Kalėdų dizaino klasika: lietutis

Buvo metas, kai Kalėdų eglutė spindėjo gerokai spalvingiau. Ne taip santūriai ir subtiliai, kaip dabar esame linkę ją puošti. Pavartę senas nuotraukas net šiek tiek nustebtume, kiek švytėjimo suteikdavo blizgučiai. Taip, niekas geriau neatspindi retro Kalėdų nuotaikos, nei vadinamasis lietutis, tankiai tankiai apglėbęs visą medelį nuo viršūnės iki apačios. 

Ar pamenate, kaip vaikystėje puošdami eglutę ant žalių šakų lietučio juostelių norėjote paskleisti kuo daugiau, kad tik jos spindėtų įvairiausiomis spalvomis – tiek džiaugsmo teikė jų persimainantis švytėjimas. Beje, šįmet dizaineriai, komentuodami šventinės namų puošybos tendencijas, siūlo vėl prisiminti lygius, pasišiaušusius ar spirale susuktus blizgučius. Gal išties verta – juk Kalėdų nuotaika ir nostalgija taip gražiai sutaria... Tiesa, jei atsigręžtume į lietučio praeitį, ji siektų ne keliolika ar keliasdešimt metų, o kelis šimtmečius – taip, jis toks senas.


Plonos žaižaruojančio metalo juostelės suspindo ant eglutės jau XVII amžiaus pradžioje. Kam pirmajam kilo tokia idėja, nėra žinoma, tačiau akivaizdu, kad tai nutiko Vokietijoje – juk šioje šalyje gimė tradicija puošti visžalį medelį per Kalėdas.


Iš pradžių blizgučiai buvo gaminami iš sidabro, supjaustyto siauromis juostelėmis ir subtiliu spindesiu primenančio lietų. Metalas buvo ne tik gražus pažiūrėti, bet ir patvarus, ilgai naudojamas. Tačiau turėjo jis ir trūkumų – buvo brangus ir greit patamsėdavo, ypač nuo žvakių skleidžiamos šilumos. Tad bandyta gaminti pigesnį dekorą iš švino vielos, tačiau ji buvo per sunki liaunoms medžio šakelėms. Dar vėliau sidabras pakeistas aliuminiu.


Amerikietiška svajonė


Spindinčios eglutės išgyveno populiarumo bumą praeito amžiaus 6–7 dešimtmečiais. Vien blizgučių jau neužteko, jos pačios pradėtos gaminti iš aliuminio ir sutvisko raudona, mėlyna ir žalia spalvomis. Ši tendencija ryškiausiai atsiskleidė Amerikoje: be galo madingos ir pagal to meto supratimą modernios dirbtinės eglutės imtos gaminti Čikagoje 1955 metais ir buvo „ant bangos“ visą dešimtmetį, kol jų komercinį glamūrą nuvainikavo filmas „Čarlio Brauno Kalėdos“, įrodęs, kad tikra žalia eglutė yra nepalyginamai vertingesnė.


Šaukštas deguto


Iš lengvos, gražiai spindinčios ir atsparios švino folijos gaminamas lietutis buvo labai mėgstamas XX amžiuje. Tačiau tai netikėtai baigėsi prieš 1972-ųjų Kalėdas, kai JAV Maisto ir vaistų valdyba (FDA) paskelbė straipsnį, kad šie blizgučiai „kelia pavojų vaikams, nes jie gali apsinuodyti švinu“. Tais metais šventinis dekoras visiškai dingo iš parduotuvių lentynų ir vėl pasirodė tik tada, kai gamintojai pakeitė technologiją. Blizgučiai pradėti gaminti iš aliuminio folijos (ji dažoma specialiu laku) ar įvairių rūšių plastiko (deja, jis lengvesnis ir taip gražiai neapglėbia šakų).


Įdomu


Kompanija „Brite-Star“, kuri gamina ir JAV rinkai tiekia apie 80 proc. eglutėms puošti skirtų blizgučių, tvirtina nuo 1950-ųjų jų pagaminusi tiek, kad galėtų dekoruoti kelią iki mėnulio ir atgal.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis