96 kv.m namas Pavilnio regioninio parko apsuptyje: išgrynintas minimalizmas

(3)

Gyvenamojo namo, pastatyto Pavilnio regioninio parko apsuptyje įkurtame „Rasų kvartale“ su archetipinio tradicinio silueto formos pastatais, interjero kryptį lėmė projekto autorių siekis sukurti ryšį tarp išorės ir vidaus. Erdvėse vyraujantis išgrynintas minimalizmas nenukreipia dėmesio nuo svarbiausios namų puošmenos – gamtos vaizdų, o didžiuliai vitrininiai langai, pro kuriuos matomi parko šlaitai ir slėniai, atstoja peizažinius paveikslus.  

Objekto dosjė:

Tipas – dviaukštis naujos statybos namas „Rasų kvartale“ Pavilnio regioniniame parke.

Plotas – 96 m².

Gyvenamoji erdvė: pirmame aukšte – du miegamieji ir vonios kambarys, antrame – bendra virtuvės ir svetainės erdvė.

Gyventojai – keturių asmenų jauna šeima.

Projekto autoriai – architektai Laura Malcaitė, Dmitrij Kudin, Karolina Jašinskaitė (studija „Inblum“).


Darius Petrulaitis


Šis Pavilnių regioninio parko „Rasų kvartale“ virš šaudmenų saugyklos istorinių sienų iškilęs namas organiškai pritampa prie kraštovaizdžio, tiek jo fasadas, tiek interjeras įsilieja į miško aplinką – rodos, gamta namo sienas skrodžia kiaurai. Interjeras paremtas paslėptų daiktų idėja, kurios esmė – pojūtis, jog esate ne įprastame name, o parko paunksnėje. Dideli langai atveria miško vaizdus, o pagrindinė interjero apdailos medžiaga – trisluoksnės klijuotos eglės masyvo plokštė – sukuria natūralumo įspūdį ir sujungia namo išorę su vidumi. Pirmajame namo aukšte įrengti miegamieji ir vonios kambarys, o užlipę į antrąjį atsidursite erdvioje svetainės ir virtuvės patalpoje, greta įrengtas ir nedidelis vonios kambarys. Taip suskirstyti kambarius nuspręsta dėl namo erdvių charakterio ir už lango besimainančių vaizdų.


1 aukšto planas
1 aukšto planas
Asmeninis albumas


Netikėtas sprendimas antrajame aukšte – atskirą tūrį bendroje svetainės erdvėje kurianti virtuvės zona. Čia rasta vietos ne tik virtuvės baldų komplektui, bet ir greta – židiniui, o kubo viršus atstoja antresolę, kuri gali tapti ir vaikų žaidimų kambariu, ir filmų peržiūros ar svečių nakvynės vieta. Pasak projekto autorių, šis elementas tiek funkcija, tiek forma yra šiuolaikinė senovinės krosnies interpretacija. Balta virtuvės spalva suteikia kambariui švaros ir lengvumo pojūtį, tai tartum fonas, įrėminantis vaizdus už lango. Baltai buvo nudažyta ir betoninė virtuvės dalyje esanti siena, kurios, dėl akį traukiančios faktūros, nuspręsta neslėpti po tinko sluoksniu. Virtuvės darbastalis pagamintas iš plieno, tai higieniška ir atspari medžiaga maisto ruošai, o kalbant apie duoklę interjerui, plienas šiuose namuose atsveria šiltus medžio paviršius.



Šiuose namuose siekta sukurti komfortišką aplinką gyventojams, todėl interjero dekoro detalių – vos kelios, taip išvengta vizualinio triukšmo. Visi erdvėse esantys korpusiniai baldai yra namo perimetro dalis, todėl jie tarsi nejuntami, tiek pastarieji, tiek minkšti baldai komponuoti remiantis funkciniais kriterijais. Kadangi kompaktiškumu namas primena japonišką erdvių sanklodą, funkcionalumo klausimas išspręstas kiek įmanoma visas erdves pritaikius daiktams laikyti, o tokių praktiškų sprendimų estetika sukurta minimalistiniu dizainu ir medžiagomis. Tad erdvę apmetę žvilgsniu veikiausiai iš karto ir nesuvoksite, kur yra paprastų sienų apdaila, o kur spintų arba kitų kambarių durys.


Darius Petrulaitis


Pirmąjį namo aukštą projekto autoriai paskyrė miegamųjų zonoms ir vonios kambariui. Tokį sprendimą pasirinko dėl užburiančių gamtos vaizdų, mat viena miegamojo siena atrodo lyg ištisinė vitrina į kalno šlaitą – idealus vaizdas prigulus poilsio. Šis vaizdas, kintant šviesai ir metų laikams, savotiškai hipnotizuoja kaskart sukurdamas naują paveikslą.


2 aukšto planas
2 aukšto planas
Asmeninis albumas


Kadangi name yra du sanitariniai mazgai, antrame aukšte nuspręsta įrengti mažesnį vonios kambarį su dušo kabina, o pirmajame atsirado vietos erdvesniam su vonia. Vonios kambario išskirtinumas – „nuogos“ betoninės sienos, nudažytos vandeniui atspariais poliuretaniniais dažais. Kaip ir kitų erdvių, taip ir vonios kambario interjeras kurtas remiantis minimalistine estetika. Šių namų esmė – suteikti jaukų prieglobstį gyventojams ir pabrėžti natūralų gamtos grožį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis