Šiltos spalvos interjere: kaip rasti balansą

Geltona, raudona ir oranžinė yra laikomos šiltomis spalvomis. Tokiomis spalvomis dekoruotas kambarys atrodo ypač jaukiai. Tačiau tam, kad neperlenktumėte lazdos, būtina žinoti kelis esminius spalvų derinimo principus.

Pagrindiniai spalvų naudojimo principai


Spalvų ratą sudaro šiltos ir šaltos spalvos. Šaltajai rato pusei priklauso įvairūs žali, mėlyni ir violetiniai atspalviai, apie juos šįkart beveik nekalbėsime.


Pirmiausia reikia turėti omenyje tai, kad „ugningos“ spalvos vizualiai atrodo esančios arčiau nei šaltos spalvos. Todėl geltona siena geriau atrodys didelėje erdvėje. O nedidelėse patalpose nuotaikai sukurti visiškai pakaks šiltų spalvų baldų apmušalų, užuolaidų ir kilimų ar kitų akcentų.


Shutterstock


Moderniame interjere raudona ir geltona gerai dera su baltais ir pilkais atspalviais, bet įmanomi ir drąsesni sprendimai, kai kambaryje derinamos kelios šiltos spalvos. 


Shutterstock


Nors dauguma žmonių bijo ryškių spalvų ir mieliau renkasi „saugius“ variantus, mes manome, kad taip daryti nereikėtų. Šiltos spalvos, sumaniai panaudotos interjere, suteiks jam jaukumo ir gyvumo.


Shutterstock


Patarimai, kaip dekoruoti interjerą šiltomis spalvomis


Šiltos spalvos padės atgaivinti net ir patį nuobodžiausią interjerą. Be to, jos puikiai dera su neutraliomis spalvomis.

Kadangi šiltos spalvos vizualiai atrodo esančios arčiau, jomis galima suteikti jaukumo didelėms erdvėms, o šiaurinėje dalyje esančius ar tamsius kambarius paversti šviesesniais.


Shutterstock


Kiekviena spalva turi tam tikrą psichologinį poveikį. Šiltos spalvos suteikia energijos, pakelia bendrą organizmo tonusą, todėl miegamajame reikėtų vengti dominuojančia spalva rinktis ryškiai geltoną, raudoną ar žalią. Žinoma, niekas nedraudžia rinktis šių spalvų akcentinei sienai ties lovos galvūgaliu.


Shutterstock


Šiltos spalvos paprastai puikiai atrodo labiau tradicinio stiliaus interjeruose. Jei toks stilius jums prie širdies, pabandykite dekoruoti namus naudodami prigesintus šiltus tonus.


Shutterstock


Jei namuose šiltų tonų atrodo per daug, pusiausvyrą atkursite panaudodami vieną ar dvi šaltas spalvas. Geriausia tam rinktis spalvas, esančias priešingame spektro gale. Pavyzdžiui, saulėtą geltoną puikiai papildys švelni alyvinė ar tamsiai violetinė.


Shutterstock


Neutralūs tonai – balti, juodi ar pilki ‒ dera su šilta spalvų palete, o priklausomai nuo pasirinktos spalvos pustonių, jie gali atrodyti šilti arba šalti. Prie šilto neutralaus tono sienų puikiai dera šaltesni mėlynos, žalios ar raudonos atspalviai.


Shutterstock


Spalva gali vienaip atrodyti parduotuvėje ir kiek kitaip – jūsų namuose. Todėl visada verta parsinešti į namus spalvos pavyzdį ir įsitikinti, kad ji dera prie jūsų interjero. Daug įtakos tam, kaip atrodys galutinis rezultatas, turi tokie veiksniai kaip apšvietimas ar įvairūs dizaino sprendimai. Todėl vieno universalaus sprendimo visoms patalpoms nėra ir negali būti. Jei norite turėti spalvingesnius namus, teks pasikliauti savo estetiniu pojūčiu ir drąsiai eksperimentuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis