Įspūdingo grožio 150 m² butas Vilniaus senamiesčio širdyje

(1)

Istoriniame pastate įrengtą erdvų butą dizainerė Olga Kondratova dekoravo atsižvelgdama į išskirtinį aplinkos kontekstą – Vilniaus senamiestį. Klasikiniai dekoro elementai buvo derinami su šiuolaikiškais interjero objektais, išlaikant pagarbą praeičiai, tačiau neatsisakant dabartiniam laikui aktualių stiliaus bruožų.

Objekto dosjė:


Tipas – butas XIX a. pastate Vilniaus senamiestyje.


Plotas – 150 m².


Gyvenamoji erdvė – pagrindinis blokas – svetainė, biblioteka, prieškambaris, privatusis blokas – valgomasis ir virtuvė, trys miegamieji.


Projekto autorė – interjero dizainerė Olga Kondratova


Interjero dizainerė Olga Kondratova, pasakodama apie šį savo projektą, akcentavo, kad kuriant interjerus jai labai svarbus namų kontekstas. Šiuo atveju tai išskirtinė erdvė: butas įrengtas svarbiausioje Vilniaus gatvėje – Gedimino prospekte, XIX amžiuje statytame tam laikotarpiui būdingos architektūros pastate. Visa tai ignoruoti projektuojant interjerą būtų buvę paprasčiausiai nelogiška, todėl natūralu, kad erdvus pirmame aukšte įrengtas butas buvo dekoruojamas remiantis pagrindiniais klasikinio stiliaus principais. Tiesa, prieš tai dizainerė iš esmės pertvarkė patalpų planą. 150 m² ploto butas buvo padalytas į du blokus, viename suformuota reprezentacinė zona su svetaine, biblioteka, prieškambariu, o kitame įrengta privačioji zona su virtuve, valgomuoju bei trimis miegamaisiais. Norėdama išvengti erdvę skaidančių ir mažinančių ilgų koridorių, dizainerė pritaikė klasikinį anfilados principą, kai kambariai išrikiuoti vienoje linijoje su atskiromis durimis.



Buto interjeras
Buto interjeras
Beno Šileikos nuotr.



Svetainės poilsio zonai parinkti lakoniško dizaino, paprastų formų šiuolaikiški baldai, kuriems puošnumo ir elegancijos suteikia prigesintų atspalvių aksomo apmušalai ir subtilios žalvario spalvos detalės.


Interjero dizainerė Olga Kondratova įsitikinusi, kad be knygų jokia svetainė neatrodys jauki, todėl galinėje šios svetainės dalyje buvo suprojektuota bibliotekos zona. Pagal dizainerės projektą buvo pagaminta didelė knygų spinta su stiklinėmis durelėmis – jos lentynose tvarkingai sudėliotos knygos erdvę pagyvina ritmikos pojūčiu. Priešais įkomponuotas modernių formų stalas atstoja šeimininkams ir darbo vietą, be to, vizualiai atskiria svetainės ir bibliotekos zonas.


Svetainės poilsio zona orientuota į dekoratyvinę klasikinio židinio imitaciją, papuoštą ornamentuotu gipsiniu dekoru. Virš jos pagal klasikinę tradiciją įkomponuotas didžiulis veidrodis puošniais aukso spalvos rėmais, per kurį atsispindi dideli langai – taip šviesos ir erdvės tarsi padvigubėja.



Būsto interjeras
Būsto interjeras
Benas Šileika



Kurdama istorinės erdvės įspūdį, dizainerė aukštas lubas per visą perimetrą dekoravo gipsiniais ornamentuotais lipdiniais, sienos buvo puošiamos klasikiniu principu dekoratyvinėmis juostomis, įrengtos aukštos ąžuolinės dvivėrės durys su stiklinių langelių intarpais. Įspūdį dar labiau sustiprino klasikinio eglutės rašto grindų danga – pusiau blizgiu laku padengtas išraiškingos faktūros ąžuolinis parketas erdvei suteikia ypatingą prabangos pojūtį. Visoms sienoms parinktas baltas koloritas – tai padėjo išryškinti klasikinę estetiką ir erdvės eleganciją, kurios akcentais tapo subtilaus vienspalvio kolorito, prigesintų tonų baldų kompozicijos.


Olgos Kondratovos interjeruose visos detalės apgalvotos iki smulkmenų, subtiliai derinami net visiškai prieštaringi akcentai – veidrodis auksiniais rėmais ir minimalistinio stiliaus konsolė.


Erdvės elegancija ir harmonija dizainerei ypač svarbu kuriant interjerą, tad buitinius elementus ji neretai stengiasi užmaskuoti. Šiame interjere virtuvės zona įrengta specialiai pagamintoje spintoje – kai prireikia, jos duris, sumontuotas ant bėgelių, galima uždaryti ir taip paslėpti virtuvę.


Sena krosnis valgomajame – vienintelis autentiškas elementas, likęs nuo namo pastatymo laikų. Ji buvo iš esmės renovuota ir puikiai įsilieja į klasikiniu principu kuriamą interjerą.



Būsto svetainė
Būsto svetainė
Benas Šileika („4FO studio“)



Pagal klasikinę tradiciją dekoruotoje erdvėje dizainerė sugebėjo įterpti šiuolaikiškų interjero objektų išlaikydama kompozicinę harmoniją. Butui parinkti modernaus dizaino, lakoniškų formų baldai padėjo išlaikyti pusiausvyrą tarp modernaus ir klasikinio dekoravimo stiliaus. Spalviniu požiūriu kuriama rami, elegantiška, šiek tiek prigesinta vienspalvių interjero objektų paletė, vengiama raštų ir spalvų gausos, akcentuojami funkciniai kiekvienos zonos elementai – dvispalvė svetainės poilsio zona, apskrito pagal dizainerės projektą sukurto valgomojo stalo zona, lakoniška pilko kolorito miegamojo lova. Interjere derinamos įvairios faktūros ir medžiagos – minkšto, blizgaus aksomo baldai ir stikliniai paviršiai, elegantiškas natūralus marmuras ir lakoniškos metalo baldų konstrukcijos, aukso bei žalvario spalvos detalės ir odiniai paviršiai – yra tarsi subtili sąsaja tarp dviejų skirtingų epochų, padedanti kurti elegantišką ir funkcionalią modernios klasikos erdvę, aktualią šiuolaikiniam miesto žmogui.


Projektuodama interjerus ir planuodama erdves, didžiausią dėmesį dizainerė skiria pagrindinėms erdvėms, jai svarbu patalpų dydis, forma, funkcionalumas. Dėl reprezentacinės erdvės neretai aukojami miegamųjų centimetrai – šiuose kambariuose svarbu ne erdvės dydis, o jaukumo atmosfera.


Šeimininkų vonios kambaryje nestinga klasikiniam stiliui būdingų puošnių elementų – didžiulis aukso spalvos veidrodis vizualiai padidina erdvę, prie jo derinamas maišytuvų dizainas, dekoratyvumo suteikia krištolinis sietynas, o modernų santūrumą pabrėžia juodas granito stalviršis ir grindų plytelių raštas.


Svečių vonios kambaryje su dušo kabina dominuoja santūrus pilkšvas koloritas, kurį paįvairina smulkus mėlynų plytelių raštas.


Pasižvalgykite po buto interjerą:




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis