Kaip pasirinkti ir montuoti tiesioginio išgarinimo sistemos kondicionierių?

Prasidėjus vasarai, kai termometro skaičiai verčia nuolat braukti prakaitą, norisi, kad bent namuose būtų vėsu ir gera. Taip jaustis gali padėti naujos kondicionavimo sistemos įsirengimas. Kiekvienas oro kondicionavimo aparatas yra pritaikytas skirtingoms sąlygoms, bet vienas universaliausių variantų yra SPLIT technologija veikiantis kondicionierius. Jie gali šaldyti ir šildyti patalpos orą, tad gali būti naudojami ištisus metus.

SPLIT sistemos kondicionierius yra paprasčiausias ir pigiausias variantas patalpos kondicionavimui. Pasak Kondicionieriumontavimas.lt specialisto Igno, tokia sistema praktiškai tinka bet kur, kai yra kalbama apie individualų naudojimą. Jei tai yra, tarkim, gamykla ar naktinis klubas – ten geriausia montuoti pramoninį kondicionierių. Split sistemos kondicionierių sudaro dvi dalys: išorinis ir vidinis blokas, tad jos įrengimui būtina, kad būtų išorinė ir vidinė siena, ant kurios būtų tvirtinama sistema.
Kai norima, kad į vieną keli vidiniai blokai būtų sujungti į vieną išorinį bloką – reikia įsirengti MULTI SPLIT technologijos kondicionierių sistemą.

Taip pat galima pasirinkti tarp ON/OFF ir inverterinio kondicionieriaus. ON/OFF kondicionierius veikia įsijungimo ir išsijungimo principu, o inverterinis kondicionierius veikia mažindamas apsukas ir taip sunaudodamas mažiau energijos. Taip pat Inverter kondicionierius veikia iki žemesnes lauko oro temperatūros iki -15 laipsnių. Tuo tarpu ON/OFF kondicionierius veikia iki -5 laipsnių lauko oro temperatūros.

Žmonėms, kuriems yra poreikis kondicionieriumi šaldytis ar šildytis ištisus metus, sprendimas yra ORAS/ORAS kondicionierius-šilumos siurblys. Jo veikimas net iki -25 laipsnių.
Oro kondicionierius gali ne tik šaldyti/šildyti, bet geba veikti dar keliais režimais, kaip vėjelio, oro sausinimo, miego, greito šaldymo/šildymo, ekonominiu ar oro valymo režimu.

Kondicionieriaus galingumo pasirinkimas

Kondicionierių galingumas skaičiuojamas kilovatais (kW). Įprastai naudojama nuo 2 kilovatų iki 10 kilovatų. Reikalingo kondicionieriaus galingumas paskaičiuojamas labai paprastai: 1 kilovatas yra 10 kvadratinių metrų plotui. Kiekvienas objektas, kuris yra patalpoje išskiria tam tikrą kilovatų šilumos kiekį, t.y. žmogus, namuose esanti įranga: kompiuteris, kopijavimo aparatas.
Į tai reikia atsižvelgti ir renkantis tinkamiausio galingumo vėdinimo prietaisą. Pavyzdžiui, jei patalpoje yra stovintys galingi serveriai, o patalpos dydis, pavyzdžiui, yra 20 kvadratinių metrų, bet 2 kW kondicionieriaus ten nesumontuosi, nes gali prireikti ir 10 kW. Visi buitiniai oro kondicionieriai patalpoje orą gali atvėsinti iki 16-18°C.

Kondicionieriaus kaina

Šiuo metu rinkoje yra pigių kondicionierių iki 1000 litų. Yra keli modeliai, kurie kainuoja iki tūkstančio litų ir yra 2 kilovatų galingumo. Bet eksperto patarimas būtų nesusigundyti ir nepirkti tokių aparatų. Atliekant priežiūros ir remonto darbus, pigūs kondicionieriai dažnai genda, nes juose įprastai naudojamos nekokybiškos detalės, mažiau patvaresni kompresoriai. Tiek elektrinė dalis būna nekokybiškai surinkta. Kokybiškų kondicionierių kainos prasideda nuo 1200 litų iki 7000 litų.

Galbūt galima rasti ir dar brangesnių naujausių technologijų kondicionierių su judesio davikliais, plazminiais sidabro dalelių filtrais, turinčius aukščiausius naudingumo koeficientus rinkoje, mažinančius el. energijos sąnaudas iki 30%, bet jei kalbame apie silpniausio galingumo aparatus jų kaina svyruoja 1200-4000 litų.

Specialistas Ignas pataria labai nebijoti prietaisų iš Kinijos. Kondicionierius gali būti ir kinietiškas, bet turi būti su japoniškomis detalėmis. Dalis dabartinių kondicionierių yra kinietiški, bet jie nėra būtinai prasti. Jie turi kokybiškas, brangių japoniškų kondicionierių detales, kurios užtikrina kondicionieriaus kokybišką veikimą.

Svarbiausia yra:
Elektrinė dalis;
Kompresorius.

Surinkimas gali būti šiek tiek pigesnis, galbūt jis nėra toks išvaizdus, labai kokybiškos plastmasės, bet jo veikimas yra kokybiškas. Tokių kondicionierių veikimo laikas yra 7-10 metų. Bet būna, kad veikia ir 15 metų. Viskas priklauso, kaip yra prižiūrima įsigyta įranga. Kainai įtakos turi ir kokios rūšies tai kondicionierius: on/off, inverteriniai ar Nordic.

Kondicionavimo sistemos montavimo kaina

Pats paprasčiausias kondicionavimo sistemos sumontavimas gali kainuoti 500-800 litų, nes kiekvienas kondicionierius turi skirtingų diametrų varinius vamzdelius. Jei kondicionierius yra silpnesni – jį sumontuoti ir kainuoja pigiau. O galingesni – brangiau, nes naudojami storesni vamzdeliai.

Labai dažnai pasitaiko, kai įrenginėja savamoksliai ar tik vasarą uždarbiaujantys darbininkai, kurie neturi tinkamų žinių, todėl remontuojantiems tokias sistemas tenka nuolat tvarkyti brokus. O žmonėms tenka permokėti dvigubai už tai.

Nemokamos specialistų konsultacijos

Specialistas Ignas kasdien bendrauja su 10-20 klientų ir iš jų sulaukia daugybės klausimų kodėl tvirtina taip ar kodėl naudoja tokius vamzdelius, o ne kitokius. Geriausia yra pasiskambinti specialistui ir išsikviesti jį į namus. Tokia paslauga būna visiškai nemokama visoje Lietuvoje ir ją teikia beveik visos įmonės.

Tai pats paprasčiausias būdas norint išsirinkti kondicionierių. Pasiskambinus būtina pasakyti kokia yra patalpos kvadratūra, nes vienas kondicionierius yra vienai patalpai. Reikia išsirinkti kokią patalpą norite vėsinti ar šildyti. Atvažiavęs specialistas pasakys, koks galingumo prietaisas reikalingas, kaip reiktų jį įsirenginėti, kiek kainuos įsirengimas.

Kondicionavimo sistemos įsirengimas

Split sistemos įsirengimas galimas prieš remontą arba po jo. Bet viskas priklauso, kaip norima, kad viskas atrodytų ir būtų sutvarkyta. Atliekant prieš remontą kainuoja šiek tiek brangiau, bet tokiu metu įrenginėjant viskas bus žymiai gražiau sutvarkyta, nesimatys nereikalingų dalių. Specialistas Ignas pataria tam investuoti truputį daugiau, kad įrengimas būtų padarytas gražiau, nebūtų matomi kanalai ar kondensato vamzdeliai, nes viskas būna paslepiama sienoje. O jei po keliolikos metų sugestų kondicionierius – reikiamos komunikacijos jau bus pravestos, taip pat ir visi vamzdynai, kabeliai, bei kondensato nutekėjimas į kanalizaciją ar į kitą akiai nematomą vietą. Kanaliukuose komunikacijas dažniausiai tenka įrenginėti patalpose jau po remonto, tačiau laikui bėgant tie kanalai pajuoduoja ir atrodo nelabai estetiškai.

Svarbu pasiruošti, kad iki tos vietos būtų privestas elektros maitinimas. Vienas svarbiausių vidinio kondicionieriaus dalykų yra kondensatas, kuris jame kaupiasi. Tad būtina surasti tinkamą vietą, kur jis turėtų išbėgti ir nesukeltų papildomų nepatogumų.

Visi SPLIT sistemos oro kondicionierių išoriniai įrenginiai jau būna užpildyti freonu gamykloje. Sujungus vamzdžius, patikrinus sandarumą ir iš jų ištraukus orą, į sistemą paleidžiamas freonas, kurio pakanka standartiškai sumontuotam oro kondicionieriui.

Kondicionavimo sistemos triukšmas

Gerai būtų, kad žmogus iš pradžių pereitų per kaimynus ir sužinotų ar netrukdys jiems toks prietaisas. Jei juos pažįsta, tai didelė tikimybė, kad jie tikrai netrukdys ir neatsiras papildomų problemų. 

Išorinis blokas skleidžia tam tikrą decibelų kiekį ir yra normatyvai, kurie leidžiami pagal įstatymą. Jei kondicionierius yra galingesnis – jis gali ir peržengti tuos normatyvus. Jei kalbant apie 2-2,5 kW galingumo inverterinį prietaisą, tai jis išoriniame bloke turi sūkių greičio reguliatorių (kompresoriaus apsisukimo reguliatorius).

Būtent šis reguliatorius mažina ne tik triukšmą, bet ir dirba ekonomiškiau. Priklauso ir nuo paties kondicionieriaus: pigesni prietaisai gali skleisti šiek tiek didesnį garsą, nei brangesni, kurie turi sūkių greičio reguliatorius. Bet įprastai butams įsirengiami kondicionieriai nekelia tokio didelio triukšmo, kad viršytų leidžiamus normatyvus ar trukdytų aplinkiniams gyventojams.

Kur galima ir negalima įsirenginėti split sistemą?

Įrengimo vieta didelės reikšmės neturi. Svarbiausia, kad nesuteiktų gyventojams diskomforto, nebūtų pučiamas vėjas į galvą. Tai būtų pagrindinis aspektas. Pritaisius sistemą - paskui oras pasiskirsto tolygiai patalpoje. Bet jei šeimininkai turi 20 kv. m patalpą ir joje sėdi keturi žmonės - tada nelabai ir sugalvosi, kaip pritaisyti. 

Įsirengimas priklauso nuo pasirinkto prietaiso, nuo vietos ir sąlygų. Pats paprasčiausias įrengimas truks 6-7 valandas.

Įsirengti split sistemos negalima:
Negalima įsirenginėti senamiestyje į gatvės pusę, bet į kiemo pusę galima. Sveikatos sumetimais žmonėms iš tikrųjų dažnai prireikia tokios sistemos: senukams, ligotiems žmonės, kuriems būtinai turi būti tokia oro kondicionavimo sistema. Bet ir tokiems žmonėms būna sunku gauti leidimus įsirengti senamiestyje;
Jokiu būdu negalima kultūriniame pavelde kabinti išorinio bloko, tad tenai pasirenkami kiti variantai;
Ant naujų namų, kuriuose dar yra nepriduotas namo fasadas;
Naujuose rajonuose naujuose namuose, nesuderinus su jų seniūnais, kurie prižiūri.
Tai yra buitinis prietaisas, tik tvirtinamas lauke, tad kitais atvejais įprastai jokių kitų problemų neiškyla.

Geriausiai, kad išorinis blokas ant sienos neviršytų 5-10 metrų aukščio, kad būtų lengvai prieinamas išorinis blokas. Kai turimas susimontuotas kondicionierius yra aukštai – tada reikia samdyti pastolius ar automobilinį bokštelį. Tokie dalykai yra labai brangūs, užima daug laiko, o vasaros metu ir ne visada meistrai sutinka iš karto tokius darbus apsiimti. O atsiradus rimtesniam gedimui tenka kondicionierių ardyti, tad kelis kartus tenka ir samdyti auto bokštelį.

Profilaktika – du kartus į metus

Kiekvienais metais reikia daryti profilaktiką, bet daug žmonių vengia tai daryti ir neturi tam papildomų pinigų. Jei kondicionierius naudojamas šildymuisi – prieš tai reikia atlikti profilaktiką, jei naudojamas šaldymui – taipogi atliekamas patikrinimas.

Žmogus gali pats išsiplauti filtrus, bet reikia žinoti, kaip tai atlikti savo įsirengtame kondicionavimo sistemoje, nes kiekvienas iš jų turi savitumų ir niuansų, kurie žinomi specialistui, bet ne paprastam vartotojui.

Būtina kondicionierius profilaktikos metu dezinfekuoti, kadangi juose dauginasi bakterijos, kaupiasi dulkės. Jei tokie dalykai yra paliekami – jie yra išpučiami į patalpą, tad žmogus gali lengvai jų įkvėpti.
Labai svarbi priežiūra išorinės dalies, nes ten yra ir maitinimas, kompresorius. Todėl ten būtina viską patikrinti. Tai nėra yra sudėtingas darbas ir skiriasi nuo konkretaus modelio.

Kas 5-10 metų reikia išplauti išorinio bloko radiatorių. Tuo pačiu reikia atlikti ir pilną kondicionieriaus profilaktiką: išrenkamas vidinis blokas ir yra išplaunamas būgnas. Jis pagamintas iš plastmasės, kuri neleidžia daugintis mikrobams, bet po tiek metų reikia būgną išplauti ir atnaujinti jo savybes.

Nesirūpinant: sumažėja jo našumas, nepučia stipriai oro, pučia dulkes. Vidiniame bloke yra filtras, kuris dulkes sutraukia į filtrą. Išorinis blokas atlieka tą pačią funkciją, bet neturi filtro, tad jis gali užsikimšti. Sumažėja efektyvumas, padidėja elektros sąnaudos ir padidėja gedimų tikimybė.

Dažniausi pasitaikantys gedimai

Kai kurie kondicionieriai būna, kad veikia ir po penkis metus neprižiūrėti, bet ir dažniausiai gedimai atsiranda dėl blogo sumontavimo arba jo nepriežiūros. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį ir skirti lėšų profilaktikai prieš kiekvieną naudojimosi sezoną.

Nuo nepakankamos priežiūros atsiranda įvairūs gedimai:
Kompresorių gedimai;
Valdymo plokščių gedimai;
Radiotarių trūkimai;
Kondensato siurbliukų gedimai;

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis