Šaldiklio tvarkos palaikymo ir valymo gudrybės

Šaldiklis – vieta skirta ilgalaikiam maisto laikymui, todėl visai nekeista, kad kartais jame galima rasti jau vartojimui nebetinkamų radinių. Kasdieniška valymo rutina paprastai neįtraukia šios šaldytuvo dalies, tačiau užsiimant pavasarine tvarka vertėtų jai skirti šiek tiek savo laiko.

Kaip šaldiklyje palaikyti tvarką?

Vertėtų pradėti nuo pačių pagrindų ir įsitikinti ar šaldiklyje laikomiems maisto produktams ten yra vieta. Ne visi produktai gali išgyventi šaldymo procesą. Nepatariama šaldyti kepto maisto arba maisto kuriame yra labai daug drėgmės (kai kurių vaisių bei daržovių, skystos konsistencijos pieno produktų). Tą maistą, kuris yra tinkamas šaldiklio sąlygoms, geriausia padalinti porcijomis, kad jį išėmus būtų patogu naudoti. Pavyzdžiui, kalbant apie mėsos produktus, praleidus šį žingsnį ir užšaldžius visą viščiuką ar didelį mėsos gabalą, vėliau gali tekti pavargti, prireikus tik šio produkto dalies.

Šaldiklis – šaldytuvo vieta, kuri paprastai yra nedidelė, todėl produktai joje yra laikomi sudėti vieni ant kitų. Tvarkai šaldiklyje palaikyti svarbūs yra laikymo konteineriai arba maisto pakuotės bei jų žymėjimas. Etikečių naudojimas ant šaldiklyje esančių dėžučių yra itin pravartus, nes nereikės jų atidarinėti, kad sužinotumėte kas yra viduje. Ant etiketės galima nurodyti ne tik dėžutės turinį, bet ir svorį bei užšaldymo datą.

Shutterstock

Kaip laikyti maistą?

Tam kad maistas šaldiklyje išlaikytų savo skonį, spalvą bei tekstūra, labai svarbu jį laikyti tinkamai supakuotą. Renkantis laikymo talpas, reikia atsižvelgti į tai, ar jos yra patvarios, sandarios, atsparios žemai temperatūrai, drėgmei bei garams.

Vienas populiariausių maisto laikymo būdų – šaldymui skirti plastikiniai arba standaus stiklo konteineriai. Taip pat galima naudoti plačiakaklius stiklainius, tik reikia atsižvelgti į tai, kad turinys juose gali plėstis, todėl nereikėtų jų užpildyti sklidinai. Taupant vietą šaldiklyje, galima pasitelkti šaldymui skirtus maišelius. Šie maišeliai yra tvirtesni nei įprasti plastikiniai maišeliai ir yra atsparūs drėgmei bei orui. Maistą galimą laikyti ir susuktą į paprastą plastikinį, maistui skirtą įvyniojimą. Renkantis tokį įvyniojimą, patariama rinktis kokybišką, tvirtą variantą.

Kaip valyti šaldiklį?

Tad kaip tinkamai išvalyti šaldiklį? Jums reiks: natūralaus indų ploviklio, guminių pirštinių, kempinės, acto, šilto vandens bei šluostymui skirto virtuvinio arba popierinio rankšluosčio. Prieš pradedant valymą, ištuštinkite šaldiklį ir jį išjunkite. Natūraliu, chemikalų neturinčiu indų plovikliu išplaukite jo stalčius ir juos nusausinkite. Šaldiklio vidaus valymui, pasigaminkite valymo priemonę iš acto ir šilto vandens (santykiu 1:1). Jeigu jame yra įsisenėjusių dėmių, kurios sunkiai nusivalo, papildomai apipurkškite jas pasigamintu mišiniu ir palaikykite 10 minučių, vėliau jas nuvalykite kempine. Baigus valymą, gerai nusausinkite šaldiklio vidų rankšluosčiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis