5 būdai, padėsiantys pataisyti dažymo klaidas

Atrodo, nudažėte namą gražiai, tvarkingai. Likote patenkintas. Tačiau po kurio laiko pradėjote pastebėti nelabai malonius faktus: dažų pūslelės, atsilupimai, trūkinėjimai, ar dažai susisluoksniavo, susigarankščiavo kaip krokodilo oda... Paprastai dažai turi gerą apsauginę plėvelę, yra atsparūs aplinkos poveikiui, saugo namo sienas ilgus metus. Bet visgi pasitaiko dažų problemų – gal netinkamai padengėte, gal įtakojo kiti veiksniai. Bet kokiu atveju – štai keli patarimai.

Atšokę dažai


Pašalinkite atšokusios dažus grandikliu. Dažai dažniausiai atšoka dėl prasto sukibimo – galbūt dažėte ne visiškai sausą sieną, o gal ji buvo purvina ar nenuriebalinta? Teks perdažyti. Kruopščiai nuplaukite, nusausinkite, įsitikinkite, jog nugramdėte tikrai visus atšokusius dažus. Užsandarinkite plyšelius ir tarpelius. Dažykite tik esant sausam orui.


Dažų pūslelės


Įpjaukite pūsleles, jas pašalinkite grandikliu. Jei pastebite, jog po pūslelėmis mediena papilkėjusi – vadinasi, siena buvo drėgna, ir pūslelė susidarė todėl, jog ten pradėjo kauptis vanduo, kuriam nebuvo kur nutekėti ar išgaruoti. Jei mediena po pūslele tepa, dažo – vadinasi, dėl dažų tirpiklio dažai nespėjo išdžiūti, viršutinis sluoksnis išdžiūvo greičiau už apatinį.


Pūslelės neturi savybės plisti, tad visų dažų šalinti nėra būtina. Panaikinkite pūsleles, nutrinkite smėliu, įsitikinkite, jog siena visiškai sausa, ir uždažykite. Jei norite ateityje išvengti pūslelių, nepamirškite, jog dažyti reikia tik ant švaraus, lygaus ir visiškai sauso pagrindo.


Dažai kalkių pagrindu


Jei namas buvo dažytas kalkiniais dažais, gali susidaryti kalkių apnašos, kaip kad kreida. Tai yra normalu, ir paprastai lietus jas nuplauna. Kalkės „prigesina“ spalvą, tad, jei nesulaukiate lietaus, plaukite patys. Jei visgi kalkės nenusiplauna, teks perdažyti.


Gumbai, raukšlės, nutekėjimai


Šie trūkumai atsiranda, jei buvo dažoma skubotai, nerūpestingai, teptukas buvo laikomas neteisingai, ar dažoma buvo per storu sluoksniu. Turėsite perdažyti. Atidžiai perskaitykite rekomendacijas ant dažų pakuotės.



Suskilinėję dažai


Jei dažai suskilinėjo kaip krokodilo oda, gali būti viena iš trijų priežasčių: dažai jau yra tokie seni, jog tapo nebeatsparūs aplinkos veiksniams; viršutinis dažų sluoksnis netiko prie grunto; arba dažai buvo tepami dar nenudžiūvus apatiniam sluoksniui. Bet kokiu atveju reikės perdažyti: pašalinkite senus dažus, prieš dažant įsitikinkite, jog dažai dera su turimu gruntu, ir dažykite tik ant visiškai išdžiūvusio grunto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis