Svarbus rudens darbas sode – vaismedžių balinimas

Tikriausiai ne vienas iš jūsų yra girdėjęs patyrusius sodininkus sakant – „vaismedžius rudenį balina sodininkai, o pavasarį – dailininkai“. Vaismedžius balinti būtent rudenį yra svarbu todėl, nes tai jiems padeda ištverti didesnius temperatūros svyravimus žiemos metu.

Kodėl medelius balinti visgi reikia rudenį?


Dar iki šiol kartais galima girdėti žmones svarstant, kada visgi geriau balinti medelius – rudenį ar pavasarį. Atsakymas vienareikšmiškas – rudenį. Pavasarį medelius balinti galima dėl estetiško baltų kamienų kuriamo vaizdo arba bandant juos apsaugoti nuo kai kurių vabzdžių-kenkėjų.


Visgi daug vertingiau juos balinti rudenį, nes tai yra stipri apsauginė priemonė. Balta spalva aptepus vaismedžių kamienus, jie yra apsaugomi nuo didelės temperatūrų kaitos žiemą, dėl kurios medžio žievė gali sutrūkti. Toks sluoksnis taipogi apsaugo medžio žievę nuo žiemos ir ankstyvo pavasario nudegimų, kai nuo saulės apsaugančios lapijos dėl natūralių priežasčių dar nėra. Dar reikia paminėti, kad ši priemonė, padeda apsaugoti vaismedžius nuo vabzdžių-kenkėjų, kurių lervos glaudžiasi žievėje.


Apskritai patyrę sodininkai dažnai sako, kad geriausia sodo medelius balinti du kartus, o kartais netgi tris. Pagrindinis balinimas turėtų būti vykdomas rudenį (spalio arba lapkričio mėnesį), o pavasarį – pakartotinis, atnaujinantis balinimas (vasario mėnesį arba kovo pradžioje).


Kaip balinti vaismedžius?


Laikas. Ekspertai rudenį medelius balinti paprastai rekomenduoja kuo vėliau, kol nepradėjo labai šalti. Geriausias metas tam yra lapkritis. Šiam darbui rekomenduojama pasirinkti sausą, vėsią, geriausia saulėtą dieną.


Balinimui skirtos medžiagos. Vaismedžių balinimui yra įprasta naudoti gesintas kalkes sumaišytas su lipalu, kad jos geriau prikibtų prie žievės paviršiaus. Taip pat galima naudoti specialų balinimui skirtą mišinį iš sodo prekių parduotuvės, kurį tereikia sumaišyti su vandeniu. Dar kai kurie sodininkai pataria naudoti paprasčiausius baltos spalvos emulsinius dažus (tik svarbu, kad jie būtų gerai praskiesti), nes jie gerai laikosi ant paviršiaus, jų nenuplauna lietus.


Žievės paruošimas. Balinant subrendusį medį, prieš imantis dažymo, svarbu tinkamai paruošti jo žievę. Nuo medžio reikia pašalinti tiek žievių, kiek galimai jų nukristų pavasarį, arba tiek, kiek braukiant ranka per paviršių jų užkliūna ir atsiplėšia. Ekspertai šiam darbui rekomenduoja naudoti kietą metalinį šepetį, nes juo braukant per kamieną žievės pačios nukrenta. Taip pat šiam darbu galima pasitelkti peilį ar kitokį aštrų įrankį.


Svarbu: jeigu medelis yra jaunas, jo specialiai balinimui paruošti nereikia.


Balinimas. Tinkamai apsirengus ir gerai paruošus mišinį galima imtis balinimo. Medelio kamieną padengti baltos spalvos sluoksniu reikia nuo pat šaknies kaklelio iki pirmųjų šakų. Taip pat dažomos yra ir apatinės šakas iki trečdalio jų ilgio.


Svarbu: balinant jaunus medelius, reikia atsižvelgti į tai, kad per didelė kalkių koncentracija gali jiems pakenkti, todėl balinimui naudojant kalkes, reikia dvigubai sumažinti jų kiekį. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis