Ekspertė pataria, į ką pirmiausia atkreipti dėmesį renkantis kalėdinę eglutę

Gruodžio mėnesiui žengiant gilyn link švenčių, visus užvaldo šventinis pasiruošimas, pašėlusiai mintys laksto dovanų idėjų ir eglutės papuošimų gausoje. Kas puošia biurą, kas puošia savus namus, kas puošia sodybas svečiams, bet nei vienas neapsieina be pagrindinio atributo – kalėdinės eglės.


Kad ir kokia ji būtų, ar tai stilizuota forma, moderni sukurta iš šakų, netradicinė ar įprasta žaliaskarė, ji vis tiek yra pas visus. Aplinkos projektavimu užsiimanti Agnė Sedauskaitė (aplinkos projektavimo bei tvarkymo studija „Margi sodai“) dalinasi savo pastebėjimais kalėdinio medelio tema.


Nors pastaraisiais metais vis dažniau girdime, kad žmonės nebeturi laiko, visur lekia, skuba, bet pastebėjau, kad šventiniu laikotarpiu jo atrandame tikrai pakankamai. Šį laiką vis daugiau žmonių skiria eglutės papuošimui, eglutės žaislų kūrimui ar net pačios stilizuotos eglutės kūrybai. Džiugu!


Štai viena idėja stilizuotai „eglaitei“. Po studijų gyvenant bute turėjau mažai vietos, nes jame laikiau dviratį ir nesinorėjo eglaitę talpinti kažkur kampe, tad papuošiau dviračio rėmą su mirksinčia girlianda ir į dviračio krepšį sudėjau suruoštas dovanėles. Buvo smagu pasitikti susidomėjusius svečius ir pasiūlyti susirasti sau skirtą dovaną krepšyje.


Netradicinės kalėdinės puošmenos.
Netradicinės kalėdinės puošmenos.
Shutterstock nuotr.


Tiems, kam norisi netradicinės eglės, bet gyvos ir kvepiančios, norėčiau priminti, kad toks papuošimas ilgai namie negalės būti. Pasirinkus puošti bet kurį spygliuotį ar garbanoto lazdyno krūmelį, augalą reikia adaptuoti palaipsniui didinant temperatūrą, t. y. keletą dienų palaikyti garaže ar balkone ir tik tada įnešti į šiltus namus. Augalo namie laikyti negalima ilgai, rekomenduočiau iki 2 savaičių, o išnešant iš šiltos patalpos reikėtų jį palaikyti apie savaitę vėsioje patalpoje. Ir svarbiausia – purkšti, purkšti, purkšti. Spygliuočius sausas namų oras gali labai išdžiovinti jų spyglius, todėl kasdien vertėtų bent kartą ar du nupurkšti vandeniu. Jokiais būdais nestatyti vazono tiesiogiai ant šildomų grindų, šalia radiatorių ar šalia oro sausintuvo.


Taigi, namie puošti šventiškai galima daugumą sodo augalų, svarbu tinkamai prižiūrėti.


O, bet, tačiau visgi populiariausios išlieka tradicinės eglės. Lietuviai labai mėgsta dygiąją eglę (sidabrinę), kėnį ir paprastąją eglaitę. Skirtumai tarp šių augalų nėra dideli, labiausiai išsiskiria kėnis savo spyglių minkštumu ir tamsiai žalia spalva, sidabrinė eglė savo melsvai pilka spalva ir itin aštriais spygliais, o paprastoji eglaitė pasižymi trumpais žaliais spygliais, kvepianti mišku ir primenanti vaikystę.


Į ką verta atkreipti dėmesį renkantis vieną jų? Jei renkamasi kirstą augalą, labai svarbu patikrinti ar nebyra spygliai, išsirinkus medį ir parsinešus namo, reikia nupjauti kelis cm kamieno, kad lengviau pasiimtų vandens. Jei norisi medelio vazone, yra du variantai – augęs vazone arba iškastas iš grunto rudenį ir pasodintas į vazoną. Pastarasis yra pigesnis variantas, bet ir mažesnė tikimybė, jog pavasarį pasodinsite gyvybingą augalą, nes iškasant yra nukertama daug šaknų. Augalas augęs vazone turi uždarą šaknų sistemą ir jam sukeliamas mažesnis stresas. Renkantis medį šventėms vazone, reikėtų atkreipti dėmesį, kad būtų kuo didesnis vazonas ir paėmus už medelio, jį kilstelėjus, nenukristų vazonas su žemėmis, mat vis dar pasitaiko, kad nupjauti medžiai tiesiog įbedami į vazoną su žemėmis. O kad išsirinkus medelį jį tinkamai prižiūrėti, reikėtų vadovautis aukščiau pateiktais patarimais.


Dauguma pirmenybę teikia gyvoms kalėdinėms eglutėms.
Dauguma pirmenybę teikia gyvoms kalėdinėms eglutėms.
Shutterstock nuotr.



Po švenčių dažnas nežino, kaip ir kur toliau laikyti vazone esančią bei namus puošusią eglaitę. Jeigu teisingai adaptavote prie lauko temperatūros, jeigu lauko temperatūra yra pliusinė, tuomet drąsiai galima sodinti savo medelį jau dabar, tačiau jeigu turite galimybę augalą laikyti ir kartas nuo karto palaistyti vėsioje patalpoje ar nešildomame šiltnamyje, tuomet patarčiau palaukti ankstyvo pavasario. Pavasarį pasodinus, atsibudus gamtai, galima padėti augalui jį patręšiant šaknų augimą skatinančiomis trąšomis. Tik vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad šie augalai yra itin augūs ir sodyboje parinkite atitinkamą vietą, laikykitės sodinimo atstumų įstatymo atsižvelgiant į pastatą, sklypo ribas, elektros stulpus ir kitas inžinerines trasas.


Labai džiaugiuosi spalvų instituto „Pantone“ paskelbta 2019 metų spalvą – koralų. Ši spalva man labai patinka, tokia „gardi“, švelni ir tuo pačiu drąsi. Tad rekomenduočiau išsirinkti ar susikurti rankų darbo kalėdinių žaisliukų su būtent šia spalva. Tik įsivaizduokite sodriai žalią kėnį ir ant jo pūpsantį rausvai oranžinį burbulą, šiek tiek primenantį kitą šventinį akcentą – mandariną.


Metų spalva – koralo.
Metų spalva – koralo.
Shutterstock nuotr.



Gražių, su sniegučiu, jaukių, šiltų švenčių!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis