Žiemos sodai: sprendimas norintiems praplėsti gyvenamąją erdvę

Galbūt norėtumėte patogiai pusryčiauti apsuptas saulės, gal turite didelę aistrą augalams ir norite juos prižiūrėti visais metų laikais, o gal tiesiog ieškote vietos, kurioje galėtumėte atsipūsti lyjant lietui. Visa tai gali suteikti žiemos sodas – stiklinis, į gyvenamąjį namą integruotas statinys. Ir nors, išgirdus šią frazę, vaizduotėje iškyla didelių oranžerijų vaizdai, šiuolaikiniai žiemos sodai gali būti labai kompaktiškų dydžių.

Žiemos sodo funkcijos gali būti įvairios, teigia įmonės „Reynaers Vilnius“ generalinis direktorius Linas Kėvelaitis. „Svarbiausia, kokia yra žiemos sodo paskirtis. Vienas nori susinešti lauko baldus į vidų, kitas galvoja – man iš tam tikros pusės labai pučia vėjas – uždengsiu stiklu ir vėjas nebepūs.

Tokiu atveju namą gaubia dvigubas fasadas. Kitas sako – aš norėčiau sėdėti gamtoje, gerti kavą ir, kad man būtų šilta. Tai gali būti ir ramybės oazė, gyvenimo kokybės pagerinimas, komfortas. Žiemos sodas suteikia daug gerų emocijų. Priežasčių gali būti aibė, bet pagrindinė – praplėsti gyvenamąją erdvę ir susilieti su gamta. Neteko matyti žiemos sodų be augalų. Šiluma, saugumas, komfortas – trys dalykai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti, įsirenginat žiemos sodą“, – pasakoja L. Kėvelaitis.

Nors žiemos sodo įrengimas yra nepigus, tačiau nėra būtina įrenginėti gigantiškų struktūrų. Egzistuoja įvairių projektų – statinys gali būti nedidelių parametrų, tarkime, 4 x 4 m ar 3 x 2 m, tačiau, tinkamai įrengus, jis savo kokybe nenusileis dideliems žiemos sodams.

Shutterstock nuotr.

„Nėra rekomenduotino dydžio. Mažiausias mano matytas sodas yra 2 x 3 m dydžio namo kampas, bet dažniausiai tokie sodai daromi apie 10-12 kvadratinių metrų. Be abejo, kuo didesnis žiemos sodas, tuo vieno kvadratinio metro įrengimo kaina bus pigesnė, tačiau iki tam tikro lygio. Jeigu mes, sakykime, peržengsime leistiną statikos ribą, įprastas profilis neišlaikys apkrovų ir jį reikės papildomai remti. Tuomet atsiranda papildomų konstrukcijų metalo darbai, suvirinimai – tai kainuoja“, – sako pašnekovas.

Įrengiant žiemos sodą, svarbu, kurioje namo pusėje jis yra statomas – ar aplinkui yra kitų pastatų, medžių, ar krenta šešėlis, kiek saulės jam tenka dienos metu. Svarbi ir kryptis. Pietinėje pusėje sodas gaus daug saulės, tačiau gali būti problematiška nuo jos apsisaugoti. Šiaurinėje pusėje ši problema nekamuos, tačiau saulės bus kur kas mažiau ir šioje pusėje įsirengti žiemos sodą nėra racionalu.

Konstrukcija

Pamatai

Pamatai, kaip ir statant įprastą namą, priklauso nuo kelių aspektų – statinio konstrukcijos, sodo dydžio ir grunto, esančio po sodu. Pamatai izoliuojami ir sutvirtinami, siekiant juos apsaugoti nuo drėgmės ir įšalo. Tokie pamatai paprastai liejami iš vandeniui atsparaus betono. Svarbu įrengti gerą nutekėjimo sistemą, kad nuo grindinio atsimušantys lašai netikštų į sieneles, taip pat lengviau galėtų nutekėti vanduo. Aplink statinį pabarstytas žvyras ar skalda taip pat padeda išsklaidyti lietaus lašus.

Sienos ir stogas

Konstrukciją sudaro tvirtinimo profiliai ir stiklo paketai. Žiemos sodai būna gaminami iš aliuminio, plastiko, medžio. Aliuminis šiuo atveju yra kur kas tvirtesnis už plastiką, ir dauguma žiemos sodų šalyje yra statomi naudojant būtent aliuminio profilius. Mediena taip pat pasižymi tvirtumu, tačiau toks įrengimas prideda daugiau išlaidų prie ir taip nepigaus tokios konstrukcijos įrengimo, taip pat reikia atsižvelgti į atmosferos reiškinių poveikį medžiui. Vizualiniai sprendimai gali būti įvairūs – daromi tiesūs, modernūs profiliai, taip pat galima rinktis ir įmantresnes konstukcijas su raštais ir išlankstymais.

Saugumas yra svarbiausias aspektas renkantis stogo stiklo paketą, ypatingai, jeigu namuose yra mažų vaikų. „Be abejo, stiklas turėtų būti dvigubas – grūdintas ir laminuotas. Grūdintas stiklas yra atsparus smūgiui. Jeigu jis iš išorės dūžta, į jį metamas smulkus akmuo ar plyta, ir subyra į gabaliukus, jo duženas sulaiko laminuotas stiklas ir šukės nekrenta ant galvos. Sienose, remiantis STR reikalavimais, įstiklintose vietose nuo žemės iki 900 mm aukščio, stiklas taip pat turi būti saugus. Toliau gali būti dedamas rygelis ir gali būti montuojamas paprastas stiklas. Žinoma, galima dėti ir paprastą, ir grūdintą, ir laminuotą stiklą, bet pigiau dėti paprastą“, – pataria UAB „Runikos aliuminio konstrukcijos“ direktorius Džiugas Drungilas.

Konstruojant žiemos sodus, reikia specialiai parinkti tam tikro kampo stogo nuolydį. Jei jis bus per mažas, vidinėje stogo pusėje kaupsis ir kabos vandens lašai. Geriausia, kad kondensatas subėgtų link priekinės sienelės, tuomet vanduo nesikaups ir nelašės ant galvos.

Shutterstock nuotr.

„Pats stiklas reikalingas skaidrus, nereikėtų jo rinktis su tonavimais, nes augalams reikia daugiau natūralios saulės šviesos. Svarbiausia, pasistačius žiemos sodą – gintis nuo saulės. Soduose gali kilti nežmoniškas karštis ir nudeginti augalus. Geriausia nuo saulės gintis būtų įsirengiant lauko žaliuzes. Vis dėlto, pats žiemos sodas yra brangus produktas, todėl žmonės vietoj žaliuzių renkasi, tarkime, pigesnius roletus“, – teigia D. Drungilas.

Stiklo paketai neužtikrins tinkamos šilumos, jei nėra kompleksinių veiksmų. „Į sienas yra sudedami dviejų ar trijų stiklų paketai, jie sulaiko šilumą. Trys stiklai yra brangiau, reikėtų pagalvoti ir apie svorį. Stogo konstrukcijose montuojant storesni t.y. 3 stiklų paketą, reikia atsižvelgti, kad jis yra juntamai sunkesnis, todėl ir konstrukcijų sudalinimas turi būti tankesnis. Dviejų stiklų paketas bus lengvesnis, bet konstrukcija su trimis stiklais sulaikys daugiau šilumos. Tačiau nereikia galvoti, kad pasistatei sodą ir jis bus šiltas. Vasaros metu saulė prikaitina, neįmanoma išbūti, reikia atidaryti stoglangius ir vėdinti. Bet žiemos metu, jei nebus šildoma, vien tik stiklo paketas nepadės. Jeigu saulė žiemą išlenda, patalpa greitai prišyla, bet jei, žiemos metu apniukę, viduje bus šalta. Žmonės įsirengia krosneles ar grindinį šildymą ir taip šildo patalpą“, - pasakoja pašnekovas.

Augalija

Tokio tipo sode, priklausomai nuo jo įrengimo, gali augti beveik visų rūšių augalai. Natūralu, kad žiemos sode auginant lepesnius augalus, reikės skirti daugiau laiko jiems prižiūrėti. Augalijos kiekio, rūšių ir stiliaus pasirinkimas priklauso nuo paties žmogaus, tiesa, ne visi žmonės yra labai išrankūs augalams.

„Jeigu žmogus mėgsta pastelinį stilių, tinka lapiniai augalai, tokie kaip difenbachijos, tetrastigmos, vijokliniai augalai. Jeigu norima labiau tropikinio stiliaus, tinka Bendžamino fikusas, palmės, kaip kas įsivaizduoja. Augalus reikia saugoti nuo saulės, stengtis, kad jiems nebūtų sausa, pasirūpinti drėgme, galima įrengti kriokliuką - jis atlieka ir estetinę, ir praktinę funkciją“, – pasakoja D. Drungilas.

Shutterstock nuotr.

Augalai žiemos soduose auga tiek grunte, tiek vazonėliuose, tiesa vazoniniai augalai užauga mažesni. Išlieti pamatai atskiria vidinį žiemos sodo gruntą lauko, todėl viduje dirva neįšala. „Grunte augalams yra geriau, čia daugiau vietos, bet reikia ir daugiau priežiūros. Ir tarkime, jeigu augalui kas nors atsitinka, vazone jį lengviau prižiūrėti – paėmei, persodinai ir viskas. O grunte – jau sunkiau“, – teigia pašnekovas.

Lepesniems, egzotiškiems augalams gali reikėti daugiau šviesos. Šiltuoju metų laiku tai nėra problema, tačiau žiemą jiems gali prireikti papildomų šviesos šaltinių.

Eksploatacija

Norint palaikyti šilumą žiemos sode, galima įsirengti grindinį šildymą arba pasistatyti krosnelę. Tiek įrengimas, tiek šildymas kainuos papildomai, tačiau, priklausomai nuo savininko poreikių, tai leis patogiai jaustis žiemos sode net ir šaltuoju metų laikotarpiu. Žiema yra vienintelis laikas, kai patalpą reikia nuolatos šildyti – stiklinių sienų varža ir šilumos perdavimo koeficientas nėra dideli. Pavasarį, kai lauke yra bent keli laipsniai šilumos, patalpos galima nebešildyti, rudenį paprastai pradedama šildyti apie spalio pabaigą. Tiesa, pritaikius tam tikrus sprendimus, sodo šildymo dažnumą galima sumažinti.

Shutterstock nuotr.

„Žmogus statydamas žiemos sodą gauna komfortą, tačiau taip, žiemos metu jis gauna kaštus, už kuriuos reikia susimokėti. Tokiu atveju, žmonės įrengia atitvarą tarp žiemos sodo ir namo, ir jį šildo tik tada, kai nori. Įrengiama atitvarą gali būti, nuvažiuojanti, susilankstanti. Kartais sodas prijungiamas prie namo, turinčio slankiojančias duris į terasą. Jis įrengiamas greta jau esančių armonikinių ar slankiųjų durų į namą ir turite šiltą atitvarą, uždaryti žiemos sodui. Žiemą konstrukcija atlieka ir dar vieną funkciją – namas spinduliuoja šilumą, o žiemos sodas tą spinduliavimą šiek tiek stabdo. Taip sutaupoma“, – pasakoja L. Kėvelaitis.

Pasirinkus standartinius žiemos sodo įrengimo sprendimus, L. Kėvelaičio teigimu, darbo laikas nuo užsakymo iki galutinio rezulato siekia 6-7 savaites. Jei sprendimai sudėtingesni, ilgėja konstravimo ir montavimo laikas, nors pats gaminimas ilgiau neužtrunka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis