Ekspertai pataria, kaip išsirinkti skalbimo mašiną

Renkantis skalbyklę kyla daug klausimų. Į ką atkreipti dėmesį, pataria ekspertai.

Idealu, kai funkcionalumas ir dizainas sutampa, tačiau svarbiausia rinktis skalbimo mašiną pagal parametrus ir funkcionalumą.

Išmatavimai ir vieta

Buitinės technikos centro „Elix“ atstovė Eglė Pratkevičiūtė pataria: „Renkantis skalbimo mašiną, reikėtų žinoti, kokios norite: su dangčiu viršuje ar su durelėmis priekyje. Jei norite skalbimo mašinos pakraunamos iš priekio, reikia pritaikyti jos gylį. Atsižvelkite į tai, kiek namuose turite vietos, kokios patalpos durys – ar tilps standartinė skalbimo mašina, ar reikės mažesnio gylio įrenginio“, – pasakoja E. Pratkevičiūtė. Ji taip pat priduria, jog jei namuose yra galimybė pasistatyti didelę t.y., 85x60x60 (aukštis x plotis x gylis) išmatavimų skalbimo mašiną, tokią ir reikėtų rinktis. Siauresnė  ar per viršų kraunama skalbimo mašina yra perkama tuo atveju, jei namuose yra mažai vietos.

Taip pat prieš einant į prekybos saloną ar perkant internetu, reikėtų apgalvoti, kurioje vietoje statysite skalbimo mašiną – tai taip pat bus geras rodiklis renkantis jos išmatavimus. Bute galbūt ir nėra daug opcijų – skalbimo mašinos statomos vonios kambaryje, rečiau virtuvėje ar koridoriuje. Turintys nuosavą namą be išvardintų vietų dar renkasi ir rūsį. Ši vieta turi savų privalumų – mažiau girdimas garsas skalbimo mašinai pasiekus dideles apsukas, taip pat toks pasirinkimas leidžia geriau išnaudoti namų erdvę, galite mažiau dėmesio skirti skalbyklės dizainui. Vis dėlto, skalbyklė tokioje vietoje nepatogi tuo, jog reikia lipti laiptais, kas po kelių skalbimų gali įkyrėti.

Įmonės „UAB Avitelos prekyba“ atstovas Ramūnas Gudauskas išskiria keturias svarbiausias pasirinkimo kategorijas:

1. Talpa. „Jei esate vienišas ar neplanuojate šeimos pagausėjimo, vertėtų rinktis mažesnės talpos skalbyklę. Jei turite gausią šeimą – vertėtų rinktis didesnės įkrovos talpos skalbyklę, kurios gali talpinti net iki 12 kg skalbinių – galima skalbti antklodes, pagalves, didelį kiekį skalbinių vienu metu“, – pataria pašnekovas. 

2. Elektros energijos suvartojimas. Taupantiems lėšas ir saugantiems gamtą, siūloma rinktis aukščiausios energetinės klasės – A+, A++, A+++ skalbykles, iš kurių aukščiausia yra A+++ klasė. Energetinio taupumo klasifikavime taupumas žymimas ir kitomis raidėmis, tačiau R. Gudausko teigimu, skalbyklių rinkoje pagrindinis technologinis siekis jau keletą metų yra elektros energijos suvartojimo mažinimas, todėl rinkoje siūlomos būtent aukščiausios – A energetinio taupumo klasės skalbyklės.

3. Gręžimo apsukų greitis. R. Gudauskas siūlo rinktis skalbykles, pasiekiančias nuo 1000 iki 1600 apsukų per minutę.  Apsukų greitis reiškia geresnį audinių išręžimą, tačiau ne visus juos reikia gręžti vienodai. Šiuolaikinėse skalbyklėse gausu automatinių programų,  kurios pačios parenka galimą maksimalų apsukų greitį, tad baimintis, kad per didelis gręžimas sugadins audinį, neverta.

4. Specialios programos. Renkantis reikėtų įvertinti savo poreikius. „Jei esate sportuojantis ar taupantis laiką žmogus – pravartu būtų pasirinkti skalbyklę su trumpa programa, kuri išskalbia skalbinius net per 15 minučių. Taip pat reikia atsižvelgti į savo garderobą: jeigu turite daug vilnos, megztų rūbų – pravartu išsirinkti kokybišką vilnos, mezginių programą turinčią skalbyklę. Itin svarbi laiko atidėjimo programa – ypač, kai turite dieninio ir naktinio režimo elektros skaitiklius“, – pataria R. Gudauskas.

Kiti aktualūs kriterijai

Valdymas. Visų funkcijų, kurias siūlo jūsų įsigyta skalbimo mašina jums greičiausiai neprireiks. Kad netektų klaidžioti po valdymo skydelį ir eksperimentuoti, patartina atkreipti dėmesį ir į įrenginio valdymą. „Visos skalbyklės yra paremtos elektroniniu valdymu, tik vienos turi elektroninius valdymo skydelius, kitos neturi. Aktualiausios papildomos funkcijos yra trumpi skalbimai, 15-30 minučių starto atidėjimas, jautrių audinių, tokių kaip šilkas, vilna, apatinis trikotazas skalbimas“, – pasakoja R. Gudauskas.

„Yra skalbimo mašinos, kuriose apsukos bei temperatūros valdomos mygtukais. Didėjant skalbimo mašinos klasei, didėja elektronikos kiekis. Pagrindinės programos visose skalbimo mašinose yra standartinės. Aukštesnės klasės skalbimo mašinose yra pridedama papildomų funkcijų, tokių kaip garų funkcija, nuo glamžymo sauganti sistema, audinius tausojantis būgnas“, – pasakoja pašnekovė.

Ilgaamžiškumas. Visoms skalbyklėms pagal Europos sąjungos direktyvas suteikiama 2 metų garantija.  „Mažesnės garantijos net neverta rinktis – tai nekokybiškas, Eurpros Sąjungos nepatvirtintas gaminys. Esti atvejų, kai konkretus gamintojas suteikia papildomą garantiją gaminiui ar jo daliai“, – pasakoja R. Gudauskas. Kai kuriems gaminiams už papildomą mokestį galima patiems prasitęsti garantiją iki 5 metų. Taip pat reikėtų atidžiai žiūrėti kam būtent skiriama garantija – E. Pratkevičiūtė teigia, jog kai kurių skalbimo mašinų varikliams suteikiama 10 metų garantija, tačiau pabrėžia, jog tai nereiškia, kad tokia pati garantija galioja ir visai skalbimo mašinai.

Naujienos. Jeigu esate ekonomiški ir paskutinė skalbyklė buvo pirkta prieš dešimtmetį, pastebėsite, kad per tą laiką atsirado daug naujienų. Naujos funkcijos ar sprendimai ne visais atvejais yra standartiniai, tai priklauso nuo konkretaus gamintojo. Pasak R. Gudausko, gamintojai pradėjo kreipti daugiau dėmesio į dizainą – spalvas, linijas, valdymui palengvinti įmontuoti LCD liečiami ekranai. Padidėjo ir skalbyklių talpa – nuo 5 kg anksčiau, iki 6 kg – ir tai tapo įprastu standartu.

Atsirado įvairesni būgnų tipai – korinis, „deimanto“ tipo būgnai, pristatytas tyliai veikiantis vadinamasis „inverter“ variklis. Taip pat atsirado naujų funkcijų – laiko atidėjimo funkcija, dėmių šalinimo programa, garų funkcija – skalbinių atšviežinimas, automatinė skalbinių svėrimo funkcija, automatinė skystų skalbimo priemonių dozavimo sistema, lengvo lyginimo funkcija. Beveik kiekvienas gamintojas savo asortimente turi ir skalbyklę – džiovyklę viename.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis