Namų tvarkytojos gudrybės: patalynės užvalkalų ir rankšluosčių lankstymas

Buities darbai, anoks čia maloniai praleistas laikas. Didžioji dauguma, mielai sukritusi ant sofos žiopsotų mėgiamą filmą, gertų arbatą ar krimstų kokią rimtą istorinę knygą, o gal brauktų ramiai pirštu per išmanųjį ekraną, ieškodama naujienų.

Buitis mane džiugina ir sekasi tvarkytis iki nepervargstu. Pavargusi tampu pikta namų žiežula, surauktu veidu skraidanti ant šluotos. Man patinka rūpintis namais, tačiau tai tikrai nereiškia, kad tam noriu paskirti savo visą laisvą laiką. Norint, jog laiko liktų malonesnėms veikloms, buitis turi ir gali būti gerai organizuota, nesudėtinga bei gerai apgalvota.


Kai iš lentynų ima kristi netvarkingai sudėti daiktai, kaip reikiant įsiutina. Nes TĄ savo brangų laiką reikia gaišti bergždžiai, renkant ant žemės pabirusius daiktus. Oj, man taip dažnai su patalynėmis ir rankšluosčiais buvo. Reikia ne šito, tas per mažas, o tas negražus, kur ta didelė pilka paklodė prie šio užvalkalo. Bum, ir psichozės priepuolis.


Kai kartą teko nakvoti malonių švedų namuose, patalynės apvilkimui buvo paduoti du, dailiai susukti patalynės užvalkalų ritinėliai. Na, aš taip nebuvau mačiusi. Į vieną ritinėlį susuktas antklodės ir pagalvės užvalkalas. Į kitą, lygiai toks pat patalynės užvalkalų komplektas. Dvigulė paklodė susukta atskirai. Kitaip tariant, vienodų raštų ir spalvų patalynės užvalkalų komplektas dvigulei lovai. Pamačiau ir pamiršau, iki kol pati nepradėjau tvarkytis.


Jau pasakojau, kaip įnirtingai knisausi anytos tekstilės skrynioje, ieškodama reikiamų patalynės užvalkalų. Toje pačioje senovinėje gražuolėje, laikomi ir rankšluosčiai. Kol radau norimus, spėjau pavargti. Taigi, tetulės Elzos iš Lokano (Švedija), patalynės užvalkalų bei rankšluosčių lankstymo metodas, tiksliau ritinėlių sukimas, puikiai pasiteisino. Skrynioje nėra lentynų ar pertvarų, todėl iš padėties sukausi ritinėlių pagalba.


Tekstilė turi būti sudėta vizualiai patogiai. Rankšluosčiai bei užvalkalai aiškiai vieni nuo kitų atskirti. Patogiausia turi būti paimti tuos, kurie naudojami dažniausiai, kad nereikėtų švaistyti laiko paieškoms, o beiškant viską išknisti ir palikti betvarkę. Rankšluoščius susidedame pagal jų dydį ir naudojimo dažnį, užvalkalus pagal paskirtį – antklodės, paklodės bei naudojimo dažnį.


Miegamasis
Miegamasis
Shutterstock


Kai atsiranda patogus tekstilės laikymas ir reguliarus skalbimas, netrukus pastebėsite, kurie rankšluosčiai ar užvalkalai tampa jūsų mylimukai. Taip pamatysite, kurių nepajudinate net keletą mėnesių. Nepajudinate, net atvykus svečiams. Štai ir laikas su jais atsisveikinti, kad daugiau erdvės liktų tiems, kuriuos iš tiesų naudojate. O galbūt naujiems rankšluosčiams, apie kuriuos svajojote visus metus. Ar tą baltą lininę patalynę, kuriai vis neatsirasdavo vietos.


Taigi, ritinėlių sukimas, kaip du kart du. Man labai svarbu, kad vizualiai atsidarius stalčių, spintą ar skrynią vaizdas būtų malonus akiai. Akys, svarbus informacijos šaltinis, o netvarkingai sudėti daiktai, akims signalizuoja šūsnį nerimo ir neigiamų minčių, kad gyvenimas toks netvarkingas, sunkiai sutvarkomas. Todėl ritinėlius mėgstu vienodo dydžio. Kad patalynės ritinėliai būtų vienodi, didelių rankšluosčių – vienodi, vidutinių – vienodi ir t.t. Kad būtų simetrija, svarbu, lankstyti vienodai. Rankšluosčius lenkiu du kartus, skersai ir išilgai, tuomet nuo laisvųjų galų suku link sulenkimų. Viengulės anktklodės užvalkalus lenkiu keturis kartus – skersai, išilgai, išilgai ir pusiau. Į vidų įdedu pagalvės užvalkalą ir nuo laisvųjų galų suku sulenkimo link. Taip pat susuku ir paklodes. Ritinėlius sudedu vieną ant kito ar šalia.


Dvigulės antklodės užvalkalus lankstau kitaip, nes sukant ritinėlį jis gaunasi nepraktiškai didelis. Visą dvigulės lovos patalynės užvalkalų komplektą laikau viename užvalkale. Susilankstau užvalkalą, susilankstau paklodę. Į sulankstyto užvalkalo vidinį linkį įdedu paklodę, pagalvių užvalkalus ir perlenkiu pusiau. Saugiai padedu į lentyną. Vaizdas toks – atlenkiu užvalkalą, kaip knygą, o jos viduje puslapiai – paklodė ir pagalvių užvalkalai. Aiškiau ir negali būti, kad paimu šią „knygą“ be jokio laiko švaistymo paieškoms ir pasikeičiu patalynę. Taip galima susidėri ir viengulės lovos užvalkalų komplektų. Toks būdas yra itin patogus vaikų lovos užvalkalams laikyti, jei savo lovomis jie rūpinasi patys.


Šaltinis: www.susitvarkyk.lt


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis