriausiems pasaulio meistrams atsitinka nelaimių virtuvėje – tai blynai prisvyla, tai kepsnys apdega, todėl labai svarbu, kad virtuvė būtų tinkamai vėdinama. Visų pirma, taip išvengsite nemalonaus kvapo, įvykus kulinarinei nelaimei, visų antra apsaugosite sienas ir virtuvės baldus nuo aprūkimo.


Gaivus oras visada asocijuojasi su švara, todėl projektuojant virtuvės baldus atidžiai įvertinkite kokio galingumo reikalingas garų surinkėjas, koks jo triukšmo lygis ir, žinoma, kaip jis derės prie jūsų pagamintos virtuvės baldų. Pagal virtuvės plotą ir oro cirkuliaciją turėtų būti parenkamas garų surinkėjas ir numatoma geriausiai tinkanti jam vieta.

Net ir gražiausia virtuvė gali apkartinti šventę, kai iš virtuvės sklinda įvairūs kvapai po visus namus.


Dažniausiai pasitaikančios klaidos: tai netinkamo galingumo garų surinkėjas, ir netinkamai parinkta vieta. Taip pat, jei virtuvė yra bendroje erdvėje su svetaine ar valgomuoju, čia svarbus ne tik galingumas, bet ir jo sumontavimo vieta.


Klaida nr. 4: prastas apšvietimas


Senų tipų virtuvėse paprastai apsiribojama paprastu, pagrindiniu apšvietimu – lempa įmontuota lubose arba prie jų, tačiau toks apšvietimas gali sukelti nemažai keblumų, kadangi meta šešėlį. Todėl gūdžiais žiemos vakarais darbuotis aštriu peiliu gali būti pakankamai sudėtinga ir pavojinga.


Virtuvių projektuotojai rekomenduoja neapsiriboti paprastu apšvietimu ir apgaubti šviesa darbo zoną, plautuvę ir viryklę. Be to, dailiai apšviesti virtuvės baldai suteikia papildomo žavesio ir jaukumo namų maisto ruošimo oazei. Tiesa, nepamirškite, kad apšvietimą reikia gerai apgalvoti dar prieš projektuojant virtuvę, kad galėtumėte nutiesti laidus, kur jų reikia. Šiuo metu rekomendacija yra tokia, kad visos darbo zonos turi būti apšviestos. Apšvietimų pasirinkimas yra platus pradedant klasikiniais ir baigiant LED apšvietimo sistemomis. Dėl taupumo sumetimų virtuvės darbo vietos yra nepakankamai apšviestos, o tai yra taupumas jūsų sveikatos sąskaita.


Klaida nr. 3: maksimaliai neišnaudojama virtuvės erdvė


Virtuvėje gausu įvairiausių prietaisų, pradedant paprastais stalo įrankiais, baigiant buitine technika. Todėl gerai neapgalvojus, kiek jums reikės vietos daiktams susidėti, vėliau gali tekti papildomai pirkti įvairias lentynas, komodas ir spintelės, kurios gali „iškristi“ iš bendro virtuvės interjero. Tad, atminkite, kad viską sutalpinti, o, svarbiausia, greitai rasti, yra gerokai sudėtingiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.


Virtuvės baldai, pirmiausia turi būti funkcionalūs, todėl jie turi būti suprojektuoti taip, kad net ir mažiausios smulkmenos turėtų savo vietą, o jūs galėtumėte laisvai juos išimti, o panaudojus vėl padėti į vietą. Jei patalpa nedidelė, geriausias pasirinkimas pakabinamos virtuvinės spintelės, kurios yra ne tik talpios, bet ir neužima papildomos vietos. Tuo tarpu, didesnei virtuvei galima rinktis ir netradicinius baldus, kurie paįvairins interjerą.

Šiuolaikiniai virtuvės furnitūros sprendimai, tokie kaip kampinės karuselės, konteineriai, kokybiški stalčių bėgiai suteikia daugiau laisvės projektuojant individualius baldus tinkančius tik jums. Tačiau, kaip ir visur, reikia nepersistengti ir nepridėti nereikalingos furnitūros nes tai gali būti išmesti pinigai.


Tiesa, atminkite, kad nederėtų persistengti su moderniu stiliumi, lenktais fasadais, ryškiaspalviais ir šiuo metu „ant bangos“ laikinais esančiais baldų sprendimais. Juk interjero, kaip ir podiumo mados, keičiasi kiekvienais metais, todėl šiandien populiari levandos spalva, kitais metais gali užleisti savo pozicijas ryškiai raudonai ir atvirkščiai.


Klaida nr. 2: virtuvėje nepatogu judėti


Sukdamiesi virtuvėje nuolatos tikriname, ar pyragas neperkepė, plauname indus, ruošiame maistą, todėl svarbu, kad joje būtų patogu judėti. Šiandien yra keletas virtuvės baldų projektavimo variantų, tačiau patogiausias ir dažniausiai naudojamas trikampio projektavimo taisyklė, kuri visas darbo erdves ir virtuvės baldus išdėsto taip, kad virtuvėje patogu suktis ir keliems žmonėms.


Taigi, tarp kriauklės, viryklės ir šaldytuvo turėtų būti paliktas laisvas praėjimas. Didelės virtuvės su sala ne tik žavios, bet ir funkcionalios, kadangi sala suteikia daugiau galimybių maisto ruošimui, jo pateikimui ir žinoma linksmam pasisėdėjimui. Tačiau ji turėtų būti suprojektuota taip, kad apie ją šeimininkei nereikėtų sukti garbės ratų. Aišku, iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad keli žingsniai į kairę ar dešinę nieko nepakeis, tačiau vakarienės ruošimas didelei kompanijai gali prilygti aerobikos treniruote sporto salėje. Šią problemą galite išspręsti jei saloje įmontuosite kaitlentę arba plautuvę, tokiu būdu turėsite ne tik salą, bet ir paversite ją funkcionalia virtuvės baldų dalimi.


Tiesa, projektuojant virtuvę nederėtų užmiršti ir antrinio būtinumo vietų, tokių kaip darbo zonų išplanavimas. Atkreipkite dėmesį kaip atidarinėjate virtuvinės spintelės, stalčius ar jie nekliudo laisvai judėti ir, kad nesukeltų kitų nepageidaujamų nepatogumų. Apgalvokite, kokio dydžio plautuvės jums reikės.


Klaida nr. 1: netinkamas pasirinktas baldų projektuotojas ir/ar gamintojas


Apibendrinus šias iš pirmo žvilgsnio pagrindines pasitaikančias klaidas, galime daryti išvadas, kad viskas yra savaime suprantama ir pasidomėjus galima patiems susiprojektuoti virtuvę, o gamybą patikėti staliui.


Visgi, suprojektuoti virtuvę gali tik profesionalus ir savo amatą-darbą išmanantis profesionalus baldų projektuotojas, kuris tuo užsiima ne vienerius metus ir specializuojasi virtuvės baldų projektavime.


Kita dažniausiai pasitaikanti klaida - pasirenkamas dizaineris/architektas kuris tik sukuria viziją, o ją juk reikia įgyvendinti baldų gamintojui. Iš pirmo žvilgsnio, tai yra geras sprendimas, bet pasitaiko atvejų, kai išorinis dizaineris suprojektuoja gražų eskizą, bet realybėje jį būna brangu įgyvendinti.


Taigi, aptarėme pagrindines klaidas, kurios gali jūsų virtuvę paversti nepraktiška ir nepatogia naudojimui. Virtuvės baldai, apšvietimas ir netgi spalvos turi būti gerai apgalvotos iš anksto, o jei nesate tikri dėl savo idėjos, visada pravartu pasitarti su patyrusiu dizaineriu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis