5 klaidos, kurios dažniausiai pasitaiko tvarkant kapus prieš Vėlines

Vėlinės – sena ir graži šventė skirta paminėti visų mirusiųjų atminimą. Artėjant šiai šventei, suskumbame tvarkyti artimųjų kapavietes, kad jos atrodytų kuo jaukiau ir šilčiau, tačiau kartais nepavyksta išvengti tam tikrų klaidų. Pateikiame 5 dažnai pasitaikančias kapų tvarkymo klaidas, iš kurių vertėtų pasimokyti.

1. Netinkamų augalų pasirinkimas. Kuriant kapavietės grožį, pirmiausia labai svarbu yra tinkamai parinkti augalus. Kokius augalus sodinti, priklauso nuo to, kiek laiko turite kapų priežiūrai. Pavyzdžiui, jeigu gyvenate netoli kapinių ir jas lankote gana dažnai, galima rinktis vienmečius augalus ir keisti juos atsižvelgiant į sezoną.


Jeigu gyvenate tolėliau ir kapus aplankote tik švenčių proga, reikėtų rinktis kuo atsparesnius daugiamečius augalus, pavyzdžiui, žolinius augalus arba dekoratyvius krūmus. Tik svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad kapinėse nebeleidžiama sodinti nei medžių, nei krūmų aukštesnių kaip 1 m.


Shutterstock nuotr.


Renkantis augalus, taip pat reikia įvertinti ir tokius aplinkos veiksnius, kaip apšvietimas, dirvos sudėtis bei grunto pH. Dar reikia atsižvelgti ir į patį sodinimo laiką, pavyzdžiui, šiuo metu dar galima spėti pasodinti svogūninius augalus, kurie savo žiedais džiugins ankstyvą pavasarį.


Nusprendus augalų kapavietės plote visai nesodinti, o ją padengti pasirinkta skalda ar kita danga, augalus galima perkelti į gražius, žemus sodinimo indus. Tokiuose induose labai žaviai gali atrodyti net paprasčiausi viržiai.


2. Netinkama kapavietės estetika. Kadangi kapuose dominuoja ramybė ir susitelkimas, renkantis kapavietės spalvų paletę (tiek augalų, tiek trinkelių), reikėtų atsižvelgti į šią vyraujančią nuotaiką. Nederėtų rinktis per daug ryškių, spindinčių spalvų. Daug geriau laikytis neutralios, artimos natūraliai gamtai paletės.


Shutterstock nuotr.


3. Blogas kapavietės dangos parinkimas. Kad kapavietės priežiūra būtų kuo paprastesnė, kai kurie žmonės ją iškloja trinkelėmis arba plytelėmis, tačiau kapų tvarkymo ekspertai rekomenduoja rinktis kitas opcijas. Kad kapo priežiūra būtų minimali, ją patartina dengti skalda, žievės mulčiu arba tankiu apželdinimu suaugančiais kiliminiais augalais.


Renkantis skaldą, ją reikėtų bent šiek tiek derinti prie paminklo. Taip pat visada galima rinktis klasiką – juodą arba pilką skaldą. Žievės mulčias labai gražiai atrodo su mediniais kryžiais.


4. Plastikinės gėlės ir žvakidės. Plastikinės gėlės yra patogus pasirinkimas, nes jos nevysta ir yra nebrangios. Tačiau visgi daug geriau yra surasti alternatyvą dirbtinėms gėlėms bei žvakidėms, nes praėjus kelioms savaitėms po vėlinių jos tampa paprasčiausiomis atliekomis. 


Shutterstock nuotr.


Graži idėja – pakeisti vėlinių vainikus su plastikinėmis gėlėmis savų rankų darbo daržo ar gamtos derliaus vainiku, įterpiant nedidelius kiekius gėlių bei visžalių augalų šakelių. Ant kapo, vietoje daugybės žvakių plastikiniuose indeliuose, geriau galima pastatyti dvi išraiškingas stiklines žvakides.


5. Netinkamas atliekų rūšiavimas. Dar viena klaida, kuri pasitaiko tvarkant kapavietes – netinkamas rūšiavimas. Jokiu būdu nemeskite augalinės kilmės atliekų į bendrus antrinių žaliavų konteinerius, nes pūdamos kartu su buitinėmis atliekomis jos sukelia nemalonius kvapus, taip pat jų vėliau negalima šalinti sąvartynuose. Organinėms atliekoms pašalinti kapinėse paprastai būna iškastos komposto duobės arba pastatyti specialūs konteineriai arba maišai. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis