7 originalios rudeniškos dekoro idėjos

Nebereikia kelti kojos iš namų, kad ką nors nuveiktume. Ir gerai. O jei rudens draugija miela, pasikvieskime jį į svečius. Juk ruduo sugaudė visas skaisčiausias prabėgusios vasaros spalvas ir dosniai jomis dalinasi – tik imkime ir ilgam įkurdinkime jas namuose, kad sustabdytume smelkiančios darganos ir niūrių sutemų artėjimo metą.

Praktiška ir paprasta!


Papuošti namus rudeniška kompozicija be galo paprasta, juk ji nieko nekainuoja (tiesiogine prasme). Rudenį gražiai atrodo ne tiek žiedai, kiek įvairiausi vaisiai, uogos – vieni jų šviečia iš tolo, kiti džiugina akį iš arti. Visai nesvarbu, kad neturite gėlyno, nesėjote ir neravėjote augalų – tai ne kliūtis miške ar miesto parkelyje prisirinkti kaštonų, gilių, ryškiaspalvėmis uogytėmis žaižaruojančių gudobelių, putinų, dekoratyviųjų erškėčių, Ziboldo obelų ar šermukšnių šakų... Vienintelis dalykas, kurio nereikėtų pamiršti, – susiruošus pasivaikščioti į rankinę įsimesti žirklučių ar peiliuko!



Vaisių, uogų kompozicija
Vaisių, uogų kompozicija
Nuotrauka – www.flowercouncil.co.uk



Pusiausvyra


Jei kiemas švyti ryškių spalvų fejerverku, poilsio zonai dekoruoti rinkimės ramesnio kolorito augalus – viržius ar erikas. Šiltų ir šaltų spalvų pusiausvyros taisyklė svarbi visur ir visada, o monochrominė balta tobulai nuramina įsisiautėjusį gamtos gaisrą ir leidžia žvilgsniui pailsėti.



Šiltų ir šaltų spalvų pusiausvyra
Šiltų ir šaltų spalvų pusiausvyra
Nuotrauka – www.flowercouncil.co.uk.


Kontrastai


Kai nuo ryškių spalvų namuose taps šilta ir jauku, nepamirškime sodrių atspalvių augalais papuošti ir kiemo ar balkono, nes džiaugsmu (ir įkvepiančiomis idėjomis) dalintis taip lengva! Derinkite šviesesnius ir tamsesnius atspalvius, kad suteiktumėte kompozicijai gilumo – kol šalnų pavojaus nėra, papildykite lauko vazonuose pasodintų gėlių draugiją kambariniais augalais.



Kontrastai
Kontrastai
Nuotrauka – www.flowercouncil.co.uk.



Šilta akims, šilta sielai


Nėra tinkamesnio meto įsileisti į namus svetingų, šiltų spalvų – gal taip veikia savisaugos instinktas? Gamtos įkvėpta rudeniška paletė iš tiesų surinko visus šiltus spalvų rato atspalvius – raudoną, oranžinį, geltoną... Gražiausi deriniai – tie, kurie primena ir skaisčius vasariškus, ir gilesnius, sodresnius rudens tonus, todėl dizaineriai pataria drąsiai miksuoti augalų kompozicijose tas spalvas, kurias sufleruoja gamta. O jei ja pasikliauti nesame linkę (interjeras juk ne miškas), remkimės „žmogiškuoju faktoriumi“. Ką tik rugsėjį Paryžiuje vykusią tarptautinę namų dekoro ir interjerų dizaino parodą „Maison & Objet“ apžvalgininkai įvertino kaip šiltų spalvų triumfą ir tikina, kad rožiniai, oranžiniai, persikų, koralų, terakotos, vyno, ochros, gintaro atspalviai šiemet neabejotinai pagyvins mūsų interjerus.


Kaip veikia spalvų „temperatūra“?


Šiltos spalvos asocijuojasi su ugnimi, saule, todėl siejamos su energija, aistra, svetingumu, bendravimu... Priešingai nei šaltos, kurios primena vandenį ar dangų, todėl yra raminančios, gaivios, skatinančios atsipalaiduoti. Spalvos veikia ne tik mūsų nuotaiką – jų „temperatūra“ turi įtakos ir interjerui. Šiltų spalvų užlietas jis atrodo džiaugsmingesnis, žaismingesnis. Nors erdvė vizualiai tarsi sumažėja, įgauna apibrėžtumo, tačiau atrodo jaukesnė.


Saulėti atspindžiai


Gal ir jums įstrigo praeitame žurnalo numeryje išsakytas želdynų dizainerės Rasos Laurinavičienės pastebėjimas, kodėl rudeninis sodas toks gražus: taip, spalvos daug lemia, tačiau dekoratyvinės žolės nuostabiai atrodo ir todėl, kad saulė pradeda žemėti, plieskia ne iš viršaus, bet apšviečia jų ažūrą kitu – tinkamesniu – kampu! Nepamirškime šviesos reikšmės ir namus puošdami saulėlydžio spalvų puokšte: jei pastatysite ją taip, kad iš šono kristų saulės spinduliai, ji atrodys švytėte švytinti. Rudeniškas kompozicijas pagyvinkite varpinių žolių šluotelėmis ar liaunomis šakelėmis – gal nusagstytomis uogų karoliukais, o gal ir plikomis, tik išraiškingai susiraičiusiomis.



Saulėti atspindžiai
Saulėti atspindžiai
Nuotrauka www.flowercouncil.co.uk.


Puošnus kopūstas


Vienas nepamainomų rudens augalų – dekoratyvieji kopūstai. Kai kurių veislių lapai karpyti, kitų plunksniški, rožinės, violetinės arba baltos spalvos. Vėstant orams lapai įgauna sodresnės spalvos – jie atrodo puošniai ne tik namuose, bet ir lauke, čia sulaukia pirmojo sniego, o nuo stiprių šalčių apsaugotoje terasoje gali išgyventi ir žiemą.



Puošnus kopūstas
Puošnus kopūstas
Nuotrauka – www.flowercouncil.co.uk.



Spalvų fejerverkas


Net jei mėgstame subtilesnius atspalvius, dabar tas metas, kai reikėtų „padidinti garsą“ ir visa galva pasinerti į žaismingų spalvų fejerverką. Vainikas su ryškiai oranžinėmis popierinius kinų žibintus primenančiomis raudonplaukėmis dumplūnėmis išliks dekoratyvus keletą mėnesių, net kai ruduo nusimes spalvingą drabužį. Ilgai išlieka gražios ir kai kurios džiovintos gėlės – vėdrynai, kraujažolės, kermėkai, levandos, hortenzijos, jomis taip pat galima papildyti kompoziciją.



Spalvų fejerverkas
Spalvų fejerverkas
Nuotrauka – www.flowercouncil.co.uk.



Aitrus dekoras


Su vaisiais ir uogomis derinkime ir ryškiaspalvius kambarinius augalus. Net jei trumpaamžių gėlių vazonėlių tenka įsigyti prekybos centre, nedidelė investicija verta tikrai gražaus reginio! Geltonais, raudonais ar oranžiniais vaisiais lipte aplipusios aitriosios paprikos: vieni jų dar tik auga, kiti noksta, treti džiūva, todėl atrodo labai dekoratyviai. Yra daugybė aitriųjų paprikų rūšių, belieka išsirinkti gražiausios ir tinkamiausios formos bei spalvos.



Aitrus dekoras
Aitrus dekoras
Nuotrauka – www.flowercouncil.co.uk.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis