Kaip galėtume geriau išnaudoti dienos šviesą?

Jau daugiau nei 4 milijonus metų dienos šviesa - vienas svarbiausių mūsų planetos išteklių, kurio mes vis dar iki galo neišnaudojame. Be saulės šviesos neišgyventume. Kur bebūtume, visuomet ieškome geriausios vietos atsipalaiduoti. Paprastai, tai vieta, apšviesta saulės. Net dienos pabaigoje besileidžianti saulė kelia mums malonias emocijas. Kaip galėtume geriau išnaudoti dienos šviesą?

Ne vieną šimtmetį dienos šviesa naudojama kaip pagrindinis apšvietimo šaltinis statinių viduje, ir apskritai ji daro didelę įtaką architektūrai nuo tada, kai žmonės ėmė projektuoti pastatus. O kur dar dienos šviesos poveikis žmogaus sveikatai ir savijautai? Dienos šviesos trūkumas gali sąlygoti nuotaikos pablogėjimą, medžiagų apykaitos sutrikimus, prastą miegą ir bendrą išsekimą. Todėl svarbu suprasti ne tik interjero kūrimo subtilybes, bet taip pat - kaip ir kur dienos šviesa apšvies patalpas. 


Gamintojo archyvas


Tinkamai planuojant dienos šviesos pasiskirstymą, galima išryškinti įvairias pastato dalis. Arba, galima įleisti dienos šviesos į tuos kambarius, kur įprastai naudojamas dirbtinis apšvietimas. Net ir mažas kiekis dienos šviesos sušvelnins ir sukurs jaukesnę aplinką. Kuo daugiau dienos šviesos bus kambaryje, tuo šis atrodys didesnis. Šviesių tonų sienos ir grindys atspindės šviesą tuose kampeliuose, kur kitu atveju būtų tamsu ir neapšviesta.


Yra daugybė būdų, kaip padidinti į pastatą patenkančio šviesos srauto kiekį. Pro skirtingas vietas įeinanti dienos šviesa sukuria skirtingą nuotaiką, todėl svarbu apie tai pamąstyti prieš statant pastatą. Norint, kad namai būtų pakankamai dienos šviesos, labai svarbu teisingai parinkti langų vietą, dydį ir kiekį. Tačiau padidinus šviesos sklidimą, nebūtinai pagerės dienos šviesos faktorius. Svarbu užtikrinti tinkamą balansą tarp šviesos intensyvumo ir šviesos pasiskirstymo patalpoje.


Gamintojo archyvas


Jeigu statote, ar renovuojate namą, suplanuokite VELUX „Standard Plus“ stogo langus. Patvarūs, energiškai efektyvūs langai už prieinamą kainą bus investicija į daugelį metų komfortiško gyvenimo šviesiuose namuose.



Daugiau informacijos: www.velux.lt/Standard-plus

Užsakymo nr.: PT_57387

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis