Gruodžio mėnuo: kokie darbai laukia sode ir darže

Prasidėjus trumpiausioms metų dienoms, atrodo visi su buitimi susiję darbai persikėlė į namų vidų. Visgi, jei ir nudirbote svarbiausius pasiruošimo žiemai darbus lauke, kartas nuo karto verta užsukti į sodą ir jį apžiūrėti, įvertinti – ar jame neapsigyveno graužikai, ar gausiau pasnigus iki žemės nenulinko visžalių augalų šakos ir pan. Taip pat gruodis yra tinkamas metas pradėti planuoti kitų metų derlių.

Gruodžio mėnesio darbai darže


Tie, kurie darbais šiltnamyje pavasarį pradeda užsiimti itin anksti, gruodį turėtų išlyginti jame žemę ir ją pridengti. Dengimui galima naudoti tokias medžiagas, kaip spygliuočių šakas, šiaudus, pjuvenas, kraikines durpes, sausus lapus ir pan. Tokiu būdu žemė bus apsaugota nuo didelio įšalimo.


Gruodis taip pat yra tinkamas metas imti planuoti kitų metų daržo planą. Ant popieriaus lapo galima nusipiešti paprastą jo brėžinį ir laikantis sėjomainos pagrindų pasižymėti, kas kurioje vietoje augs. Tada verta iš anksto pasirūpinti daržovių bei gėlių sėklomis, auginimo terpe, daigyklomis, trąšomis, būtiniausiais įrankiais ir t.t.


Kadangi gruodžio mėnesį sodo ir daržo įrankių vargu ar dar prireiks, juos galima švariai nuvalyti, sutepti tepalu arba vazelinu ir sudėti į jų laikymui skirtą vietą. Ištuštintus laistytuvus geriausia laikyti pakabintus dugnu į viršų.


Kiemas
Kiemas
Shutterstock


Gruodžio mėnesio darbai sode


Laikantis šaltukui, gruodį svarbu neužmiršti uždengti jautresnių šalčiui augalų. Taip pat rekomenduojama perpuvusiomis pjuvenomis ar durpėmis pamulčiuoti augalų pomedžius.


Gyvenant atviruose laukuose ar netoli miško, reikia patikrinti tvorą, kad per ją į sodą nepatektų kiškiai bei stirnos. Apžiūrėkite medelius, ar jų nežaloja pelės bei pelėnai.


Pats metas pasirūpinti sodo paukšteliais, kadangi jiems patiems žiemą susirasti maisto yra gana sunku. Gaminkite ir kabinkite lesyklėles su stogeliu bei šoninėmis sienelėmis, kad į jų vidų netilptų didesni paukščiai.


Taip pat šiuo metu svarbu stebėti iškritusių kritulių kiekį. Nors sniegas šildo augalus, bet per didelis jo sluoksnis gali netiesiogiai jiems pakenkti. Jis apgula medelių šakeles ir jas nulenkia iki žemės, o kartais net nulaužia. Todėl sniegą patariama nupurtyti, o pomedžiuose sumindyti, kad vaismedžių šaknys būtų apsaugotos nuo šalčio.


Jeigu ruošiantis žiemai sode buvo išmėtytos mėšlo krūvelės kurkliams ir kitiems kenkėjams gaudyti, užėjus didesniems šalčiams jas reikia iškratyti plonu sluoksniu, kad ken­kėjai sušaltų. Paskui tokį mėšlą galima sumesti po vaismedžiais.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis