Patarimai, kaip pasigaminti skystų trąšų iš piktžolių

Kadangi pavasarį pakako ir šilumos, ir lietaus, daržuose ir patvoriuose jau gausiai suvešėjo piktžolės, kurias laikas išrauti, nupjauti ir iš jų pasigaminti naudingų trąšų. Pirmosiose dilgelėse, garšvose ir žliūgėse yra labai daug kitiems augalams naudingų vitaminų, tad primygtinai rekomenduojame išnaudoti šį gamtos mums duotą maistinių medžiagų šaltinį ir pasigaminti iš jo skystų trąšų.

Natūralių trąšų naudojimas nėra naujas šių laikų išradimas – mūsų protėviai jau senais laikais veiksmingai išnaudojo gamtos teikiamas dovanas. Norint pasigaminti skystų trąšų iš piktžolių, nebūtina turėti nei daug patirties, nei kažkokių ypatingų žinių sodininkystės srityje. Tereikia laikytis kelių taisyklių, kad rezultatas būtų veiksmingas. Visų pirma reikia pasiruošti talpą skystoms trąšoms. Tinka medinė statinė, keraminis, plastmasinis ar emaliuotas indas, dubuo, vonelė ar kibiras – svarbiausia, kad talpa nebūtų kiaura.

Kaip pasigaminti skystas trąšas?

Į pasirinktą talpą reikia sudėti piktžoles. Egzistuoja daug nuomonių, kokius augalus reikėtų rinktis. Daug kas mano, kad geriausios trąšos gaunamos iš vienų dilgėlių. Vis dėlto taip pat gerai tinka ir ką tik nupjauta žolė – garšvos, kiaulpienės, žliūgės... Kadangi šiuo metu dilgėlių per akis, galima naudoti vien tik jas. Trąšos gaminamos iš švarių žolių – jos neturi būti aplipusios žemėmis, tad prieš dėdami į talpą, piktžoles gerai nupurtykite, kad žemės nubyrėtų.

Surinktas piktžoles sudėkite į talpą, jų nespausdami, po to užpilkite vandens tiek, kad skystis vėliau neištekėtų per kraštus. Geriausia talpą su užpiltomis piktžolėmis uždengti marle, tinkleliu arba dangčiu, kad neprikristų vabzdžių. Jei uždengiate dangčiu, neuždarykite sandariai. Geriausia talpą pastatyti vėjuotoje vietoje, kur būtų skersvėjis, nes po kelių dienų atsiras kvapas, tad bus geriau, jei jį išnešios vėjas.

Dabar reikia leisti trąšoms rūgti, kasdien jas pamaišant. Rūgimo procesas trunka apie dvi savaites, bet tai, kad skystos trąšos jau tinkamos naudoti, parodo patamsėjęs skystis, kuris jau nustojo putoti. Neišsigąskite – rūgstančios trąšos skleis nemalonų kvapą, bet tai proceso dalis, būtent todėl jos tokios vertingos daržui.

Kaip trąšas naudoti?

Šios natūralios skystos trąšos yra itin reikalingos pavasarį, kai augalams reikia dvigubai daugiau energijos. Jos skatina augimą ir stiprina augalų imunitetą.

Kai skystis tinkamai surūgsta, jį reikia perpus atskiesti vandeniu ir šiuo mišiniu laistyti daržoves, gėles, krūmus, uogakrūmius ir vaismedžius. Ypač sveika tokiomis trąšomis laistyti pomidorus, agurkus ir braškes. Jei nenorite visą dieną uostyti trąšų smarvės, geriausia jomis augalus palaistyti vakare, kad iki ryto smarvė išsisklaidytų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis