Gyvatvorė vietoje tvoros: privalumai bei trūkumai

Nuosavą namą supanti tvora asocijuojasi su saugumu, privatumu bei estetika. Nors gyvatvorė techniškai ir nėra tikra tvora, ji puikiai gali ją atstoti. Tad kokie yra gyvatvorės, kaip tvoros, privalumai bei trūkumai?

Gyvatvorių įvairovė

Reikia pradėti nuo to, kad nusprendus savo namo sklypą apjuosti tokia žaliuojančia tvora, yra galimybė rinktis iš skirtingų jos variantų. Pirmiausia galima rinktis iš skirtingų augalų: lapuočių arba spygliuočių. Lapuočių gyvatvorė – klasikinis pasirinkimas, kurį žmonės vertina dėl išvaizdos pokyčių metų laikams besikeičiant. Pavasarį tokia žalia tvora pasipuošia pumpurais, vasarą ji žaliuoja, o rudenį pagelsta. Populiarūs lapuočių gyvatvorės pasirinkimai: kaulenis, skroblas, gudobelė ir pan.

Spygliuočiai tinka tiems sklypų savininkams, kurie nori visus metus žaliuojančios tvoros varianto. Itin populiarus pasirinkimas – tujos. Jų populiarumas yra sietinas su nesudėtinga jų priežiūra. Gyvatvorėms taip pat tinka ir tokie spygliuočiai, kaip kukmedžiai, kadagiai, puskiparisiai ir pan.

Renkantis sklypui tinkamiausia gyvatvorę, taipogi reikia apsispręsti ir dėl jos aukščio. Tokios tvoros gali būti visiškai žemos – apvadinės (iki 0,5 m), žemos (0,6–1 m), vidutinės (1–2 m) bei aukštos (2–4 m).

Dar galima išskirti laisvai augančias ir karpomas (formuojamas) gyvatvores.

Shutterstock

Gyvatvorės privalumai

Akivaizdus gyvatvorės privalumas – natūrali išvaizda, kuri prisideda prie išskirtinės aplinkos kūrimo bei kraštovaizdžio turtinimo. Tokia sodri, žalia ir tanki tvora gali tapti tarytum gyva siena atskiriančia jūsų nuosavybę nuo likusio pasaulio. Gyvatvorė garantuoja jūsų ir jūsų šeimos privatumą.

Gyvatvorės taip pat yra mėgstamos ir dėl to, kad jos sugeria dulkes, sumažina triukšmą bei oro užterštumą. Jos kiemą užpildo gaiviu bei aromatingu oru, apsaugo nuo vėjo ir gali suteikti pavėsį.

Shutterstock

Gyvatvorės trūkumai

Gyvatvorė, kaip ir bet koks kitas augalas, reikalauja priežiūros. Ypatingas dėmesys jai yra reikalingas nuo augalo pasodinimo iki subrendimo memento. Prieš ją sodinant, būtinai reikia tinkamai paruošti dirvą (žemė turi būti derlinga ir supurenta, o jei dirva yra sunki ir nederlinga, į ją reikia įmaišyti durpinio substrato ir kompleksinių mineralinių trąšų). Gyvatvores reguliariai reikia laistyti, saugoti nuo kenkėjų bei ligų, purenti pomedžius, genėti. Šalia tokios tvoros nerekomenduojama sodinti kitų augalų, nes jie gali imti kovoti dėl maistinių medžiagų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis