Sienų dažymas: kaip išsirinkti tinkamiausią spalvą?

Sienų parengimas ir jų dažymas nėra itin sunki užduotis – tai vienas iš nedaugelio apdailos darbų, kurį gali atlikti kone kiekvienas. Tačiau dažų spalvos pasirinkimas, pamačius neišsemiamą pasirinkimą, gali pasirodyti neįveikiama misija. Tam, kad šis pasirinkimas keltų kuo mažiau streso, pateikiame kelis praktiškus patarimus, kaip tai padaryti.

Apsispręskite, kokią namų atmosferą norite sukurti


Nors dažų spalvos pasirinkimas yra labai asmeniškas dalykas, galima laikytis keleto gairių, kurios palengvins šį sprendimą. Pirmiausia, prieš einant į dažais prekiaujančią parduotuvę, svarbu sau atsakyti į kelis klausimus:


* Koks jausmas / atmosfera turėtų vyrauti kambaryje, kuris bus dažomas?

* Kokios spalvos jums asocijuojasi su tokia jausena?

* Kaip esami ir nekeičiami elementai (natūrali šviesa, architektūrinės elementai, dekoro detalės, kurių neketinate keisti) derės su pasirinkta spalva?


Atsakę į šiuos klausimus, smarkiai susiaurinsite galimų spalvų pasirinkimą.


Shutterstock


Atkreipkite dėmesį į erdvės paskirtį


Kambario paskirtis taip pat gali padiktuoti, kokią spalvą pasirinkti. Pavyzdžiui, jei dažus renkate virtuvei, apgalvokite, ką ši erdvė jums reiškia. Ar norite, kad tai būtų tvarkinga darbui skirta erdvė? Ar čia jūs norite atsipalaiduoti? Ar tai bus vieta skirta laiko leidimui su draugais bei šeima?


Shutterstock


Įvertinkite natūralų apšvietimą


Svarbu atkreipti dėmesį į natūralų erdvės apšvietimą ir langų poziciją patalpoje. Šiaurinė šviesa yra šaltesnė, o pietinė yra šiltesnė. Tad pasirinkta spalva gali atrodyti skirtingai, priklausomai nuo to, kokia šviesa patenka į kambarį (šalta ar šilta).


Interjeras
Interjeras
Shutterstock


Grožis slypi paprastume


Norint sukurti elegantišką ir harmoningą interjerą, verta laikytis paprastos spalvų paletės. Tai reiškia, kad ją turėtų sudaryti trys arba penkios spalvos. Patikima formulė – viena šviesi spalva, dvi neutralios ir viena arba dvi akcentinės spalvos.


Shutterstock


Nebijokite eksperimentuoti


Tačiau jei nebijote drąsių sprendimų, nevaržykite savęs. Pavyzdžiui, šiuo metu labai populiarūs yra tamsios spalvos dažai svetainėje. Pasirinkus tamsios spalvos dažus, svarbu kambaryje sukurti balanso jausmą. Tai galima pasiekti tamsius dažus derinant su šviesiomis grindimis ir kitais apdailos elementais. Kad toks kambarys atrodytų gyviau, verta jį paįvairinti keliais ryškiais baldais.


Shutterstock


Prislopintos spalvos yra geriausias pasirinkimas


Nėra tokio dalyko, kaip netinkama sienų spalva. Jeigu norite kambarį nudažyti netradicine spalva, pavyzdžiui: mėlyna, žalia, rožine, svarbiausia vengti itin ryškių atspalvių. Geriausia rinktis prislopintus trokštamos spalvos atspalvius.


Paruošta pagal Statybairapdailosdarbai.lt informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis