300 kv.m namo interjeras: pagrindinė taikyta taisyklė – nepaisyti taisyklių

„Garsus prancūzų dizaineris Jean-Luis Deniot sako: kurkit ir derinkit taip drąsiai, tarytum niekas to nematys“, – pasakodama apie interjerą pacitavo architektė Romualda Dainelienė. Kaip tik dėl to dekoruodama šiuos namus ji stengėsi labai įsiklausyti į šeimininkų vizijas, o jie norėjo netradicinio, „crazy“ sprendimo, daug spalvų ir kad interjeras „nebūtų išlaižytas, derintas suderintas, žurnalinis“.  

Objekto dosjė:

Tipas – naujos statybos vienaaukštis gyvenamasis namas užmiestyje.

Plotas – apie 300 kv.m. 

Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys su svetaine, virtuve, valgomuoju, šeimininkų privačiojki zona, du atskiri kambariai ir poilsio zona. 

Gyventojai: 2 asmenų šeima.

Projekto autorė – Romulada Dainelienė


Gyvenamasis namas, pastatytas gražioje vietoje nedidelio miestelio pakrašty kelios dešimtys kilometrų už Vilniaus, nuo kelio atrodo kaip įprastas, gana ilgas dvišlaitis pastatas su erdviu kiemu. Tačiau šeimininkams pasiūlius apeiti jį iš kitos pusės, atsiveria įspūdinga panorama: nedidelio ežero link nusidriekianti pieva ir tolumoje matomas miškas. Toks vaizdas matomas iš erdvios, jaukios terasos, įrengtos vidiniame kieme, iš abiejų pusių apsuptos užlenktų sparnų – viename įrengtos privačiosios namo zonos, kitame – svečių ir buitinės patalpos. Šeimininkai pasakojo patys sugalvoję tokį namo projektą. Anksčiau gyvenę kelių aukštų kotedže, tiksliai žinojo, kad naujasis namas bus vieno aukšto – erdvus ir didelis, su aukštomis lubomis ir virtininiais langais, pro kuriuos atsiveria nuostabi užmiesčio panorama. 


Enrika Samulionytė


„Šiam interjerui galima pritaikyti kažkada mano girdėtą frazę, kurią dažnai prisimenu: pagrindinė interjero kūrimo taisyklė – nesilaikyti jokių taisyklių, – sako namo projekto autorė architektė Romualda Dainelienė, paklausta apie interjero dizaino idėją. – Šeimininkams buvo svarbu sukurti namus pagal jų viziją, be jokių taisyklių ir banalumų. Čia derinami, regis, nesuderinami daiktai, faktūros, raštai, kiekvienas kambarys – lyg iš skirtingų planetų“.


Enrika Samulionytė


Centrinėje namo dalyje suformuotas pagrindinis kambarys, palyginus su kitomis erdvėmis, atrodo santūrus ir lakoniškas. Didžiulę erdvę, į dvi dalis dalija didžiulė rudomis sendinto stiliaus plytelėmis dekoruota pertvara – ją galima apeiti iš abiejų pusių. Vienoje pertvaros pusėje suformuota virtuvės ir valgomojo erdvė, kitoje – svetainė. Vyraujantis atspalvis – beveik baltas, derinamas su rudų odinių baldų akcentais. Dideles sienų plokštumas puošia meniškos įrėmintos namo šeimininkės nuotraukos, lubų erdvę skaido medinės sijos, vizualiai pažeminančios aukštą erdvę. 


Enrika Samulionytė


Svarbiausiu virtuvės ir valgomojo zonos akcentu tapo klasikiniu principu įrengta virtuvės darbo zona. Simetriška masyvi kompozicija, įsprūdiniai fasadai, didelę erdvę atitinkančios baldo proporcijos sukuria savotišką senos pilies įspūdį. Tačiau projekto autorės šiai zonai parinktas atspalvis griauna stereotipus: ryški turkio spalva klasikinei kompozicijai suteikia modernumo ir šmaikštumo, tokį įspūdį sustiprina sendinti industrinio dizaino šviestuvai, nuleisti virš masyvios virtuvės salos, įrengtos priešais darbo zoną ir atskiriančios ją nuo valgomojo erdvės. O čia įkomponuotas masyvus stalas, galu atremtas į virtuvės salą. Išraiškinga stalviršio medžio faktūra, derinama su juodo metalo kojomis, kelių atspalvių stilingų odinių kėdžių ir suolo kompozicija valgomajam suteikia solidumo ir prabangos.


Enrika Samulionytė

 

Iš bendrojo kambario ilgas koridorius veda į išskirtinę šių namų vietą – atskirą poilsio zoną su pirtimi ir atskira WC bei dušo zona. Tiesiai iš jos galima patekti į vidiniame kieme įrengtą terasą. Atskirti skirtingoms funkcinėms zonoms šioje erdvėje architektė panaudojo ažūrinę juodo metalo pertvarą – ji nuo pagrindinės erdvės šiek tiek atskirai dušo ir pirties zoną, tačiau aklinai neuždaro erdvės, o ant juodo tinklelio įkomponuotas didelis apskritas veidrodis sukuria įdomų ir netikėtą optinį efektą.


Enrika Samulionytė


Poilsio kambariui projekto autorė norėjo suteikti vasarišką, skatinančią atsipalaiduoti ir nuotaiką keliančią atmosferą. „Poilsis juk asocijuojasi su gamta, žaluma ir pan. Todėl augaliniai tropinių miškų augalijos motyvai čia labai tinka. Ypač Lietuvoje, kai niūriu ir už lango augalija be lapų. O čia ateini, ir lyg atostogose“, – apie tapetų šiai zonai pasirinkimą pasakojo Romualda. 


Enrika Samulionytė


Nuotaikingais raštuotais tapetais dekoruotas ilgas koridorius veda į privačius kambarius ir šeimininkų miegamojo erdvę. Šioje zonoje įrengtas ne tik miegamasis kambarys, bet ir drabužinė bei vonia. Drabužinei nuo miegamojo atskirti projekto autorė panaudojo tokį pat juodą metalo tinklelį kaip ir poilsio kambaryje, tik čia jis sumontuotas mediniuose, dekoruotuose įsprūdomis stumdomųjų durų rėmuose. Todėl miegamojo interjeras atrodo dar įspūdingesnis.


Projekto autorė sako, kad šiai zonai šeimininkai patys turėjo daug išskirtinių pageidavimų. Vienas iš jų – raudonu atspalviu dažytos lubos, suteikiančios privatumo, intymumo ir net romantikos. Taikydama prie lubų kolorito, Romualda parinko sodraus, tamsaus kolorito tapetus su rausvų atspalvių žiedais. Jie buvo klijuojami viršutimėje sienų dalyje ir derinami derinami su tamsaus žalio atspalvio dekoratyvinėmis klasikinio stiliaus sienų plokštėmis, suteikiančiomis miegamajam prabangaus buduaro įspūdį. 


Enrika Samulionytė


Vešlios augmenijos tema tęsiama ir šeimininkų vonios kambaryje, į kurį galima patekti iš drabužinės. Tačiau šiai patalpa projekto autorė parinko ramesnio monochrominio palmių lapų motyvo tapetus – jais išklijuotos dvi vonios kambario sienos, kitos buvo dekoruotos nelygiu tinku ir nudažytos švelnaus rusvo tono dažais. Prie jų gražiai deramos raštuotos panašaus kolorito grindų plytelės, suteikiančios erdvei išraiškingumo ir pabrėžiančios nestandartinį interjero kūrėjos ir namų šeimininkų požiūrį į interjero derinius. Apie tai kalba ir kiti vonios kambario elementai – juodas metalinis klasikinių formų sietynas ir veidrodis su aukso spalvos ornamentų detalėmis, marmuro stalviršis ir medinė praustuvo spintelė su žaliuzių tipo durelėmis ar įspūdinga egzotiško dizaino juoda etažerė prie tapetais dekoruotos sienos. „Šiame interjere nėra teisingų ar neteisingų derinių – mes patys juos sukuriam...“ – apibendrindama interjero koncepciją sakė projekto autorė Romualda Dainelienė. Ir tai tikra tiesa. 


Visą interjerą galite apžūrėti galerijoje:



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis