Džiunglių paletė: kaip tai pritaikyti vasarnamyje ar namuose?

Džiunglių, atogrąžų, vešlios augmenijos, išraiškingų augalinių raštų motyvai vis dar yra populiariausių interjero dekoro tendencijų sąraše. Kaip tai pritaikyti ir sukurti vasarnamyje, namuose ar bent poilsio kambaryje egzotišką džiunglių atmosferą ir amžinos vasaros nuotaiką, kokias rinktis spalvas, faktūras, dekoro detales ir kaip viską stilingai derinti, pataria „Dizaino pamokos“. 

Mėlyna, žalia, geltona


Klasikinis svajonių atostogų kraštas – mėlyna jūra ir žydras dangus, amžinai žaliuojantis vešlus miškas su palmėmis ir kokosais, šiltas švarus geltonas smėlis ir akinanti saulė. Kaip tik šie trys pagrindiniai spalviniai akcentai padės sukurti svajonių nuotaiką namuose ar sodyboje.


Vida Press


Jei dar pridėsime vešliais augalais dekoruotus tapetus ir keletą charakteringų detalių, turėsime tobulą džiunglių įvaizdį.


Nusižiūrėk idėją! Norėdami sukurti įspūdį, tarsi mediniai baldo fasadai būtų nugairinti vėjo ir nuskalauti vandens, nudažykite juos patys. Kiekvieną lentą dažykite atskirai vandens pagrindo dažais. Kad liktų matyti rievės, dažus atskieskite. Nudažę lentas šiek tiek pavalykite drėgna skepetaite – vienas labiau, kitas mažiau.


Vida Press


Deriniai


Prie dažytų sienų derinkite tapetus – jais dekoruokite vieną, labiausiai akcentuojamą, sieną. Tapetų atspalviai turi atkartoti sienų dažų koloritą, taip skirtingomis dekoro priemonėmis sukursite vientisą įspūdį.


Vida Press


Šviestuvų kompozicija


Žaismingumo ir dinamikos interjerui suteiks tarsi atsitiktinai surinktų skirtingų formų, bet panašaus stiliaus šviestuvų kompozicija. Kurdami džiunglių stiliaus įvaizdį, prie jų galite derinti net stilizuotą senovinę žibalinę lempą.


Vida Press


Tekstilės raštai


Rotango ir kitų natūralių pluoštų detalės ir išraiškinga, spalvingais raštais dekoruota tekstilė sustiprins kuriamą šiltųjų kraštų įspūdį. Vienoje erdvėje galite derinti keletą skirtingų raštų, tačiau svarbu išlaikyti spalvinį bendrumą.


Vida Press


Monochrominis koloritas


Nors džiunglės ir atogrąžos dažniausiai asocijuojasi su daugybe spalvų, panašų, tik subtilesnį įspūdį galima sukurti ir kitaip – juodos ir baltos grafiškais vaizdiniais, pritaikius tinkamo dizaino aksesuarus. Sienoms klijuoti rinkitės monochrominių atspalvių, tačiau išraiškingo, turtingo rašto tapetus su ryškiais palmių, džiunglių motyvais – tai bus akcentas, interjero kompozicijoje griežiantis pirmuoju smuiku kuriant norimą dekorą.


Vida Press


Tiesioginės asociacijos


Kuriamai temai paryškinti visada praverčia taikliai parinktos detalės, į kurias pažvelgus iš karto aiški interjero koncepcija. Dryžuoti zebrų atvaizdai įvairiais pavidalais – puiki ir ypač tiksli tiesioginė asociacija monochrominio kolorito egzotiškai džiunglių temai pabrėžti.


Vida Press


Pusiausvyra


Dekoruojant interjerą labai aktyviais, gausiais raštais, visada reikia ieškoti spalvinės ir emocinės pusiausvyros, kad erdvė neatrodytų pernelyg chaotiška o raštų gausa neimtų varginti. Intensyviais juodos ir baltos spalvų raštais papuoštą sienos plokštumą vizualiai „nuraminsite“ pasirinkę vienspalves užuolaidas. Jų faktūrą derinkite prie interjero stiliaus – džiunglių temai tiks paprastas pilkas lengvo, kone permatomo lino audinys.


Vida Press


Natūralaus pluošto faktūra


Džiunglių temą puikiai papildo baldai ir aksesuarai, pagaminti iš rotango, bambuko, sezalio, jūržolių ar kitų natūralių pluoštų. Ši faktūra ypač efektingai atrodo monochrominėje raštų paletėje – išryškėja spalva, akcentuojama forma, pagyvinama spalvinė gama, kuriamas atitinkamas įvaizdis.


Vida Press


Negatyvo principas


Paprastas, bet efektyvus būdas suteikti interjerui daugiau žaismingumo – grafiškais palmių lapais išpieštų tapetų fone pakabintų lentynų nugarėles išklijuokite tokio pat rašto, tik priešingų spalvų (baltų raštų ant juodo fono) tapetais.


Vida Press


Pasidaryk pats! Rotango šviestuvo gaubtui praverstų daugiau intrigos – dekoratyvinė juostelė su spalvingais kutais suteiks daugiau egzotikos ir žaismingumo. Tereikia išsirinkti norimų atspalvių juostelę ir priklijuoti prie gaubto krašto.


Vida Press


Akcentai


Ne visada būtina visą kambarį dekoruoti atitinkamo stiliaus tapetais ar spalvų deriniais, norint sukurti vieną ar kitą įvaizdį. Šiame miegamajame vyrauja ramūs, pasteliniai atspalviai, vienspalvės plokštumos, įprasti baldai ir tekstilė. Nuotaika kuriama nedideliais, tačiau dėmesį iš karto patraukiančiais akcentais – ryškiaspalviu lovos galvūgaliu, lapo formos baldakimu, keliomis prasminėmis detalėmis.


Vida Press


Galvūgalis


Lovos galvūgalis aptrauktas ryškiu audiniu su žaismingais egzotiškų vaizdų raštais – tai padeda kurti norimą nuotaiką, iš karto patraukia dėmesį. Norint pakeisti interjero temą, tereikia pervilkti galvūgalį, nes tai stipriausias temos akcentas.


Vida Press


Tinkamoje vietoje


Baltą lovos tekstilę pagyvina ryškus raštuotas paklotas, papuoštas žaismingais kutais, ir skaisčiai geltona pagalvėlė. Įkomponuoti konkrečioje aplinkoje, tokie aksesuaras padeda išryškinti kuriamos temos stilistiką, nors patys savaime nebūtinai ją atitinka.


Vida Press


Išraiškingos detalės


Temai sustiprinti parinkite keletą charakteringų detalių – vėduoklė, moliniai ąsočiai su ašutinių virvių dekoru, net ryškiai raudona metalinė retro stiliaus kėdė suteiks savitos nuotaikos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis