3 patarimai, kaip dekoruoti prieškambarį

Įsirenkite dailų prieškambarį, kuriame stilius meistriškai dera su funkcionalumu.

Prieškambaris – pirma patalpa, kurią atvykę pamato svečiai, ir paskutinė patalpa, kurią kasdien palydite akimis, išeidami iš namų. Ir vis tik daugelis žmonių skiria mažokai dėmesio prieškambario dekoravimui.


Galbūt iš dalies taip yra, nes atrodo, kad prieškambaris – ne itin reikšminga patalpa, taigi neverta dėti daug pastangų jo dekoravimui. Be to, neretai šis kambarys yra nepatogi erdvė – dažnai kaltinama dėl siaurumo ir menko apšvietimo.


Jei jums atrodo, kad prieškambaris užgriozdintas daiktais, nušiuręs (ar, kita vertus, nejaukiai tuščias, nemielas), tokia

nuotaika persiduos į visus namus, kad ir kaip gražiai jie bus dekoruoti.


Shutterstock


Taigi nuo ko pradėti?


Pirmas žingsnis – įvertinkite realybę. Įeikite iš lauko į prieškambarį, lyg būtumėte svečias, pirmą kartą žengiantis į jūsų namus.


Ką matote? Senas, apšiurusias lauko duris? Tamsų, niūrų prieškambarį, kuriame nėra vietos pakabinti paltą? Visuose kampuose – raktai, laiškai ir mokyklinės kuprinės? Nykios, plikos sienos, nieko nesakančios apie name gyvenančius žmones?


1. Įleiskite į prieškambarį daugiau šviesos


Prieškambariui ir koridoriams, kaip ir kitiems kambariams namuose, bus į naudą, jei sumaniai suplanuosite apšvietimo sistemą.


Svarbiausia, kad prieškambaris būtų užtektinai apšviestas, tada atidarius lauko duris pasitinka svetinga aplinka. Savaime suprantama, geriausia – natūrali šviesa, taigi daugiausia šviesos turi kristi pro prieškambario langus.


Nukabinkite sunkias užuolaidas, pakeiskite jas perregimomis ritininėmis užuolaidomis. Jei saugote privatumą, įstiklinkite langus matiniu graviruotu stiklu arba stiklu su vadinamuoju šerkšno efektu. Tokie stiklai puikiai praleidžia dienos šviesą, o tuo pačiu saugo nuo smalsių akių. Pakabinkite prieškambaryje veidrodžių, kad jie atspindėtų saulės šviesą.


Pagrindinis dirbtinės šviesos šaltinis tebus sietynas iš stiklo dalelių, kabantis nuo lubų prieškambario centre.

Sietynai, kabantys šviestuvai suteikia prieškambariui gyvumo, jaukiai žėri, svetingai kviečia užeiti.


Jei lubos aukštos, pakabinkite sietyną taip, kad žmonėms puikiai matytųsi jo grožis, bet einant po juo nereikėtų palenkti galvos. Jei norisi kuklesnio šviestuvo, pastatykite lempą ant stalelio arba pakabinkite standartinę lempą su gaubtu, į kurią įsisuka nedidelio ryškumo lemputė.


Jeigu pakabinote prieškambaryje veidrodį ar paveikslų ant sienų, vertėtų apšviesti juos nedidelėmis lempelėmis arba specialiomis lubose įmontuotomis lempomis.


Visi laipteliai iš koridorių, laiptų aikštelės turi būti ryškiai apšviesti nišose įtaisytomis lempelėmis arba žemai įtaisytais į viršų šviečiančiais šviestuvais, kad jums ir svečiams būtų saugu eiti.


Įsidėmėkite – jei šviestuvai būna ilgai įjungti, visada įsukite energiją taupančias lemputes – tai pasitarnaus ne tik aplinkai, bet ir jūsų piniginei.


Dar vienas praktiškas patarimas – įrengti šviesos jungiklį šalia lauko durų, kad netektų žengti į namus tamsoje.


2. Pasistenkite, kad prieškambaris atrodytų jaukus, svetingas


Prieškambariai, koridoriai dažniausiai laikomi patalpomis, kurias sunku dekoruoti ir tinkamai įrengti. Labai dažnai jie būna neišvaizdūs, skurdžiai dekoruoti, prasilenkia su įprastomis apstatymo, dekoravimo schemomis. Kita vertus, prieškambariai ir koridoriai – aktyviai naudojamos, atliekančios kelias funkcijas erdvės, todėl vertėtų perprasti bazinius jų įrengimo principus.


Galimi keli dekoravimo principai. Neutralūs tonai, kaip antai, natūralaus medžio grindys, beveik baltos sienos ir švelnus apšvietimas, kurs ramybės pojūtį.


Kita alternatyva – ryškiai dažytos sienos, raštuotas kilimas ar šachmatų lentos rašto grindys – sudarys gyvą, ryškų įspūdį.


Shutterstock


Ilgą, tamsų prieškambarį žemomis lubomis vizualiai praplėsite šviesiomis, ryškiomis sienomis, o didelį, bet tamsų prieškambarį pagražins ryškios spalvos, sienų apmušalai su ryškiais raštais ir koks nors ne visai įprastas baldas.

Išskirtinis pagrindinis akcentas nukreips žvilgsnį nuo bet kokių nedidelių trūkumų. Tai gali būti ryškia spalva nudažytos durys ilgo, blausaus koridoriaus gale ar dailus sietynas prieškambaryje labai aukštomis lubomis.


Suteikite prieškambariui unikalumo – pastatykite kokį įdomų baldą, pavyzdžiui, seną fotelį arba stalelį su keliais stalčiais. Jei aktualu palikti prieškambaryje kuo daugiau erdvės, dekoruokite sienas – pakabinkite veidrodį gražiais rėmais arba padarykite šeimos nuotraukų galeriją.


Nepamirškite fasadinių durų! Juk atėjusieji pirmiausiai pamato jas. Tiesa, šias duris lengva pagražinti – naujas dažų sluoksnis, dailus namo numeris ir patraukli rankena visiškai pakeis įėjimą į namus.


3. Kelios idėjos apie tai, kaip prieškambaryje laikyti daiktus


Ką norite laikyti prieškambaryje? Ar tam yra tinkamos vietos? Ar reikia daugiau kabliukų sienose, lentynų ar dėžių? Kieno daiktai bus laikomi prieškambaryje? Galbūt vertėtų įtaisyti eilę sieninių kabliukų žemiau, kad vaikai pasiektų pasikabinti striukes?


Ir svarbiausias dalykas – prieškambaryje jūs pasitinkate svečius, jame jie dažnai pasikabina viršutinius drabužius, palieka rankines, krepšius ir skėčius.


Shutterstock


Pirmiausia išneškite visus nereikalingus daiktus, kad atvykusiems svečiams būtų vietos. Esamu sezonu nereikalingus viršutinius drabužius sukabinkite į spintas kitose patalpose arba sudėkite į vietą taupančius vakuuminius maišus drabužiams.


Jei įmanoma, kabliukus drabužiams kabinti įtaisykite prieškambario gale, kad įėjus pro lauko duris būtų erdviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis