Kaip sukurti namuose darnią japoniško ir skandinaviško stiliaus samplaiką?

Tikriausiai pastebėjote, kad šiuolaikinėje kultūroje mėgstami naujadarai. Pavyzdžiui, žodis „smogas“ kilo iš rūką (angl. fog) ir dūmus (angl. smoke) reiškiančių žodžių ir įgavo naują reikšmę. Lygiai taip kartais susilieja interjero stiliai ir tampa savita pakraipa su savais ypatumais.

Anglų kalboje jau išpopuliarėjo naujadaru „japandi“ (angl. Japanese + Scandi) vadinamas stilius, kuris pastaruoju metu susuko galvas dizaineriams ir namų dekoravimo mėgėjams.


Kad ir kaip pavadintumėte šią Rytų ir Vakarų stilių samplaiką, esmė tokia, kad joje skandinaviško ir japoniško interjero dizaino stiliaus panašumai ir skirtumai susipina į žavų, unikalų minimalistinį stilių.


Shutterstock


Kaip japoniškas ir skandinaviškas stilius vienas kitą papildo


Nors skandinavų šalys ir Japonija toli vienos nuo kitų, japoniška ir skandinaviška interjero kultūros nuo seno turi panašumų. Abiem interjero dizaino stiliams būdingas minimalizmas, paprastos, švarios linijos, abiejuose gerbiamas natūralių medžiagų autentiškumas ir kokybiškas meistrų darbas.


Šiuose stiliuose kuriamos praktiškos, neapkrautos erdvės, kurias pagyvina tik keli kruopščiai apgalvoti interjero akcentai ir aksesuarai ir kuriose vengiama per didelio dekoratyvių detalių kiekio.


Shutterstock


Stilistinių skirtumų derinimas


Japoniškas ir skandinaviškas stilius turi ir esminių skirtumų, taigi „japandi“ vienija tai, kas geriausia abiejuose pasauliuose, ir kuria abiejų stilių individualumų balansą.


Japoniško interjero dizaino kultūroje svarbiausia „wabi-sabi“ filosofija – siekis įžvelgti grožį netobulume. Skandinavai akcentuoja „hygge“ gyvenimo būdo tendenciją – šiluma ir jaukumu persmelktą atmosferą.


Japoniški interjerai išpuoselėti, elegantiški, o skandinaviškam dizainui kaimiškos detalės suteikia daugiau įvairovės, tekstūros. Skandinaviško stiliaus neutralumas balansuoja ties šaltumo riba, spalvingesnė japoniško dizaino paletė įneša daugiau šilumos.


Shutterstock


Dažniausiai iš šviesaus medžio gaminami skandinaviški baldai įkūnija paprastumą, japoniški baldai – iš dažytos, beicu apdorotos medienos, raitytų pavidalų, jie rafinuotesni, elegantiškesni.


Pagrindiniais skandinaviško stiliaus akcentais norima sukurti jaukumą, todėl mėgstami kilimai, antklodės ir dekoratyvinės pagalvėlės, o japonai labiau vertina praktiškumą.


Jei jums patinka dizaino stilių samplaikos filosofija, pasiskaitykite patarimų, kaip patiems ją susikurti:


Japoniško interjero stiliaus ypatumai:


1. Siekite paprastumo


Japoniško ir skandinaviško interjero stilių samplaikoje meistriškai įvaldytas minimalizmas. Kad namuose vyrautų ramybė, stenkitės neperkrauti jų daiktais, palikti kuo daugiau erdvės.


Nei japoniško, nei skandinaviško dizaino filosofijoje nėra gausu aksesuarų, tad įsidėmėkite – kokybė svarbiau nei kiekybė, ir puoškite namus tik keliais kruopščiai parinktais aksesuarais.


Skandinaviškas interjero stilius pasižymi minkštos tekstūros daiktais, o japoniškasis – praktiškais dalykais, taigi sumaniai laviruokite tarp dviejų filosofijų.


Avikailio kilimas – praktiškas ir tuo pačiu jaukus! Be to, kiekvienas avikailis – unikalus, ypač dėmėti retų rūšių avikailiai, kas atspindi „wabi-sabi“ – netobulumo grožio – filosofiją.


Shutterstock


2. Rinkitės natūralias medžiagas


Bazinė „japandi“ medžiaga – medis, taip pat kiti natūralūs pluoštai, kaip antai, rotangas (iš rotanginio kaliamo (lot. Calamus rotang) gaminamas pluoštas baldams pinti), bambukas ir popierius, tad stenkitės kuo daugiau naudoti minėtų medžiagų savo namų interjere. Jei vilioja drąsesni sprendimai, išklijuokite sienas bambukiniais apmušalais.

Nuosaikesniems patartina įsigyti baldų iš rotango.


Šviesaus ir tamsaus medžio derinimas – patikimas būdas sukurti kontrastą ir suvienyti dvi skirtingas kultūras.

Rinkitės medžiagas, kurios sušvelnina dienos šviesą, pavyzdžiui, musliną, pusiau perregimus popierinius dangalus.

Žavus ir pageidautinas akcentas – origamio popieriaus lempos gaubtas.


Shutterstock


Kambariniai augalai suartina mus su gamta, padeda sušvelninti griežtokas minimalistinio stiliaus linijas, suteikia gyvumo! Žalumos ir japoniškos atmosferos įneš bonsas.


3. Rinkitės šiltus, prislopintus atspalvius, bet nevenkite ir kontrastingų spalvų


Nedažykite sienų ryškiomis ar labai šviesiomis spalvomis. Rinkitės prislopintą baltą (angl. „Wimborne White, „Slipper Satin“ dažai). Daugiau šilumos gali įnešti kambaryje esantys daiktai, kaip antai, natūralaus pluošto kilimas, šviesus medis.


Aptariamoje stilių samplaikoje rasite švelnių skandinaviškų atspalvių – pilkšvo, švelniai žalsvo, blyškiai rožinio, dangaus žydrumo. Na o sodrumo suteiks tamsesnių spalvų akcentai – tamsiai pilko, ryškios tamsiai mėlynos (angl. indigo), smaragdo žalumo ar net juodos spalvos.


4. Žemi baldai ir kuo daugiau erdvės patalpose


Japoniški baldai žemi – taip realizuojamas tradicinis kultūrinis poreikis jaustis ir būti arčiau žemės. Taigi ryškus japoniško interjero stiliaus ypatumas – žemi baldai. Svetainėje galite pastatyti žemą suolelį, krėslus, žemą kavos staliuką, o miegamajame – storo čiužinio aukščio lovą. Skandinaviškame dizaino stiliuje siekiama palikti daug erdvės aplink bet kokį didesnį baldą.


Shutterstock


Ilgai gyvuosiantis stilius


„Japandi“ stiliumi vadinamos pakraipos nederėtų vadinti tendencija, nes pastarasis žodis asocijuojasi su trumpalaikiškumu. Japoniško ir skandinaviško stiliaus samplaika turi visus komponentus, kurių reikėtų ilgalaikei filosofijai ar dizaino judėjimui – klasikinių baldų, natūralių medžiagų ir subtilių spalvų dermę. Šis stilius gali būti bazinis, laikui bėgant adaptuojamas pagal poreikius, skonius ir individualumą.


Ar pabandysite įsileisti šį stilių į savo namus?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis