118 m² iš ūkinio pastato perdaryto namo interjeras: klasikos dvelksmas

Neseniai naujuose namuose Panevėžyje įsikūrusi verslininkė Rita Tėvainienė pasakoja, kaip pavyko sukurti jaukią ir patogią gyvenamąją erdvę, prisimena daiktų ir mielų aksesuarų istorijas ir dalijasi patirtimi, kaip savo namus puošia Kalėdoms.

Objekto dosjė:


Tipas – iš ūkinio pastato perdarytas gyvenamasis namas su mansarda.


Plotas – 118 m².


Gyvenamoji erdvė: pirmame aukšte – bendrasis kambarys su svetainės, miegamojo, virtuvės zonomis ir prieškambariu, antrajame – du miegamieji, darbo, vonios kambarys.


Gyventojai – viena šeimininkė.


Projekto autorė – namo savininkė Rita Tėvainienė.


Panevėžyje įsikūrusi verslininkė Rita Tėvainienė savo naująjį namą įrengė rekonstravusi prieš 20 metų statytą 118 m² ūkinį pastatą. „Kuriant naujus namus buvo svarbu, kad jie maksimaliai atitiktų mano poreikius, – pasakoja šeimininkė ir projekto autorė. – Nemenkas iššūkis buvo rekonstruoti, o ne naujai projektuoti. Juk namai – tai ne tik nakvynės vieta. Namai – tai erdvė, kurioje atgauname jėgas, nurimstam po nesibaigiančio skubėjimo, tiesiog būname savimi. Man labai patiko kadaise skaitytas vienos ukrainietės bioenergetikės straipsnis apie interjerą, apie namus kaip asmenybės atspindį. Namai – tai atversta knyga apie tave patį. Nauju žvilgsniu pažiūrėję į savo namus galbūt atsakytumėm į daug klausimų ir labiau pažintumėm save. Reikia tik mokėti žiūrėti.“ Kuriant gyvenamąją erdvę Ritai buvo svarbu, kad namai būtų šviesūs, saulėti, ramių pastelinių spalvų, su terasa, kurioje būtų patogu ne tik gerti rytinę kavą, bet ir pietauti ar šiaip pasėdėti. „O stiliaus pasirinkimas nebuvo sudėtingas – tai tiesiog tęsinys prieš tai mano gyventų ir kurtų būstų, – sako ji. – Dauguma baldų atkeliavo iš ankstesnių didesnių namų. Kai kurie jų yra buvę „Kemenos namų“ gaminamų baldų ekspozicijose, dalyvavę parodose. Kiekvienas jų turi savo istoriją. Tai natūralios medienos tvirti baldai su ilgaamžėmis natūraliomis dangomis. Jiems prabėgę 10–20 metų nepadarė jokios įtakos. Aš net pati nepaliauju tuo stebėtis.“


Svetainės zonoje įkomponuoti masyvūs, komfortiški, subtilių klasikinių formų, derantys prie interjero stiliaus minkštieji baldai pabrėžia jaukią, padedančią atsipalaiduoti namų aurą.


Jaukumo ir privatumo atmosferai kurti ypač svarbu apšvietimas, todėl Rita poilsio zonoje pritaikė stilingus klasikinio dizaino stalinius šviestuvus, skleidžiančius malonią išsklaidytą šviesą.


Pirmajame namo aukšte Rita suprojektavo bendrąją erdvę su svetaine, valgomuoju ir atskira virtuve. Norėdama išsaugoti erdvės ir šviesos pojūtį, projekto autorė atsisakė pertvarų ar durų tarp pagrindinių zonų – svetainės ir valgomojo.


Virtuvė gaminta nauja. Patalpos plotas gana mažas, bet Rita džiaugiasi, kad ją pavyko suprojektuoti patogią. „Mano namai neretai tarnauja ir kaip „Kemenos namų“ baldų ekspozicija, naujai gamintos virtuvės puošybai specialiai buvo panaudota ir tapyba, ir drožiniai. Gražūs dalykai tarpusavyje nesipyksta“, – neabejoja šeimininkė.



Būsto virtuvė
Būsto virtuvė
Enrika Samulionytė



Antrajame, mansardiniame namo aukšte Rita suprojektavo du miegamuosius, padidinta laiptinė transformuota į darbo kambarį, taip pat įrengtas erdvus vonios kambarys. Kaip ir bendrojoje erdvėje, daugelis baldų čia atkeliavo iš ankstesnių namų. Tik užsienyje gyvenančios dukters kambaryje pastatyta lova nauja – pagaminta jos 25-ojo gimtadienio proga. „Norėjosi, kad ji parvykusi į Lietuvą turėtų savo kambarį. Jos lova puošta stilizuotu renesansinės ornamentikos gyvybės medžio tapybiniu dekoru, į kurį įpinti jos inicialai“, – pasakoja Rita. Antras, didesnis miegamasis yra pačios šeimininkės. Kaip ir visame name, čia vyrauja skirtingų, bet ramių pastelinių spalvų koloritas: švelnaus žalsvo atspalvio smulkiais ornamentais puošti tapetai, kuriais dekoruota siena prie lovos, kreminiai natūralaus medžio baldų atspalviai, aksominis rusvas galvūgalis ir minkštas pilkšvai rožinis pufas, pastelinė melsva komoda, natūralaus medžio rašomasis stalas. „Man atrodo, kad atspalviai puikiai dera tarpusavyje. Manau, kad vienspalvis viso kambario apstatymas būtų nuobodus“, – savo sprendimą paaiškina projekto autorė.


Užsienyje gyvenančiai dukrai, kartkartėmis grįžtančiai į Lietuvą, Rita taip pat įrengė kambarį. Svarbiausias šios erdvės akcentas – specialiai jai gimtadienio proga pagaminta lova, kurią puošia originalus galvūgalis su kororo raštuose įpintais inicialais.


Skirtingų paviršių ir faktūrų – skirtingų atspalvių dažyto medžio, nėrinių, tekstilės, tapetų – deriniai pastelinio kolorito šeimininkės miegamajam suteikia gyvybingumo.


Praktiškas sprendimas


Rita praktiškai išnaudojo žemus kampus ties stogo nuolydžiu: čia buvo sumontuotos stumdomosios durelės, už kurių įrengtos spintelės įvairiems daiktams susidėti.


Šeimininkės kambaryje vietoje spintų įrengta patogu drabužinė – ją nuo likusios erdvės Rita atskyrė lengva užuolaidėle.


Iš ankstesnių namų atkeliavę baldai puikiai pritapo naujose erdvėse. „Štai buvęs dukters rašomasis stalas, pagamintas jai vaikystėje, dabar toliau puikiai tarnauja man. Kai perkėlusi į naujus namus jį pervaškavau, jis vėl švyti kaip naujas“, – džiaugiasi projekto autorė.



Būsto interjeras
Būsto interjeras
Enrika Samulionytė


Vonios kambaryje Rita norėjo sukurti ramią ir jaukią erdvę, padedančią atsipalaiduoti ir pailsėti nuo nuolatinio skubėjimo. Todėl rekonstruojant namą šiai zonai buvo numatyta gana erdvi patalpa su dideliu langu, papuoštu lengvai krentančia užuolaida, parišta klasikiniu principu. Vyraujantis rusvas koloritas padėjo sukurti šilumos ir jaukumo pojūtį, kurį dar labiau sustiprino raižiniais puošti panašaus kolorito baldai praustuvo zonoje, elegantiška klasikinių linijų laisvai pastatoma vonia su grakščiomis metalinėmis kojelėmis ir speciali neperšlampamo audinio dušo zonos užuolaida, suteikianti erdvei medžiagiškumo ir šiltesnės faktūros.


Gyvenamojo kambario įspūdį vonioje kuria ir puikiai šiai erdvei pritaikytas paveikslas, pakabintas ant sienos virš grakščios vonios.


Dušo zona projektuota be padėklo, su grindyse įmontuotu vandens nutekėjimo trapu, todėl vonios kambario erdvė atrodo vientisa ir estetiška.




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis