Eksperčių patirtis: interjero poveikis žmogaus emocinei būsenai

Aptarinėjant interjero dizaino temą, kalba paprastai krypsta į estetinius aspektus – tendencijas, dizaino sprendimus, interjero stilius. Tačiau tai yra tik viena galvosūkio dalis. Prieš įsirengiant namus, verta pasigilinti į tai, kaip interjeras veikia žmogaus pasąmonę. Apie aplinkos psichologijos subtilybes pasikalbėjome su psichologe, tinklaraščio „Namų terapija“ autore Irma Skruibiene bei architekte – dizainere, tinklaraštininke, lektore Gitana Valavičiūte („Valaviciute.lt“).

Interjero poveikis žmogui iš psichologijos mokslo perspektyvos


„Aplinkos psichologų manymu, rinkdamiesi gyvenamą vietą mes visų pirma remiamės savo ankstesne patirtimi. Jungiškosios krypties psichologai taip pat įvardina ankstyvosios patirties svarbą dabartinių namų kūrimui“ – apie namų interjero ir žmogaus psichologinės būsenos sąsajas pradeda pasakoti psichologė Irma Skruibienė.


Pasak psichologės, namai labiausiai siejasi su saugumo jausmu, galimybe juose būti be socialinių kaukių, ramiai, atsipalaidavus. Paprastai jaukias erdves namuose sąmoningai arba intuityviai kuriame remdamiesi ankstesne patirtimi, kada saugiai jautėmės būdami artimų žmonių apsuptyje. Mums atmintyje išlieka tokioje aplinkoje buvusios erdvės, spalvos, formos, galbūt ir konkretūs daiktai ir šiuos elementus intuityviai arba sąmoningai persikeliame į savo naujus namus, taip sukurdami norimą atmosferą. Tiek intuityviai, tiek ir sąmoningai kurti erdves, kurios mums yra jaukios, sunkiau tada, kai pirmieji namai nebuvo saugi vieta. Tuomet verta prisiminti bet kokias kitas erdves, kuriose leisti laiką buvo saugu ir gera, ir jose paieškoti motyvų, kuriuos būtų galima persikelti į savo namus.


Shutterstock


I. Skruibienė teigia, kad saugumo jausmo, kuriant namus, galime ieškoti ir mūsų kultūriniame pavelde. Šiuolaikinė visuomenė yra atitolusi nuo mitų, tradicijų, jų simbolikos, tačiau mūsų pasąmonėje visa tai vis dar gyva. Lietuvių tautosakoje svarbi yra kalno, medžio ir ugnies simbolika. Dar dabar Lietuva yra nusėta piliakalnių, ant kurių kažkada stūksojo medinės pilys, o uždažyti medį mums iki šiol atrodo šventvagiška. Štai ugniakuras ar židinys yra universalus, daugelyje kultūrų atpažįstamas namų simbolis. Ne veltui „namų židinio“ metafora siejasi su jaukiu buvimu namuose.


Netikėtas Rytų Afrikos savanų kraštovaizdžio atspindys šiuolaikiniuose interjeruose


Pasak psichologės, yra ir universalių erdvės savybių, kurios kuria komfortą. Aplinkos psichologai teigia, kad mes iki šiol jaukiai ir saugiai jaučiamės tokiose vietose, kurių savybės primena Rytų Afrikos savanų kraštovaizdį, kuriame išsivystė pirmieji žmonės. Šį kraštovaizdį galima apibūdinti taip – žolė, pavieniai medžiai bei krūmai, šiltos gelsvos, rusvos, žalsvos spalvos. Gali būti, kad mes ir dabar instinktyviai renkamės tokias aplinkas, kurios prieš daugybę metų padėjo mūsų protėviams išlikti.


Su savanomis yra susijusi prieglobsčio ir perspektyvos (angl. refuge and prospect) teorija: mes esame linkę rinktis tokias vietas, kurios suteikia prieglobstį, tačiau atveria ir perspektyvą. Toks mūsų pasirinkimas gali būti instinktyvus, likęs nuo tų laikų, kai mūsų protėviams tekdavo slėptis nuo plėšrių žvėrių tokioje vietoje, kurioje jaustųsi saugiai, bet tuo pačiu galėtų pamatyti plėšrūnus besiartinančius. Namuose tokia vieta gali būti tiesiog kampe stovintis fotelis, iš kurio atsiveria vaizdas į visą kambarį, arba nišoje stovinti sofa.


Dar vienas „savanų palikimas“ gali būti ir tai, kad mums patinka šviesos ir šešėlių žaismas – toks, kokį matome būdami po plačia medžių lapija saulėtą dieną. Toks apšvietimas mums instinktyviai reiškia saugumą, nes pasprukti nuo pavojaus tokioje vietoje būdavo paprasta greitai įsliuogiant į medį.


Shutterstock


Saugumą mūsų protėviams užtikrindavo ir Rytų Afrikos savanoms būdingas lengvai atpažįstamų linijų ir smulkesnių formų kraštovaizdis – tokioje aplinkoje būdavo paprasčiau pamatyti artėjantį plėšrūną. Tad dekoruojant namų ar kitų mums svarbių erdvių sienas, patartina rinktis paprastesnių formų, lengvai identifikuojamus ir smulkesnius tapetų ar sienų raštus, nes būtent tokie motyvai mums iš prigimties yra artimi ir teikia saugumo jausmą. Šiame kontekste galima paminėti ir šiltų spalvų svarbą, kurių apsupty jaučiamės jaukiau, kurių link mums norisi judėti: senovėje laužo šviesa ir šiluma buvo reikšmingas traukos objektas, iš jo ir kilo „namų židinio“ sąvoka.


Panašiai galima paaiškinti ir tai, kodėl mums taip patinka blizgantys daiktai ar paviršiai – jie yra ne tik gražūs ir patrauklūs, bet taip pat instinktyviai asocijuojasi su švaraus gėlo vandens spindesiu. Gėlas vanduo mums – svarbus gyvybės šaltinis.


Kokiu būdu mus vis dar gali veikti tai, kas vyko prieš 70 tūkstančių metų ar dar seniau? Pasak mokslininkų, tai, kokią aplinką mes, turbūt dažniausiai pasąmoningai, pasirenkame, susiję su estetikos idealais, susiformavusiais socialinėje aplinkoje ir perduodamais iš kartos į kartą per kultūros apraiškas. Mūsų pasaulis turi sociokultūrinį pagrindą, mūsų psichika ir kultūra yra labai tampriai susijusios tarpusavyje. Apie tai daug kalbėjo C. G. Jungas ir jo šalininkai.


Psichologės formulė, kaip namuose jaustis kuo laimingiau


„Visų pirma kviesčiau įsigilinti į savo norus ir poreikius, o taip pat patyrinėti, kokios erdvės praeityje labiausiai siejosi su saugiu ir jaukiu buvimu namuose.


Shutterstock


Mano vedamų seminarų apie namus metu labai dažnai iškylanti tema yra privati erdvė namuose, kurios dažniausiai namuose trūksta. Daug kartų dalyviams buvo svarbu atrasti, kad nebūtina turėti atskirą kambarį, kažkokią visiškai atskirą erdvę, užtenka turėti savo stalą, kėdę, lentyną ar spintelę. Namai yra tarsi mažas pasaulio atspindys ir labai suprantama, kad juose, kaip ir pasaulyje, norime turėti savo vietą“ – I. Skruibienė.


Praktiškas aplinkos psichologijos pritaikymo pavyzdys miegamajame – „Miško dvasia“


Architektė - dizainerė Gitana Valavičiūtė pasidalino pasakojimu, kaip užsakovės miegamajame pavyko pritaikyti interjero psichologijos principus.


„Aš ir užsakovė dalyvavome psichologės I.Skruibienės seminare, todėl dirbti kartu mums buvo ypač lengva. Greitai susikalbėdavome, nes gerai žinojome, ką reiškia aplinkos psichologijos sąvokos – savanų teorija, prieglobstis ir perspektyva, natūralūs fraktalai. O taip pat buvome susipažinusios su tokiais C. G. Jungo psichologijos terminais, kaip kolektyvinė pasąmonė, archetipai, simboliai ir t.t. Buvo aišku, kad išbandysime visus šiuos instrumentus.


Užsakovė skundėsi, kad baltos sienos ir betoninės lubos ją slegia, veikia depresyviai. Gerdamos kavą, neskubėdamos, kalbėjomės apie jos praeities namus. Sužinojau, kad anksčiau jai teko gyventi prie pat miško ir ta aplinka jai palikusi gilų įspūdį. Tai buvo raktas dar giliau nerti į kolektyvinės pasąmonės gelmes, kur svarbią rolę vaidina miško simbolika. Drauge prisiminėme, kad mūsų protėviai turėjo ypatingą emocinį ryšį su šventomis giraitėmis, o tai reiškia, kad iš savo protėvių esame paveldėję su sakraliomis erdvėmis sietus stiprius emocinius ryšius.


Valentino fotografija


Buvo nutarta miegamajame sukurti miško atmosferą, sienoms ir luboms suteikiant žalią atspalvį. Ši spalva ypač jautri natūralumui ir atspalviams, todėl teko kruopščiai atrinkti tokį toną, kuris ramintų, atpalaiduotų protą ir kūną, švelnintų nerimą. Galiausiai tobulai tiko pilkai žalia spalva. Svarbią rolę šiame siužete vaidina augalas, kuriam priskyrėme gyvybės medžio simboliką ir detaliai išsiaiškinome, kokias prasmes jam suteikdavo mūsų protėviai – nemirtingumas, ryšys su kūrinija, vyro ir moters priešybių sąjunga, atsiskyrimas nuo chaoso, paslaptys ir žinojimas ir t.t. Ateityje dar turėtų atsirasti ir švelniai žalsvos spalvos lininė patalynė, kuri primins, kad gyvename krašte, kuris turėjo garbingą lino tradiciją.


Dabar užsakovė džiaugiasi, kad jos emocinė būsena pasikeitė, atsirado ramybė ir saugumo jausmas. Tai reiškia, kad pakitusi erdvė turi ryšį ne tik su žmogaus sąmone, bet ir su kultūrine bei geografine aplinka. Tokia ir yra aplinkos psichologijos užduotis“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis