5 nuostabūs įvairiaspalviai žiedai, kurie gali papuošti jūsų sodą vasarą

Artėja vasara, kai gėlynai atsiskleis visu savo grožiu. Daugiametės gėlės – pats geriausias pasirinkimas, norintiems papuošti savo aplinką. Šiame straipsnyje pristatome gėles, kurios savo grožiu džiugins visą vasarą ir net iki pat rudens.  

Didžioji astrancija (lot. Astrantia major)


Šio į Lietuvos raudonąją knygą įrašyto augalo žiedai gali būti balti, šviesiai rožiniai ar tamsiai vyšninės spalvos.


Aukštaūgis – gali pasiekti iki 80 cm aukštį. Astrancijos pasižymi stačiu tuščiaviduriu beveik lygiu stiebu, blizgančiais skaldytais arba skiautėtais lapais. Žiedai – išskirtinės formos, dekoratyvūs. Gražiausiai atrodo susodintos grupėmis.

Žydi pirmoje vasaros pusėje, apie mėnesį, pavieniai žiedai gali džiuginti iki pat rudens.


Shutterstock


Ismenė (lot. Hymenocallis)


Ismenės žiedas šiek tiek primena narcizo ir yra nepaprastai kvapnus. Belapio žiedkočio viršūnėje esančius žiedus sudaro siauri žiedlapiai, puošia taurelės formos karūnėlė su kuokelėmis. Labiausiai paplitusi ismenės rūšis – ismenė FESTALIS. Ant šios gėlės 45–60 aukščio žiedkočio pūpso iki 6 kvapnių baltų, 10–15 cm apimties žiedų.


Shutterstock


Agapantas (lot. Agapanthus)


Tai česnakinių šeimos augalas, kilęs iš Pietų Afrikos. Turi aukštą tvirtą stiebą, skėtišką žiedyną, kurį gali sudaryti iki kelių šimtų nedidukų žiedelių. Lapai – linijiški, siauri ir ilgi, iki 50 cm. Balti, žydri ar tamsiai mėlyni agapanto žiedeliai puošia gėlyną iki vėlyvo rudens.


Shutterstock


Kvapioji tuberoza (lot. Polianthes tuberosa)


Tuberozos išskirtinumas – be galo kvapnūs ir puošnūs žiedai. Ši egzotiška gėlė kilusi iš Meksikos. Iš jos gaminama parfumerija, eteriniai aliejai. Žiedai pieno spalvos, skleidžia šiltą balzaminį atspalvį turintį kvapą. Lapai – ilgi ir siauroki, žiedynkotis aukštai iškilęs.


Shutterstock


Glorioza (lot. Gloriosa)


Tai įdomios žiedo struktūros augalas, pagyvinsiantis bet kokią kompoziciją. Stiebas liaunas, o žiedai – ugninės raudonos, pereinančios iš geltonos, spalvos, apie 10 cm skersmens. Žydi vasaros viduryje. Su šiuo augalu reikia elgtis itin atsargiai, nes jų gumbuose yra nuodingojo kolchicino.


Shutterstock


Apie kokias gėles norėtumėte sužinoti daugiau? Pasidalinkite komentaruose arba rašykite portalas@manonamai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis