PRIEŠ ir PO: 130 kv.m sodybą pasistačiusi šeima – savo namuose ir juokas garsesnis

Supratę, kad svajonių namo neįpirks, vilnietė Monika su vyru nusprendė jį statytis ir įsirengti patys. Pasidomėjome, su kokiais iššūkiais naujakuriams teko susidurti, kaip juos įveikė ir iš kur semiasi idėjų kurdami savitą interjerą. 

Sklypo paieškos ir vertingos pamokos


Monika pasakoja, kad tik pradėjus ieškoti sklypo būsimam namui iš pradžių teko šiek tiek nusivilti. Pagal turimą biudžetą rasti nekilnojamojo turto portalų pasiūlymai nedžiugino, nors atstumą nuo miesto centro šeima vis didino. Ir nors iš pradžių moteris skeptiškai žvelgė į nekilnojamojo turto agentus, būtent šios srities profesionalas ilgainiui padėjo jaunai šeimai surasti savo svajonių sklypą.


Asmeninis albumas


Tuo iššūkiai, žinoma, nesibaigė – viena iš brangiai kainavusių klaidų, kurią vis dar reikia taisyti, Monika įvardija prastai skubotai paruoštą, nepakankamai išlygintą sklypą – pavasarį čia ūš technika ir mašinos su žemėmis. Bet moteris sako optimistiškai žiūrinti į visas pamokas. Naujakuriams ji gali duoti vieną patarimą: jei manai, jog viską žinai ir labai smulkmeniškai pasiskaičiavai sąmatą – tai galvok iš naujo. Tačiau tai supratus, atėjo ir suvokimas, kad namą pasistatys bet kokia kaina, ir tada viskas tapo tiesiog didžiuliu darbo projektu.


Vidaus erdvių suplanavimas


Pasak pašnekovės, pagrindinis namo suplanavimo kriterijus buvo „jokių koridorių“, kurių funkcionalumo moteris teigė niekada nesupratusi. Todėl namo centre atsidūrė vienintelė patalpa, galinti būti be lango – vonios kambarys.

Planuodama vidaus erdves pora nepabijojo išbandyto varianto ir rėmėsi draugės tėvų namų pavyzdžiu. Iš jų gavo daugybę patarimų, ką būtų galima patobulinti. Draugės mamai priklauso ir unikalus namo suplanavimas. O jei po 10 metų norėsis viską pakeisti, tai ne bėda – Monikos įsitikinimu, gyvenimas susideda iš permainų, o namai turi būti lankstūs, prisitaikyti prie šeimos poreikių.






Dabar, kol vaikai maži, visa keturių asmenų šeima gyvena pirmame aukšte. Vėliau tėvų miegamasis virs jaunesniojo sūnaus kambariu, o jie patys kelsis gyventi į antro aukšto oazę, kur, kaip juokauja dviejų mažamečių berniukų mama, galės pagaliau ramiai išsimiegoti.


Į namo vidų patenkama pro galinį įėjimą, kur yra „namo širdis“ ‒ tambūras bei katilinė su šilumos katilu „oras‒vanduo“, skalbykle, džiovykle, vandens filtrais bei kita technika. Monika sako, kad įrenginius ateityje planuoja paslėpti stumdoma konstrukcija ir katilinę paversti jaukiu svečių kambariu.







Einant gilyn atsiveria bendra svetainės-virtuvės erdvė – tai didelis kambarys su aukštomis, net 7,5 metro, lubomis. Pirmame aukšte telpa ir du miegamieji bei vonios kambarys.


Antras aukštas – lofto tipo erdvė, kurioje įsikurs nedidukas vonios kambarys bei tėvų miegamasis. Ateityje šią erdvę nuo pirmo aukšto skirs stiklinė siena. Namų šeimininkė sako, kad po šios frazės kone visada sulaukia klausimo: „Kaip valysite?“, tačiau tai jos pernelyg nejaudina. Monikai gerai įstrigo vienos moters, kuriančios dažus baldų atnaujinimui, žodžiai: „Niekada nebuvau praktiška, visada rinkausi originalumą“, jais ji vadovaujasi kurdama savo namus.


Interjero idėjas padiktavo gamta


Miškingoje vietovėje su nuostabiais saulėtekiais ir pro namus skuodžiančiomis lapėmis įsikūrę namai turbūt ir negalėtų būti kitokie nei natūralūs, su daug medžio akcentų, šviesos ir gamtiškomis spalvomis.


Būsto šeimininkė sako visuomet norėjusi savo namus įsirengti klasikos ir Provanso stiliumi, o spalvų paletė turėjusi būti balta ir pastelinė. Tačiau interjeras išėjo visai kitoks ‒ namai patys padiktavo, kaip viskas juose turėtų atrodyti. Čia puikiai įsikomponavo pinti baldai, kuriuos šeimininkai iš pradžių planavo statyti lauke. Pro langus į namus patenka daug saulės, tad namuose veši augalai (prieš tai šeima gyveno gana tamsiame bute ‒ tad kontrastas ypač ryškus).

Monikai labai imponuoja jau keletą metų itin populiari interjeruose alyvuogių žalia spalva – bendroje erdvėje nutūpė šios spalvos sofa, ja nudažyta ir miegamojo siena. Žalios gaivos į namus įneša ir dekoracijos, augalai, pagalvėlės su augaliniais motyvais bei žaisminga vaikų kambario siena.


Sodybos šeimininkė turi populiarią paskyrą instagrame, kur dalijasi savo namų įrengimo idėjomis. O kokia jos jaukių namų paslaptis? „Daryti tai, ką nori. Tikrai. Čia juk ta proga, jei stataisi sau. Ir tos klaidos mielos, ir ta kreiva plytelė juoką kelia. O jei ir nepatogu ar kažką ne taip padarei, viskas ištaisoma. Galima daiktus ir parduoti, nusipirkti naujus, ne kartą taip dariau“, ‒ paprastai atsako pašnekovė. Jai nepatinka galvoti: „Ai, bus, kaip bus“ – moteris stengiasi, kad kiekvienas sprendimas džiugintų, o jei ne, reikia išdrįsti sau pasakyti, kad tai visiška nesąmonė, ir vidutinį rezultatą paversti šedevru, kuris žavėtų ne tik pačius šeimininkus, bet ir svečius.


Šiuos žodžius patvirtina ir žaismingas vaikų kambario akcentas – kaktusais dekoruota siena. Moteris sako seniai apie ją svajojusi, daugybę idėjų išsisaugojusi iš „Pinterest“. Radusi laisvo laiko pasiėmė reikmenis ‒ trafaretus, dažus, volelį, lipnią juostą – ir puolė paišyti. Deja, rezultatas nebuvo labai džiuginantis: „Kaktusų siena atrodė lyg laukas po bulviakasio, visur mėtėsi padriki žalsvi blynai.“ Teko viską uždažyti šviežiu baltų dažų sluoksniu – ir net ne vienu, o šešiais, tačiau pro juos vis tiek švietė „bulvės“. Galų gale, grįžus įkvėpimui, moteris pasidarė eskizus ir ėmėsi darbo iš naujo. Šįkart naudojo trijų skirtingų dydžių lašo formos trafaretus iš porolono, juos tepė sienų dažuose pamirkytu voleliu ir štampavo. Sprendimas pasiteisino ir dabar jauna mama pati mielai leidžia laiką vaikų kambaryje. O ateity ši siena galbūt pasipildys dar vienu kitu spalvingu akcentu.


Monikos teigimu, visos interjero idėjos atkeliauja iš interneto platybių – pinterest.com, instagramo, taip pat žurnalo „Mano namai“, kurio numerių prikrautos kelios dėžės. Dauguma daiktų ir baldų įsigyti iš masinės prekybos parduotuvių. O štai interjero „perliukai“ yra iš skelbiu.lt – tai kitų žmonių naudoti daiktai. Monika sako, kad turint laiko smagu prie jų krapštytis, juolab dabar yra daugybė priemonių ne tik baldus prikelti antram gyvenimui bet ir juos pritaikyti prie savo interjero.


Nors namuose dominuoja pirkti baldai, sūnaus lovą sumeistravo moters vyras, dabar jis taip pat projektuoja vaikams skirtą spintą po laiptų erdve. Kaip sako Monika, ji yra idėjų kūrėja, o vyras – jų įgyvendintojas. Svarbiausia, kad dažniausiai abiejų mintys sutampa. Tačiau, žinoma, laiko meistravimui ne visada pakanka, o atėjus pavasariui laiką kur kas maloniau leisti grilio vakarėlyje su draugais nei su grąžtu rankose. Po sunkiausio namų statybos etapo šeima bando atsigriebti ir dabar visą laisvą laiką skiria vaikams, šeimai ir draugams.


Pašnekovės teigimu, statant namus „nuo nulio“, svarbiausia yra vizija, tikslas bei apskaičiuoti finansai. Būtinas lankstumas ir artimųjų palaikymas. Tačiau neverta tikėtis, kad kažkas kitas ims ir pastatys tau namą, reikia suprasti ir nusiteikti, kad statybos kainuos brangų laisvalaikį.


„Bet tą pirmąjį rytą, kai nubusit tame name, suprasit – buvo verta. Kažkaip savo namuose ir maistas gardesnis, ir juokas garsesnis, ir sula iš kieme augančio beržo saldesnė. Tokie jau tie namai, kuriuose šeima rašo savo istoriją. Ir jei dabar skaitot ir galvojat „visada norėjom, bet...“, nubraukite tą „bet“, bent pabandykit sugalvoti planą B ir aš garantuoju – pasiseks!“, – tikėti savimi ragina Monika, kurios namų nuotraukas PRIEŠ ir PO įrengimo galite pamatyti straipsnio apačioje esančioje galerijoje.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis