Kaip nesuklysti renkantis ir klijuojant tapetus?

Sienų apmušalai, ekologiškas tinkas, popieriniai dažai – taip apibūdinamas garsusis ir populiarusis patalpų dekoravimo būdas. Tapetais sienas klijuoja tiek ekonominės klasės butų, tiek prabangių apartamentų šeimininkai. Vienas pagrindinių tapetų privalumų – juos perklijavus galima iš esmės atnaujinti interjerą.

Bene kiekvienas mūsų esame klijavę sienas tapetais, tačiau ne visi tiksliai galėtume pasakyti, į ką, išskyrus asmeninį estetinį skonį, reikėtų atkreipti dėmesį renkantis tapetus. Be to, tapetų klijavimo procesas visuomet susijęs su daugybe technologinių klausimų.

Renkamės raštą ir spalvą

Pasirinkus tinkamą tapetų raštą ir spalvą atsiranda galimybė padidinti arba sumažinti erdvę, suteikti jai jaukumo arba griežtumo, kurti nutaiką, netikėtas optines iliuzijas, kurios vizualiai pakeičia patalpas. Todėl reikėtų prisiminti, kad ankštesnėse patalpose labiau tinka smulkaus ir neryškaus piešinio, o erdvesnėse – stambesnio piešinio nekontrastingi tapetai. Žemas kambarys, išklijuotas vertikaliojo piešinio apmušalais, atrodys aukštesnis, o nedidelio ploto kambariuose rekomenduojama klijuoti horizontaliojo piešinio tapetus, kurie vizualiai pažemina patalpas. 

Dideles patalpas galima drąsiai klijuoti intensyvių, o mažas – šviesių pastelinių spalvų tapetais, kurie vizualiai nesumažina erdvės. Vertėtų nepamiršti ir to, kad spalvas veikia pro langą besiskverbianti šviesa. Todėl, pavyzdžiui, kambariuose su šviesos pertekliumi geriau rinktis tamsių spalvų tapetus, kurie atkuria pusiausvyrą. Patalpas, kurių langai nukreipti į pietus, geriau klijuoti šaltų atspalvių tapetais, o šiltų spalvų tapetai labiau tiks į šiaurę nukreiptuose kambariuose. 

Beje, reikėtų nepamiršti, kad ir akys mus gali apgauti, kai renkamės sienų atspalvius. Parduotuvėje netyčia galime išsirinkti per ryškių spalvų tapetus. Mat prekybos centrus apšviečia dienos šviesos šviestuvai, kurie skleidžia baltą ir šaltą šviesą, todėl čia spalvos atrodo daug blyškesnės ir šaltesnės. Jei yra galimybė, tapetų pavyzdžių parsineškite namo ir pažiūrėkite, kaip jie atrodo jūsų kambariuose.

Parengiamieji darbai

Dar viena užduotis – apsispręsti, kokio tipo tapetais dekoruoti savo kambario sienas. Statybinių medžiagų parduotuvės bei specializuotos įmonės gali pasiūlyti vinilinių, popierinių, akrilinių, stiklo audinio, dažomųjų, tekstilinių, flizelininių ar net odinių tapetų. Svarstant, kokius tapetus rinktis, reikia atsižvelgti ir į sienų būklę. Jei sienų tinkas yra senas, linkęs skilinėti, geriausia rinktis tvirtus tapetus, kurie atliktų apsauginio sluoksnio funkciją. Tuo pasižymi viniliniai tapetai, bet gali tikti ir popieriniai tapetai su vinilo sluoksniu. 

Bet kuriuo atveju sienų paviršių geriau tinkamai paruošti. Nepriklausomai nuo tapetų rūšies, sienos ruošiamos labai panašiai. Jei sienos anksčiau buvo išklijuotos tapetais, tuomet reikės kruopščiai nulupti senuosius tapetus ir pašalinti atsilupusius dažus. Kad rezultatas nenuviltų, reikia pašalinti sienų nelygumus – užglaistyti ir išlyginti įskilimus, šiurkščius paviršius nušlifuoti švitriniu popieriumi. Jei siena dėmėta ar nešvari, dėmes būtina nuvalyti dažų valikliu, nuplauti sienos paviršių ir leisti jam išdžiūti. Jei siena nudažyta aliejiniais dažais, teks ją nušveisti švitriniu popieriumi. Kita vertus, prieš klijuojant tapetus sienos nereikia taip kruopščiai paruošti kaip rengiantis ją dažyti ar tinkuoti.

Tapetams skirtų klijų pasirinkimas

Paskutinis parengiamųjų darbų etapas – klijų pasirinkimas. Prekybos centruose galima rasti dviejų rūšių tapetų klijų. Sausieji klijai – tai krakmolo pagrindu pagaminta priemonė, kurią tam tikru santykiu reikia ištirpdyti vandenyje. Skystieji klijai – tai polivinilacetato pagrindu paruošta masė, parduodama patogiuose kibirėliuose. 

Dažnai kyla klausimas, kurie jų geresni. Deja, specialistai pripažįsta, kad vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra. Lietuvos statybų sektoriuje istoriškai susiformavo nuostata, kad tapetus patogiau klijuoti sausaisiais klijais – tiesiog pasigamini reikiamos konsistencijos klijų ir klijuoji. Vakarų Europoje, Skandinavijos šalyse labiau priimtini skystieji klijai, kurie paruošti naudoti. Ir skystųjų, ir sausųjų tapetų klijų fizinės ypatybės panašios – jų naudojimo laikas vienodas, ne itin skiriasi ir sukibimo jėga su popieriniu pagrindu. Kita vertus, skystai šiais klijais patogiau klijuoti, na, o sausieji yra kiek pigesni. Skystuosius tapetų klijus galima pasirinkti pagal konkretaus tipo tapetus ir per daug nesvarstant dėl jų klampumo, džiūvimo laiko pradėti dirbti. Klijuojant sausaisiais klijais reikės tinkamai paruošti klijų tirpalą, o tai gali užtrukti. 

Be to, ruošiant klijus iš miltelių, įtakos gali turėti ir vadinamasis žmogiškasis veiksnys – gali kilti nesklandumų, jei įpilsite netinkamo vandens, paskubėsite dirbti jiems iki galo neišbrinkus, pasibaigus klijams kitus paruošite kitokio klampumo. Šie smulkūs niuansai gali smarkiai paveikti galutinį rezultatą.

Popieriniai tapetai gaminami iš vieno arba dviejų sluoksnių popieriaus. Vieno sluoksnio tapetai yra ploni, juos nesudėtinga klijuoti, be to, jie yra pigūs. Dviejų sluoksnių tapetus, kitaip vadinamus dupleksiniais, sudaro pagrindinis ir dekoratyvinis sluoksniai. Dekoratyvinis sluoksnis paprastai būna iš kokybiško popieriaus ir yra marginamas, o pagrindinis – puresnis, suteikiantis atsparumo ir sugeriantis klijus. Jis gerai prilimpa prie sienos, todėl nulupus viršutinį sluoksnį, apatinis lieka ir ant jo galima klijuoti naujus tapetus. Popierinių tapetų privalumai yra tie, kad jie kvėpuoja ir gerai praleidžia drėgmę, todėl sienos mažiau drėksta ir pelija. Klijuojant popierinius tapetus gali atsirasti pūslių. Sudrėkęs popierius kartais plyšta. Šie tapetai džiūdami linkę trauktis, atsiklijuoti nuo sienos. Jie greitai apsitrina, susitepa, nublunka, be to, jų negalima plauti. Gerai, kad popieriniai tapetai yra pigūs, todėl jais galėsite puošti kambarius kad ir kasmet.

Vinilinių tapetų privalumai – elastingumas, didelis atsparumas mechaniniam poveikiui, plovimui ir ultravioletiniams spinduliams. Elastingais viniliniais tapetais klijuojami ne tik privatūs butai, bet ir visuomeninės patalpos – jie savo savybėmis nenusileidžia stiklo pluošto sienų dangai. Smulki vinilinių tapetų paviršiaus faktūra blizga lyg šilkas, juos lengva valyti ir plauti. Būna ir baltos spalvos dažomųjų vinilinių tapetų. Viniliniai tapetai nepraleidžia drėgmės, todėl turi būti klijuojami ant kokybiškų, nedrėkstančių sienų. Viniliniams tapetams patartina naudoti specialius vinilinius klijus. tapetus galima plauti net ir skalbimo milteliais. Be to, jie pasižymi priešgrybelinėmis ypatybėmis.

Flizelininių tapetų (neausto pagrindo viniliniai tapetai) privalumas yra tas, kad juos lengva klijuoti net ir neturint patirties. Flizelinas – celiuliozės pluošto ir tekstilės masė, surišta rišamąja medžiaga. Šis audinys sutvirtintas akrilu, dėl pigmentų jie yra nepermatomi. Klijuojant tokius tapetus užtenka ištepti sieną tinkamais klijais, skirtais flizelino tapetams ir klijuoti tapetą. Tai darbas tampa spartesnis, o geresnis rezultatas – sujungimai matosi minimaliai. Flizelinas neįgeria klijų, džiūdamas jis nesitraukia, taigi nekinta jo matmenys. Flizelinas neįplyš esant nedideliems sienos įtrūkimams. Viniliniai flizelino tapetai gali būti klijuojami bet kokiose patalpose, net virtuvėse ar vonios kambariuose. Parinkti klijai voleliu arba šepečiu lengvai dengiami tiesiai ant sienos. Tapetų klijavimo procesas gerokai pagreitėja – nebėra būtinybės laukti tapetu įmirkimo klijais. Išdžiūvę klijai nereaguoja su dažais. Nuplėšus senus tapetus ant sienų nelieka klijų likučių ar dėmių. Tinka visoms patalpoms, taip pat ir drėgnoms virtuvėms ir pan. Pasižymi priešgrybelinėmis ypatybėmis.

Dažomieji tapetai tinka beveik visoms patalpoms – gyvenamiesiems, miegamiesiems kambariams, prieškambariams, koridoriams, viešbučių patalpoms. Jie klijuojami ant įvairių paviršių – tinko, gipso kartono plokščių, dažytų sienų. Sienos dažomos vidaus apdailai skirtais dažais, galima dažyti ir specialia dekoratyvine lazūra. Populiariausi dviejų rūšių dažomieji tapetai – stiklo audinio ir neausto pagrindo vinilo tapetai, dar vadinami flizelininiais. Stiklo audinio tapetais galima klijuoti net ir problemines sienas. Kai reikia greitai dekoruoti suskilinėjusias nelygiai nutinkuotas sienas, paslėpti plokščių sandūras, rekomenduojama rinktis šios rūšies tapetus. Vėliau faktūrinis ir sienos paviršių armuojantis pagrindas dažomas tam skirtais dažais.

Stiklo pluošto audinio tapetai tarnauja kaip faktūrinis ir sienos paviršių armuojantis pagrindas, kuris vėliau yra dažomas. Jais ne tik dekoruojami, bet ir sutvirtinami remontuojami paviršiai, užtaisomi plyšiai, sienos įtrūkimai. Tad juos rekomenduojame rinktis, kai reikia greitai suremontuoti suskilinėjusias nelygiai nutinkuotas sienas, paslėpti plokščių sandūras ir kitais panašiais atvejais.

Jiems klijuoti puikiai tinka specialūs stipriau sukimbantys klijai, skirti visų rūšių stiklo audinio tapetams (taip pat dažomiesiems, ir neaustiniams) klijuoti. Jie pasižymi geromis techninėmis ypatybėmis: stiprus sukibimas, klijai nereaguoja su vandeniu, nereikia baimintis, kad klijai per greitai išdžius, be to užtikrinama tai, kad tapetai bus nesudėtingai ir itin patikimai priklijuoti net patalpos kampuose. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis