Ekspertės iš Japonijos patarimai, kaip sode įvesti tvarką

Konmari – tvarkymosi metodas, kurio sumanytoja yra tvarkos guru iš Japonijos Marie Kondo. Jos išrastas tvarkymosi ir daiktų organizavimo būdas yra susijęs su daiktų, kurie neteikia džiaugsmo, atsikratymu ir harmoningų namų, kuriuose vyrauja filosofija „mažiau yra daugiau“, sukūrimu. Tad kaip galima šį metodą pritaikyti savo sode?

Jau ne vienerius metus žmonės visame pasaulyje semiasi tvarkos meno idėjų iš „Tvarkingų namų stebuklas: japonų menas tvarkytis“ knygos autorės Marie Kondo.


Marie Kondo
Marie Kondo
Shutterstock


Šiandien apie jos tvarkymosi metodus, dėka itin didelės sėkmės sulaukusios TV laidos „Tvarkymasis su Marie Kondo“, sužino dar daugiau žmonių. Pateikiame kelis patarimus, kaip Konmari techniką pritaikyti savo sode.


Shutterstock


Pradėkite nuo savo svajonių sodo vizijos sukūrimo. Prieš imantis sodo tvarkymo darbų, pirmiausia leiskite sau pasvajoti. Vaizduotėje susikurkite savo svajonių sodo viziją. Koks tai būtų sodas? Kas jame jums teiktų džiaugsmą? Turint svajonių sodo viziją galvoje, bus lengviau imtis darbų, nes jausite motyvaciją. Pradėję tvarkytis, kartas nuo karto prisiminkite šią viziją ir nuspręskite, ar turimi daiktai dera su ja.


Shutterstock


Atsakykite į klausimą – ar tai man teikia džiaugsmą?“. Sode bei sodo įrankiams skirtoje laikymo vietoje, kaip ir namuose, dažnai prisikaupia daug nenaudojamų daiktų, kurie sukuria netvarkos ir chaoso jausmą. M. Kondo moko priliesti kiekvieną turimą daiktą ir užduoti vieną vienintelį klausimą ar tai man teikia džiaugsmą?“.


Kalbant apie sodą, tai – įvairūs sodo reikmenys, sėklos, medžiagos, augalai, lauko baldai bei aksesuarai. Daiktus, kurie jums neteikia laimės jausmo, ekspertė rekomenduoja paaukoti, padovanoti arba parduoti.


Shutterstock


Tvarkykitės pagal kategoriją. Vienas svarbiausių Konmari metodo principų yra tvarkymasis pagal kategoriją, o ne pagal vietą. Pasak M. Kondo, reikia neskubėti tvarkyti visos pašiūrės, o pradėti nuo nedidelės kategorijos, pavyzdžiui, sėklų, vazonų, lauko baldų ir pan.


Shutterstock


Vadovaukitės filosofija – mažiau yra daugiau. Pašalinus visus nereikalingus daiktus ir tvarkingai sudėjus likusius, galite net nustebti, kaip puikiai atrodo neapkrauta erdvė ir koks malonus jausmas apima joje leidžiant laiką. Kad išlaikytumėte šį jausmą, pirkdami naujus augalus bei sodo įrankius, gerai pagalvokite ar jie suteiks jums džiaugsmo.


Shutterstock


Gerbkite ir prižiūrėkite likusius daiktus. Geriausias būdas išvengti naujų įrankių, baldų ir vazonų pirkimo yra rūpinimasis turimais. M. Kondo skatina vertinti savo turimus daiktus ir elgtis su jais pagarbiai, netgi mintimis padėkoti jiems už jų atliekamą darbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis