9 patarimai besikraustantiems

Pekraustyti daiktus iš taško A į tašką B – ar tai gali būti sunku? Iš tiesų, kraustymasis yra palyginti lengvas užsiėmimas, negana to, dar ir suteikiantis naujų emocijų – jūs keičiate aplinką ir tarsi atverčiate naują gyvenimo lapą. Vis dėlto, nors sukrauti ir iškrauti daiktus nėra sunku, tačiau svarbu kaip tai darysite. Žemiau pateikiame patarimus, kurie leis išvengti streso bei blogų emocijų, taip pat leis paversti šį procesą kur kas sklandesniu.

Atsikratykite nereikalingų daiktų. Kai tik nuspręsite kraustytis, geriausias patarimas būtų peržiūrėti visą turimą turtą. Peržiūrėkite senus, mažai naudojamus daiktus – jei būste gyvenate pakankamai ilgai, greičiausiai netgi nustebsite netikėtai aptikę kai kuriuos iš jų. Išmeskite, išdalinkite, atiduokite labdarai ar kitaip sunaudokite daiktus, kurių jums, manote, neprireiks. Juk persikraustymas visų pirma yra gera galimybė atsinaujinti.

Pasirūpinkite talpomis. Jums tikrai reikės daug dėžių ar kitų pakavimo talpų (maišų, lagaminų ar kitų talpų, kurias tik sugalvojate panaudoti), tad jei turėsite jų užtektinai, nereikės nervintis ateityje. Pradėjus jomis rūpintis gerokai iš anksto, kraustymosi dieną turėtumėte jų turėti pakankamai. Jei naudojatės persikraustymo kompanijų paslaugomis, jos taip pat pasiūlys jums kraustymosi dėžių – nors jos kainuoja, tačiau būsite tikri, kad turite reikiamą skaičių reikiamo dydžio dėžių. Jei kraustotės savo jėgomis, tiesiog atsidėkite keliomis dėžėmis daugiau nei planavote, arba tiesiog prieš pakuodami apgalvokite, kur greitai galėtumėte jų gauti, nei netikėtai pritrūktų.

Susidarykite sąrašą. Prieš daiktus dėdami į talpą, juos susirašykite. Nereikia persistengti, tačiau geriausia, jei daiktus viduje galima lengvai identifikuoti – „6 virtuvės peilių rinkinys“ yra geriau nei „virtuvės įrankiai“. Ant kiekvienos dėžės užrašykite skaičių, kurį parašysite ir sąrašo viršuje. Visus sąrašus geriausia laikyti vienoje vietoje, taip pat galite turėti net atskirą „pakavimo“ dėžę, į kurią bus sudėti jūsų lapeliai, markeriai, lipni juosta, žirklės ir kiti reikmenys.

Skirstykite dėžes. Kraustykite po vieną kambarį – jei pradėjote traukti daiktus iš miegamojo, atsispirkite pagundai pereiti į virtuvę. Geriausia, jei daiktai vienoje dėžėje yra iš vienos patalpos. Taktika „kemšu, kiek tik telpa“ gal ir padės jums sutaupyti tūrio, tačiau tikrai sunaudosite daugiau laiko ir nervų išpakuodami daiktus naujame name ar bute.

Kad būtų patogiau, kiekvienai patalpai priskirkite spalvas, kurias galite arba nupiešti ant dėžės su markeriu, arba, jeigu nėra galimybės, priklijuoti lipnų lapelį. Kitas variantas yra tiesiog užrašyti patalpos pavadinimą žodžiu.

Visa tai padės greičiau rasti norimus daiktus. Jeigu jums netikėtai prireikė konservų atidarytuvo, jis bus, tarkime, žalia spalva pažymėtose (virtuvės) dėžėse, tuomet teliks tik greitai permesti akimis sąrašus ir – jūs galite atidaryti savo skardinę.

Kaip krauti daiktus. Daug geriau daiktus talpinti mažesnėse dėžėse, kurias pakelti gali visi, nei keliose didelėse, kurios reikalauja daug jėgų nešiojant. Atsižvelkite į talpos tūrį – jeigu dėžė yra labai sunki, pasidairykite, galbūt kitoje dėžėje matote panašių išmatavimų, tačiau lengvesnius daiktus – sudėjus juos į dėžę, svoris sumažės, o išimtus sunkesnius daiktus galėsite kombinuoti su lengvesniais kitoje talpoje.

Jei talpoje yra dūžtančių daiktų, būtinai tai pažymėkite specialiu ženklu ar spalva – net jeigu kraustotės savarankiškai. Tai neužims daug laiko, tačiau būsite kur kas labiau užtikrinti, kad dėžes jūsų padėjėjai neš su deramu atsargumu.

Susidėliokite iš anksto. Kuo anksčiau pradėsite dėlioti daiktus į talpas, tuo mažiau problemų jums iškils vėliau. Pradėkite nuo tuo metu neaktualių daiktų – vasariškų daiktų žiemą greičiausiai neprireiks, žiemiškų vasarą – taip pat. Jei turite didelę biblioteką, ją neabejotinai galima sudėti į dėžes vieną pirmųjų – kol persikraustysite, jums greičiausiai užteks vienos-dviejų knygų. Artėjant kraustymosi dienai, neparuoštus palikite tik pačios reikalingiausius daiktus – higienos reikmenis, patalynę, elementarius maisto ruošimo reikmenis ir kita.

Pasiruoškite pirminės svarbos daiktus. Kraustantis pačių svarbiusių dokumentų geriausia nerūšiuoti, o tiesiog tvarkingai sudėti į vieną talpą, tarkime, lagaminą, kartus su kitais itin svarbiais daiktais. Taip būsite tikri, kad jie nepasimes.

Pirmajai nakčiai ar pirmosioms dienoms naujame name, jums prireiks tik kai kurių daiktų. Galite kiekvienam iš šeimos narių išskirti atskirus lagaminus ar dežės su svarbiausias daiktais. Tai galėtų būti paklodės ir anktlodės, rankšluotis, higienos reikmenys, drabužiai persirengti, vaistai, tualetinis popierius, užrašai, netgi lengvas užkandis ar viskas, ko galėtų prireikti. Prižiūrėkite vaikus – kartais jie dedasi viską, ką tik gali sugalvoti, motyvuodami, jog viskas yra svarbu. Šiaip ar taip, be visų atsivežtų daiktų reikės gyventi daugiausiai kelias dienas, idealiu atveju, netruksite nei dienos.

Atsikrausčius. Atvykus į numatytą vietą, greičiausiai vis tiek nepavyks visko sudėlioti į vietas per dieną – nepaisant to, kiek senų daiktų atsikratėte. Todėl atsispirkite pagundai pirmiausia ant palangių išdėlioti gėles ar ant sienos pritvirtinti medžioklės trofėjus. Idealiausia būtų pirma paruošti savo ir vaikų miegamuosius, taip pat virtuvę, kad galėtumėte užkąsti ir tinkamai pailsėti.

Susisiekite su žmonėmis, kuriems aktualu. Susiejote gyvenimą su nauja vieta – tad būkite tikri, kad ir kiti jus su ja sietų. Praneškite visiems, kuriems galėtų būti aktualus jūsų naujasis adresas – ne tik su artimiausiais giminaičiais ar draugais, tačiau ir su tais, su kuriais bendraujate kiek rečiau, tačiau vis tiek kviečiatės pasisvečiuoti. Pasirūpinkite, kad visos sąskaitos ar oficialūs laiškai jums būtų siunčiami nauju adresu. Tai ne tik patogumas, tačiau ir gero tono ženklas – nėra reti atvejai, kai naujai įsikraustęs į butą žmogus, vis dar gauna senojo savininko sąskaitas ir laiškus. Apgalvokite visus kontaktus, net ir tokius, kaip jūsų šuns registracija naujoje seniūnijoje – pasirūpinkite, kad numeris ant jo antkaklio būtų susietas su naujuoju adresu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis