Ekspertas pataria, iš kokios medienos įrengti terasos grindis

Iš kokios medienos įrengti terasos grindis? Kaip impregnuoti? Kaip tinkamai sumontuoti ir kokius tvirtinimo elementus naudoti? Aukštaitijos medienos centras „Medžio aura“ apie erdvę, kurioje maloniausia leisti laiką, kai nėra per šalta, turi aiškią poziciją – rekomenduoja tik pačius ilgaamžiškiausius komponentus ir tinkamiausią tam sibirietišką maumedį.

Įmonės atstovai teigia, jog visų pirma reikia pagalvoti apie terasos funkcionalumą, o jau tada spręsti iš ko bus ji įrenginėjama. Pasirinkus patį populiariausią variantą - iš medžio - būtina žinoti, jog kai kurie pardavėjai ir tiekėjai, siekdami kuo didesnio pelno, siūlo visiškai netinkamas medžiagas.


O to pasekmė – didelės bėdos ir papildomos išlaidos jau po mėnesio arba vėliausiai po kelerių metų. Be to, gali tekti viską išmesti ir statybomis užsiimti iš naujo. 


Specialistų teigimu, mažiausiai rūpesčių grindys lauke kels, jei pasirinksite būtent maumedį, kuris atgabentas iš pačių šalčiausių žemės regionų. Šis spygliuotis sukaupia labai daug dervų, dėl kurių veikiamas vandens laikui bėgant kietėja, o jo atsparumas atmosferos poveikiui tik didėja. Senovėje tokia mediena naudota laivų statybos pramonėje. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, jog rinkoje netrūksta ir europietiško maumedžio lentų, kurių pastaruoju metu daugiausiai atvežama iš Ukrainos ir jos nė iš tolo neprilygsta sibirietiškoms.


„Kaip žinia, ant šio spygliuočio itin kokybiškų polių pastatytas Italijos miestas virš vandens - Venecija. O dėl terasų labai svarbu, jog ne tik grindlentės, bet ir pats pagrindas, konstruktyvas, būtų iš tos pačios medienos, tai yra, būtinai tos pačios jėgos, to paties tarnavimo laiko. Jei viršutinės lentos bus gerokai tvirtesnės nei tų, kurių nematyti, jos per kelerius metus tiesiog išsiraus, nepadės net patys brangiausi ir tvirčiausi varžtai. Dažnai klaidingai manoma, kad nematomos statinio detalės gali būti iš bet ko. Tikrai ne.“, - sako minėtos bendrovės steigėjas Darius Miliauskas.


Įmonės vadovo teigimu, maumedis nemėgsta būti „permylėtas“, jį gamta pati yra apsaugojusi ir impregnavusi, todėl anksčiau minėtos maumedžio lentos nėra impregnuojamos ar antiseptikuojamos. Laikomasi taisyklės, kad sviesto tepti ant sviesto - nėra prasmės. 


„Mes maumedį tik alyvuojame. Tai darome dėl lengvesnės medienos priežiūros ir estetinių savybių - mažiau trūkinėja, lengviau išplauti. Jei tokių grindų nenutepsime alyva, nieko nenutiks. Tik lentos patamsės, papilkės... Be to, nerekomenduojame plauti aukšto spaudimo vandens srove, nes šis medis pradeda šerpetoti ir tada jau nemalonu vaikščioti basomis kojomis. Dažnai mūsų klausia, kokias lentas rinktis - lygias ar rifliuotas? Jei yra mažų vaikų - tik lygias, nes didesnė tikimybė, jog įtrūks ir kils problemų dėl rakščių. Dar lygias lengviau prižiūrėti, bet kitiems patinka labiau rifliuotos, nes neslysta koja, ypač jei šalia yra baseino ar maudynių zonos“, - patarimais dalinasi D. Miliauskas, - „rekomenduojama šio spygliuočio lentas sukti nerūdijančio plieno savisriegiais varžtais, nes jie tik linksta, bet nenutrūksta. Būna atvejų kai pas mus ateina klientai, kurie jau yra susimontavę terasoms konstruktyvą, ir kai išsiaiškiname, kas buvo naudota ir panašiai, mes juos atkalbame nuo brangių ir didelių investicijų į medį, kuris vis tiek nelaikys“.


Minėtos bendrovės vadovo teigimu, nenorintiems pačių tvirčiausių terasinių lentų labai svarbu atkreipti dėmesį į tinkamą jų paruošimą naudoti lauko sąlygomis. Tokios medienos nutepti su paprastu teptuku kokiomis nors antikorozinėmis medžiagomis nepakaks. Norint, jog lentos nesupūtų 10 ir daugiau metų būtina tinkamai impregnuoti.

„Pjautą šlapią medį padažo žaliu antiseptiku ir mano, kad jis yra impregnuotas. Nieko panašaus. Jei mediena šlapia, ji neįgeria jokių antiseptikų, o tik nusidažo žalsva spalva. Taip pat labai dažnai yra painiojami terminai antiseptikuota ir impregnuota mediena. Impregnuota mediena ir tokia, kuri prieš tai yra išdžiovinama ir tada specialiose kamerose, naudojant didelį slėgį, impregnuojama. O antiseptikavimas atliekamas rankiniu būdu arba nardinant į vonias”, - pasakoja įmonės vadovas.


Standartiškai, pasak D. Miliausko, Lietuvoje yra įrenginėjamos 3 metrų pločio terasos, tačiau, jei joje nuolatos stovės stalas, didesniam patogumui reikėtų rinktis kiek platesnį variantą. Rekomenduojamas plotis 3,3 m – 3,6 m.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis