4 privalumai, kuriais rekuperatorius pranašesnis už natūralų patalpų vėdinimą

Viena iš dažnai pasitaikančių problemų namuose žiemą – rasojantys langai. Besikaupianti drėgmė yra prastos ventiliacijos padarinys. Kadangi darinėti langų šaltuoju sezonu visai nesinori, vis daugiau žmonių ieško natūralaus patalpų vėdinimo alternatyvų.

Rekuperacinė vėdino sistema sparčiai tampa vis populiaresne naujos statybos namuose. Toks statybų pasaulio reiškinys yra susijęs su dviem aspektais. Visų pirma, nuo 2021 m. visi nauji pastatai privalės būti A++ klasės. Antrasis aspektas yra susijęs su suvokimu, kaip švaraus bei šviežias patalpų oras teigiamai veikia žmogaus savijautą. Tad kviečiame susipažinti su pagrindiniais rekuperatoriaus pliusais.


1. Nereikia darinėti langų. Natūralus namų vėdinimas – iš pirmo žvilgsnio paprastas procesas, juk pakanka praverti langą ir įsileisti oro iš lauko. Tačiau retai kada susimąstome, kad pro atidarytus langus patenka ne tik šviežias oras, bet ir dulkės, įvairūs teršalai ir alergenai. Taip pat į patalpas gali įskristi vabzdžiai bei patekti parazitai. Gyvenant prie gatvės, pro atvirus langus sklinda nemalonus triukšmas, o žiemą dėl jų į lauką išleidžiama šiluma. Rekuperatorius išsprendžia visus praviro lango minusus. Jo pagalba visas oras patalpose yra atnaujinamas bent kartą per 3 valandas.


2. Vėdinimas vyksta nuolat. Rekuperatorius yra prietaisas, kurio pagalba oras namuose yra nuolat atnaujinamas. Jo veikimo principas yra gana paprastas – rekuperatorius iš patalpų pašalina nešvarų, o iš lauko tiekia gryną, neužterštą orą, kuris yra papildomai prafiltruojamas. Rezultatas – sveikas patalpų oras, dėl kurio pagerėja miegas, nebeskauda galvos ir mažiau vargina nuovargis. Taip pat sumažėjo pelėsio grėsmė, kuris yra ypač pavojingas žmogaus sveikatai.


Shutterstock


3. Šilumos sugrąžinimas. Rekuperatorius dar yra ypatingas tuo, kad net iki 95% šalinamo oro šilumos yra grąžinama į vėdinimo įrenginį ir naudojama tiekiamam lauko orui sušildyti. Paprastais žodžiais tariant, šis prietaisas gali sutaupyti iki 95% šilumos, kuri būtų išleista į lauką pro atvirus langus.


4. Drėgmės subalansavimas. Tinkamas drėgmės kiekis kambariuose yra be galo svarbus. Namų klimatas neturėtų būti nei per sausas, nei per drėgnas. Žiemos mėnesiais tokį balansą pasiekti yra ypač sudėtinga. Kadangi rekuperatorius patalpas vėdina nuolat, drėgmės pertekliaus problema yra nesudėtingai išsprendžiama. Beje, šis prietaisas gali ne tik šalinti, bet ir padėti išsaugoti patalpų drėgmę. Jeigu namuose drėgmės problemos nebėra, rekuperatoriaus šilumokaitį galima pakeisti entalpiniu, kuris dalį patalpų drėgmės grąžina į namus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis